Bardzo potrzebuję sprawdzenia tego tekstu:
Liebe Susan!
Was horen fur dich? Wir schreiben lange nicht. Wie schreibest du die Gymnasiumprufung. Ich schreibe Gut die Gymnasiumprufung. Ich will in Lyceum Władysław Broniewski in meine Stadt gehen. Wo planest du fernere Lehre? Ich wahle auf polytechnisch Profil aus. Was willst du in Zukunft machen? Magst du Recht noch? Schließt du fernere Lehre an? Auf Abitur will ich Mathematik, Chemie, Polen und Deutsch bestehen. Ich habe auf Rest noch nicht gesinnen. Ich will in Krakau studieren. Ich will etwas mit Mathematik studieren. Wie planst du nachstene Zukunft? Du schreibst uber das. Meine Mutter ist stolz auf mich. Sie steht meine Plane aus. Ich bin stolz auch , weil habe ich gute Attest. Und du? Was beurteilt deine Mutter auf deine Plane? Ich warte auf deine Antwortet. Ich begrüße dich und deine Familie. Ich kusse :*
Powiniwn on mniej więcej brzmieć tak:
Co u Ciebie słychać? Dawno nie pisałyśmy. Jak napisałaś egzamin gimnazjalny?
Ja napisałam dobrze egzamin gimnazjalny. Ja chcę teraz iść do Liceum Władysława Broniewskiego w moim mieście. A ty jakie masz plany na dalszą naukę? Ja wybieram profil politechniczny. A co ty chcesz robić w przyszłości? Nadal lubisz prawo? Wiążesz z tym dalszą naukę? Na maturze chcę zdawać matematykę, chemię, polski i niemiecki. Nad resztą się jeszcze nie zastanawiałam. Ja chcę studiować w Krakowie. Chcę studiować coś z matematyką. A jakie są twoje plany na najbliższą przyszłość? Napisz mi o tym. Moja mama jest dumna ze mnie. Ona popiera moje plany. Ja też jestem z siebie dumna, bo mam dobre świadectwo. A ty? Co sądzi twoja mama o twoich planach? Czekam na twoją odpowiedź. Pozdrawiam ciebie i twoją rodzinę. Całuję.
Bardzo proszę pomóżcie :*