Jak się przełamać?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Możecie podzielić się ze mną waszymi sposobami na naukę niemieckiego?Jak przełamać się i zacząć mówić?Znam sporo słówek,ale kiedy muszę ich użyć zacinam się.Nie mogę nic powiedzieć.
hej!rozumiem cie bardzo dobrze tez mialam taki problem ale musisz zebrac sie na odwage i sprobowac kto nie sprobuje nic nie zyska POWODZENIA trzymam kciuki:)
Mój sposób jest taki: na początku nie zwracać uwagi na gramatykę, tylko skupić się na mówieniu. Możesz sobie wymyślić jakiś temat, który starasz się jak najbardziej wyczerpać, to może się jakoś przełamiesz. Życzę powodzenia =]
zgadzam sie nie nalezy myslec czy mowie poprawnie tylko mowic gramatyka tez przyjdzie z czasem:)
Dzięki za odpowiedź:)Tylko szkoda,że to nie jest takie łatwe.Ja od razu się denerwuję,kiedy nie mogę sobie przypomnieć odpowiedniego słowa,albo zdaje sobie sprawę że nie mówię poprawnie.
ale jak nie pamietasz konkretnego slowa to przeciez mozesz uzyc innego o tym samym znaczeniu tyle tych slow jest przeciez a jak masz slaby zasob slow to czytaj duzo gazet niemieckich i ogladaj bajki po niemiecku to naprawde pomaga a gramatyki nauczylam sie przerabiajac cale repetytorium benzy polecam:)
powoli, powoli..a dojdziesz do perekcji;) Ja tez mialam z tym straszne problemy i tez sie bardzo na poczatku przejmowalam, ze nie mowie gramatycznie - ale z czasem przyjdzie to po prostu automatycznie - tak jak juz wczesniej bylo napisane - trzeba mowic, bez wzgeldu na gramatyke.
a jezeli zapomnisz slowa???? tez mi sie to zdarzalo, ale zawsze wtedy probowalam opisac TO slowo innymi slowami i moj rozmowca sam mi wtedy przypominal o jakie mi slowko chodzi;)
nie zalamuj sie tylko! glowa do gory! Pamietam jak mi kiedys pewnien kolega z Niemiec powiedzial - jezeli nie znasz jakiegos slowka, ale potrafisz je opisac innymi slowami, tzn, ze znasz dobrze obcy jezyk;) wiec do roboty kolezanko:)
Dzięki bardzo za pocieszenie i zachętę:)Mam nadzieję,że się ruszę z tym moim niemieckim,bo jest mi niezbędny.Pozdrawiam serdecznie
słyszałam też, że dużo daje słuchanie niemieckich piosenek :) ale niestety nie znam żadnego wykonawcy, który śpiewa po niemiecku :) i w związku z tym mam prośbę :D piszcie tytuły Waszych ulubionych niemieckich piosenek i o Waszych ulubionych niemieckich piosenkarzach :)
Revolverheld:
- mit dir chill'n
- Freunde bleiben
- die Wetl steht still
Christina Stürmer:
- ich lebe
- Engel fliegen einsam
- Mama
- nie genug
- ohne dich
- i ta nowa :P
Nena
- 99 Luftballons
- Leuchtturm
i Luttenberger Klug - vergiss mich
Xavier Naidoo - alle Lieder von ihm sind gut:)
da kann ich nicht widersprechen :)
do sluchania polecam silbermond moje ulubione piosenki to "das beste" "symphonie" "letzte bahn" rowniez overground jest bardzo fajny np piosenki "hass mich" "schick mir einen engel" "aus und vorbei"oni maja super piosenki christina stürmer tez jest swietna takze lukas hilbert ma fajne piosenki:)
mi się najbardziej podobają romantyczne piosenki o miłości :)

(¨`·.·´¨)
`·.(¨`·.·´¨)
`·.¸.·´
ja tez lubie o milosci te tytuly silbermond sa wlasnie o milosci zreszta overground tez:)
Nena
Christina Stürmer
Yonne Catterfeld
Söhne Mannheims

Polecam wejść na: http://www.teksty.org/
i wpisać wykonawcę,a wtedy pokażą się od razu tytuły utworów
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa