witam bardzo was prosze o pomoc sprawdzcie czy jest to dobrze zrobione aha i czy trzeba daty w liscie dac tak jakos z prawej strony
1 Napisz list do kolegi opisując prace która znalazłeś na okres wakacji letnich poinformuj
- gdzie będziesz pracowac i na czym praca ma polegac
-przedstaw swoje dlugie poszukiwania i opisz jak to zrobiłeś
- napisz jak dlugo zamierzasz pracowac i poinformuj o korzyściach z pracy
- poinformuj ile zarabiasz i na co zamierzasz wydac pieniadze
Cześć Wojtek
Na początku mojego listu chciałbym cię bardzo serdecznie pozdrowić. Piszę do ciebie ponieważ chciałem ci się pochwalić moją pracą jaką sobie znalazłem na okres wakacji letnich.
Bardzo długo szukałem pracy w różnego rodzaju zakładach pracy w większoci z nich niestety nie mogli mnie przyjąć, ponieważ mieli już odpowiednią ilość pracowników. Jednak szczęście się do mnie uśmiechneło. Kolega mojego taty poszukiwał pomocnika do swojej firmy- tato zaproponował że mógłbym to być ja i Pan Józek się zgodził. Bedę pomocnikiem w firmie budowlanej, do moich obowiązków będzie należało- dowóz materiałów budowlanych, czyszczenie sprzętu itp. Zamierzam pracować całe wakacje. Będę zarabiał 12zł za godzinę a pieniądze planuje wydać na zakup skutera.
Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam ciebie i cala twoja rodzine
Andrzej
Hallo Wojtek
Ich möchte auf dem Anfang meinen Brief dich sehr herzlich begrüßen. Ich schreibe zu dir weil ich wollte dich meiner welcher Arbeit sich prahlen ich fand auf dem Zeitraum der Sommerferien.
Ich sehr lang eine Arbeit suchte in der verschiedenen Art Betriebe der Arbeit in większoci aus ihr leider sie konnte mich nehmen nicht an, weil sie eine schon entsprechende Anzahl der Arbeiter hatte. Aber ein Glück się es lächelte zu mir. Ein Kollege meines Papas einen Gehilfen suchte in seine Firma - er einen Papa schlug vor dass ich könnte das zu sein ich und Sie Józek er einigte. Ich werde sein einen Gehilfen in der Baufirma, in mein Pflichten es wird zu kommen - ich einer Anfuhr der Baumaterialien, Reinigens ein Gerät itp. Gedenke ganze Ferien zu arbeiten. Ich werde 12zł in einer Stunde verdienen und er Geld plant auf dem Einkauf des Motorrollers auszugeben.
Ich noch einmal herzlich begrüße dich und Zoll deine Familie
Ein Andreas
2 Napisz list do kolegi w austri w którym opiszesz swój pobyt na obozie narciarskim w Alpach bawarskich napisz gdzie byles i jak dlugo trwal pobyt
- opisz warunki narciarskie i na stoku i organizacje treningu
- jakie postepy zrobiłeś i czego się nauczyłeś
- wyraz swoje zadowolenie z takiej formy spedzania wakacji i nadzieje na wspolny wyjazd w przyszłym roku
Cześć Hans
Podczas tegorocznych ferii zimowych byłem na obozie narciarskim wraz z moimi kolegami w Austrii, dokładniej to w Alpach Bawarski. Była to bardzo urocza nieduża miejscowość wypoczynkowa- niestety nie pamiętam nazwy. Byliśmy tam przez 16 dni. Warunki narciarskie jakie panowały były wspaniałe, bardzo dużo śniegu, świeciło słońce i oczywiście super atmosfera. Treningi były świetnie zorganizowane. Uważam że zrobiłem ogromne postępy w jeździe na nartach bo wiesz przecież że nie umiałem jeździć. Nauczyłem się także jazdy na snowboardzie. Jestem bardzo zadowolony z tego wyjazdu, bardzo chętnie wybrałbym się tam jeszcze raz. Mam nadzieję że jak będziemy organizować wyjazd w przyszłym roku pojedziesz z nami.
Pozdrawiam ciebie i cała rodzinę Michał
Hallo ein Hans
Ich war während der diesjährigen Winterferien auf dem Skilager wraz mit mein Kollegen in dem Österreich, genauer dieses in Alpen Bayerisch. Sie war dieses sehr reizende nicht groß Erholung Örtlichkeit ich - leider gedenke keines Namens. Wir dort waren durch 16 Tage. Es welcher Skis Bedingungen herrschen waren herrlich einen, sehr viel Schnee, schien ein Sonne und natürlich super Atmosphäre. Trainings waren toll organisiert. Ich achte dass ich machte riesige Fortschritte in dem Skilauf weil du weißt doch dass ich konnte nicht fahren. Ich auch eine Fahrt lernte auf snowboardzie. Ich bin sehr froh aus dieser Ausreise, ich von dem Herz gern ginge noch einmal dort. Ich habe eine Hoffnung dass wie werden wir eine Ausreise in dem kommenden Jahr organisieren du wirst fahren mit uns.
