recenzja ksiazki

Temat przeniesiony do archwium.
hej mogli byscie sprawdzic i poprawiec bledy :) z gory dzieki

Temat:Twój kolega Niemiec zapytał cie o książkę twojego dzieciństwa napisz w liscie recenzje twojej ulubionej lektury z dawnych lat
Pl:
Kochny Michale,
Bardzo dziekuje ze twój list . bardzo się z niego uciszyłam .
Pytałes mnie jaka jest moja ulubiona ksiazka z lat dziecinstwa jest to lektura Pt: „Pinokio“napisana przez C.Collodiego.Została napisana przed ponad 100 lat temu .Jednak nadal jest chetnie czytana przez dzieci i dorosłych .
Jest to opowiesc o dorastaniu i kształtowaniu się osobowości.Ksiazka ta jest o pajacyku wystruganym z drewna , który pragnie stac się prawdziwym chłopcem .jednak nie jest to możliwe dopoki nie nauczy się współczucia , odpowiedzlnosci i wrażliwości .w swoim zyciu przezywa mnóstwo niesamowitych przygod Az w kacu staje się prawdziwym dzieckiem .
książka Collodiego mieści w sobie fantazję, humor i okrucieństwo. Tak jak najlepsze baśnie Andersena jest prosta, a jednocześnie niesie ze sobą wielką metaforę Jedną z najważniejszych rad wydaje mi się rada mówiącego swierszcza. Bo ten kto jest leniwy nigdy nie osiągnie niczego w życiu. Dzieci, które nie słuchają rodziców schodzą na zła drogę. Drugą ważną oraz cenną wskazówką jest to, aby nigdy w życiu nie kłamać, ponieważ kłamstwo ma zawsze krótkie nogi. I tak, jak niektóre dzieci, poczułam to na własnej skórze... Książka ta bardzo mi się podoba i chciałabym zachęcić Cie do przeczytania tej książki naprawde warto.
Ich hoffe bald von dir zu ho:ren Gru:sen bitte deine schwester ganz herzlich von mir.
Viele Gru:Be
xyz

D:
Liber Michael,
Vielen dank fu:r deinen Brief.Ich habe mich sehr daru:ber gefreut.
Fragst du mir :Wie ist meine Lieblingsbu:cher von Kinderheit das ist „Pinokio“geschrieben vor C.Collodiego. Dieser Bu:cher ist vor u:ber 100 Jahre geschreiben. trotzdem ist ihr nach wie vor Kinder und erwachsene gelesen.
Das ist Erzählung u:ber großwachsen und gestalten Perso:nlichkeit..dieser bu:cher ist u:ber Happelmann von Holzlager abschnitzen.dieser Happelmann will wirklichKinder sind.Trozdem das ist nicht mo:glich weil er nicht verständnisvoll , empfindsam und verantwortlich ist.Pinokio erleben im seine liebe viele übernatürlich abenteuerlich.Endlich Happelmann bleiben jungen.
Das Bu:cher Collodiego beinhalten(zawieraz )viele Fantasie, humor und Grausamkeit .diser bu:Cher ist einfach und sie haben groBe Metapher . Hauptsache ist eine Rat von Grille(świerszcz).wer ist faul nie im Leben Eroberung. (Dzieci, które nie słuchają rodziców schodzą na zła drogę.-nie wiem jak przetłumaczyc)zwieje gute rad ist damit nie im lebe Lu:gen Weil Lu:gen haben kurze Beine. (. I tak, jak niektóre dzieci, poczułam to na własnej skórze-nie wiem jak peztłumaczyc)”Pinokio”ist ein ausgezeichneter bu:Cher kann ich besonderes und dir auch .das ist sehr gud Bu:Cher.
Ich hoffe bald von dir zu ho:ren Gru:sen bitte deine schwester ganz herzlich von mir.
xyz
Lieber Michael,
vielen Dank fu:r deinen Brief. Ich habe mich daru:ber sehr gefreut. Du hast mich nach meinem Lieblingsbuch meiner Kinderheit gefragt. Das ist "Pinokio“ von C.Collodie (NAZWISKO POWINNO BYĆ W FORMIE NIEODMIENNEJ, SPRADŹ ORYGINALNOŚC PISOWNI). Das Buche ist vor u:ber 100 Jahren geschrieben worden. Trotzdem wird es sowie von KinderN als auch Erwachsenen immer noch gelesen.

CDN. :))
Das ist eine Erzählung dau:ber, wie man heranwa:chst und wie unsere Perso:nlichkeit gestalten wird. Dieses Buch handelt von einem ho:lzernen Happelmann, der davon tra:umt, einen echten Jungen zu werden. Das ist aber nicht mo:glich solange er nicht versteht, was verständnisvoll, empfindsam und verantwortlich bedeutet. Pinokio erlebt in seinem Leben viele unheimliche Abenteuern bis er endlich ein echtes Kind wird.

