hej mogli byscie sprawdzic i poprawiec bledy :) z gory dzieki
Temat:Twój kolega Niemiec zapytał cie o książkę twojego dzieciństwa napisz w liscie recenzje twojej ulubionej lektury z dawnych lat
Pl:
Kochny Michale,
Bardzo dziekuje ze twój list . bardzo się z niego uciszyłam .
Pytałes mnie jaka jest moja ulubiona ksiazka z lat dziecinstwa jest to lektura Pt: „Pinokio“napisana przez C.Collodiego.Została napisana przed ponad 100 lat temu .Jednak nadal jest chetnie czytana przez dzieci i dorosłych .
Jest to opowiesc o dorastaniu i kształtowaniu się osobowości.Ksiazka ta jest o pajacyku wystruganym z drewna , który pragnie stac się prawdziwym chłopcem .jednak nie jest to możliwe dopoki nie nauczy się współczucia , odpowiedzlnosci i wrażliwości .w swoim zyciu przezywa mnóstwo niesamowitych przygod Az w kacu staje się prawdziwym dzieckiem .
książka Collodiego mieści w sobie fantazję, humor i okrucieństwo. Tak jak najlepsze baśnie Andersena jest prosta, a jednocześnie niesie ze sobą wielką metaforę Jedną z najważniejszych rad wydaje mi się rada mówiącego swierszcza. Bo ten kto jest leniwy nigdy nie osiągnie niczego w życiu. Dzieci, które nie słuchają rodziców schodzą na zła drogę. Drugą ważną oraz cenną wskazówką jest to, aby nigdy w życiu nie kłamać, ponieważ kłamstwo ma zawsze krótkie nogi. I tak, jak niektóre dzieci, poczułam to na własnej skórze... Książka ta bardzo mi się podoba i chciałabym zachęcić Cie do przeczytania tej książki naprawde warto.
Ich hoffe bald von dir zu ho:ren Gru:sen bitte deine schwester ganz herzlich von mir.
Viele Gru:Be
xyz
D:
Liber Michael,
Vielen dank fu:r deinen Brief.Ich habe mich sehr daru:ber gefreut.
Fragst du mir :Wie ist meine Lieblingsbu:cher von Kinderheit das ist „Pinokio“geschrieben vor C.Collodiego. Dieser Bu:cher ist vor u:ber 100 Jahre geschreiben. trotzdem ist ihr nach wie vor Kinder und erwachsene gelesen.
Das ist Erzählung u:ber großwachsen und gestalten Perso:nlichkeit..dieser bu:cher ist u:ber Happelmann von Holzlager abschnitzen.dieser Happelmann will wirklichKinder sind.Trozdem das ist nicht mo:glich weil er nicht verständnisvoll , empfindsam und verantwortlich ist.Pinokio erleben im seine liebe viele übernatürlich abenteuerlich.Endlich Happelmann bleiben jungen.
Das Bu:cher Collodiego beinhalten(zawieraz )viele Fantasie, humor und Grausamkeit .diser bu:Cher ist einfach und sie haben groBe Metapher . Hauptsache ist eine Rat von Grille(świerszcz).wer ist faul nie im Leben Eroberung. (Dzieci, które nie słuchają rodziców schodzą na zła drogę.-nie wiem jak przetłumaczyc)zwieje gute rad ist damit nie im lebe Lu:gen Weil Lu:gen haben kurze Beine. (. I tak, jak niektóre dzieci, poczułam to na własnej skórze-nie wiem jak peztłumaczyc)”Pinokio”ist ein ausgezeichneter bu:Cher kann ich besonderes und dir auch .das ist sehr gud Bu:Cher.
Ich hoffe bald von dir zu ho:ren Gru:sen bitte deine schwester ganz herzlich von mir.
Viele Gru:Be
xyz