Ich begrüße dich und ganz eine Familie ein Michael
3list
Napisz list do kelegi u którego mieszkałes podczas wakacji
-podziekuj za gościne i warunki jakie ci zapewniono
- podkreśl mila atmosfere w domu i intersujacy sposób spedzania wolnego czasu
- napisz jakie atrakcje turystyczne wywarly na tobie wrażenie i dlaczego
- zapros kolege do polski i zaproponuj konkretny termin wizyty
3.
Droga Ewo
Chciałbym Ci bardzo podziękować za gościnę i za warunki jakie mi zapewniłaś. Bardzo miła atmosfera panuje u was w domu. Spędzanie z Toba wolnego czasu to przyjemność, masz tyle ciekawych pomysłów. Niestety zabrakło nam czasu do zrealizowania wszystkich. Szczególnie miło wspominam te wspólne wycieczki rowerowe. Te imprezy w gronie znajomych też były super. Jeszcze musimy zrobić jedna wycieczke rowerowa. Twoja okolica bardzo mi sie spodobała. Dużo dowiedziałem się dzięki Tobie o historii Twojego miasta i o jego zabytkach, które zrobiły na mnie duże wrażenie. Mam nadzieje że jak przyjedziesz do mnie to tak samo miło będziesz wspominała wakacje. Postaram się pokazać naszą Polska gościnność i najciekawsze zabytki i atrakcje turystyczne. Przyjedź do krakowa 20 lipca odbiorę Cię z dworca i zapewnię pełna opiekę
Liber Ewa
. Ich wollte Dich sehr sich bedanken hinter Gastefreundschaft und hinter welch Bedingungen mich du beteuertest. Die sehr nette Atmosphäre herrscht bei ihr in dem Haus her . Das Verspielen mit Toba Muße das die Freude, du hast so viele neugierig Ideen. Es fehlte leider uns an der Zeit zu inszenieren . Ich gedenke namentlich angenehm dieser gemeines des Ausflugs Fahrrad. Dieser Veranstaltungen waren in der Runde der Bekannter auch super.. Deine Gegend sehr mir gefiel sie. Ich erkundigte mich viel dank Dir über der Geschichte Deiner Stadt und über sein Kunstdenkmälern, der auf mir auf den großen Eindruck anspielten.. Ich verschaffe unser Polen die Gastfreundlichkeit und die neugierig Kunstdenkmäler und die Attraktionen touristisches zu vorspielen. Komme an in krakau ich nehme Dich 20 Julis aus dem Bahnhof weg und ich beteuere voll Schutz ich. GruB Ewa
4 list
Po raz 1 w życiu wyjeżdżasz na oboz sportowy . W liscie do kolegi z Niemiec wymien 2 powody dla których zdecydowałeś się na taki rodzaj wypoczynku napisz
- gdzie będziecie zakwaterowani i jaki jest program pobytu
- wyraź nadzieje że wyjazd pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i aktywnie wpłynie na wypoczynek
- opisz swoje obawy związane z wyjazdem i zapytaj kolege o zdanie na ten temat
4.
Cześć Marek
Po raz pierwszy w życiu wyjeżdżam na obóz sportowy. Zdecydowałem się na ten wyjazd ponieważ ciekawy jestem jak na takim obozie jest. Koledzy mówili że jest super. A poza tym nie będę się nudził siedząc w domu. Zakwaterowani będziemy w domkach letniskowych do dyspozycji mamy basen boisko do piłki nożnej koszykówki siatkówki i tenisa. Mam nadzieje że ten wyjazd wpłynie pozytywnie na moje zdrowie. Myślę że po tym obozie będę częściej aktywnie spędzał wolny czas.Obawiam się tylko czy wytrzymam takie treningi i czy nie będę miał jakiejś kontuzji. Możesz mi coś powiedzieć na ten temat. Ty już kilka razy byłeś na obozie wiec na pewno więcej wiesz i możesz mi coś doradzić. Odpisz jak najszybciej bo już za dwa tygodnie wyjeżdżam. Gorąco pozdrawiam
Hallo Marek
Ich fahre nach einem Mal in dem Leben auf dem sportlichen Lager aus . Ich entschied mich auf dieser Ausreise weil neugieriger ich bin wie ist er auf solch Lager. Die Kollegen sprachen dass ist er super. Und außerdem ich werde langweilen sich nicht , indem ich in dem Haus sitze. Wir üben werden nach einige Stunden. Hoffest du ich dass fließt diese Ausreise. Ich denke dass werde ich nach diesem Lager öfter regsam sein verspielte die Muße .Ich nur befürchte ob halte ich solch Trainings aus und ob werde haben ich irgendeinen Quetschung. Du kannst mir sagen zu diesem Thema. Beantworte wie am schnellsten weil schon ich fahre hinter zwei Wochen aus . Viele Liege Grüße!