CDN.
aha, ok dam nie odmieniona forme :0)
a mogł bys mi jeszcze Bluemchen powiedzec kiedy mam pisac z werden itp i jak mam to stosowac bo widze ze wszystko zle napisałam :(
Napisałaś po prostu myśląc po polsku. Tak robi większość, wiec sie nie martw, z czasem nabierzesz wprawy. W tych zdaniach z werden trzeba było zastosować po prostu stronę bierną, stad forma "werden".

Za chwilę poprawię resztę. Cierpliwości.
ok:)
W niektórych zdaniach poprawiłam na werden, bo odnosiły sie do przyszłości, stad ta forma. Jak chcesz podaj konkretne zdanie, którego zamiany nie rozumiesz, postaram sie wytłumaczyć.
Im Buch von Collodie gibt es viel Fantasie, Humor und Grausamkeit. Dieses Buch ist einfach im Form und versteckt auch den u:bertragenen Sinn. Zum Beispiel eine wichtige Lehre von einer sprechenden Grille lautet: wer ist faul, kann nichts im Leben erreichen/gewinnen. Die Kinder, die gegenu:ber ihren Eltern nicht gehorsam sind, betreten den falschen Weg (NIE MAM PEWNOSCI, CZY TAK JEST NA 100% POPRAWNE, TAK MI PODPOWIEDZIAŁO MOJE WYCZUCIE JĘZYKOWE :) )Die andere gute Lehre ist: man soll nicht l:ugen, wiel Lu:gen kurze Beine haben. das habe ich - wie andere Kinder - auch selbst erfahren."Pinokio" ist ein ausgezeichnetes Buch, das ich Dir empfehlen mo:chte. Es lohnt sich, es zu lesen.
Ich hoffe bald von dir zu ho:ren. Sag bitte deiner Schwester ganz herzliche Gru:Be von mir.
wiesz co juz zaczynam to powoli rozumiec ....mialam to na lekcjach ale przespałam niestety i teraz troche tyly mam ale własnie znalazłam fajna stronke :http://niemiecki.nauka.pl/index.php/id=index/dept=53/cath=225/news=569 i tutaj sobie czytam :):)...a poprawisz mi reszte??
Hej! Mam nazdieje, ze zauwazysz, że pomyliłam odnośnik i napisałam ostatnią częśc poprawy nieco wyżej. Sorki za przeoczenie. Pozdrawiam :))
Już poprawiłam. Zobacz wyżej. Pomyliłam odnosniki i poszło wyżej :)
Wysłane o 15.12
a wiedze :) dzieki wielkie :* ;a powiedz mi jeszcze czy jak bys sama pisała taka recenzje dodala bys cos jeszcze ??
Czy ja wiem? Może coś takiego, ze wywarła na tobie wrażenie jak byłaś dzieckiem i nadal o niej pamietasz. Może, że zechcesz ją w pzryszłości przeczytać swoim dzieciom czy też polecić im ją. Naprawdę nie wiem. Tylko to mi pzrychodzi do głowy.
dobre:)::D:D:!!!! a jak sprobuje te zdania przetłumaczyc jeszcze sprawdziła bys mi :)??
Natürlich. Kein Problem!
super:D:):) Dieses Buch auswirken mich viele Eindruck wie ich bin Kinder.Ich rufe diese gesichte .ich will Zukunft meine Kindern lesen wiel dises bu:cher ist wirklich sehr scho:n. 
czy powinnam tu uzyc tego :werden??
bo jak sie odnosze do przyszłosci to sie chyba daje tak??
Dieses Buch hat auf mich als Kind einen großen Eindruck gemacht. Ich habe die Geschichte von Pinokio bis heute in meinem Kopf. Ich will in Zukunft das Buch auch meinen Kindern lesen, weil es wirklich sehr scho:n ist.

LIEBE GRÜßE :)
dzieki wielkie :*
Ich will in Zukunft das Buch auch meinen Kindern lesen... TO ZDANIE MOŻESZ TEŻ ZAPISAĆ Z FORMĄ "werden" ALE WTEDY BEZ MODALNEGO: Ich werde in Zukunft das Buch auch meinen Kindern lesen.
OBA ZDANIA WYRAŻAJĄ PRZYSZŁOŚC, ALE JEŚLI UŻYWASZ MODALNYCH CZAS. TO NIE STOSUJESZ "werden".
moja ostatnia uwaga znowu wylądowała nieco wyżej ;)
jeszcze raz Ci bardzo dziekuje:*
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka