POMOC!! RZECZOWNIK

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę kogoś o pomoc. Chcę się nauczyć odmiany rzeczownika ale nie wiem od czego zacząć, czego się uczyć !! Proszę o pomoc !! Może być link do jakiejś strony gdzie to jest wyjaśnione lub ktoś móglby mi to wytłumaczyć własnymi slowami
Na tej stronie jest dosyć dobrze wytłumaczone: http://niemiecki.nauka.pl/index.php/id=index/dept=53/cath=225/news=575/view=1

Choć uważam, że najlepiej się tego uczyć z repetytorium Bęzy.
Kup sobie Repetytorium z języka niemieckiego Stanisław Bęza. Tam jest wszystko cacy i z przykładami. Zakres od gimnazjum do matury. A wogóle to naucz się odmiany rodzajnika przez przypadki. Napisz to sobie w kolejności: nominativ - der, Genitiv - des, Dativ - dem, Akkusativ - den i odpow dalej rodz żeński: die, der, der, die, rodz nijaki: das,des dem, das i lm: die, der, den, die z tym że napisz to w słupku i ucz się z góry na dół czyli od Nominativ do Akkusativ. W zdaniech będzie ci łatwiej potem. A wogóle to potem pilnuj sobie tej kolejności przypadków, to daje porządek w gramatyce.
Dzięki i pozdro!!!
podpisuje sie pod waszymi wpisami. Repetytorium Stanislawa Bezy to jest najlepsza moim zdaniem ksiazka, podreznik do nauki j. niem. po poslku.

dla nieco bardziej zaawansowanych polecam ksiazke autorstwa Dreyer i Schmitt- Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. wydawnictwo Hueber, taka zolta. Jest napisana cala po niem ale tez SUPER!!!
i Karin Hall Barbara Schreiner " Übungsgrammatik. Deutsch als Fremdsprache für FOrtgeschrittene." TEz super, ale juz dla baRDZIEJ zaawansowanych.
jakos ciagle barkuje mi czau by ja przerobic. :(

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego