Mieszkam na wsi od urodzenia. Nie mam zamiaru wyprowadzać się do miasta. Ludzie mówią że „wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma”. Ja nie uważam by w mieście było lepiej niż w mojej wsi.
Na wsi widzę więcej zalet niż wad. Tutaj się wychowałam i mam piękne wspomnienia z dzieciństwa. Wielką zaletą jest to że każdy zna każdego i ludzie są dla siebie życzliwi. Sąsiad pomaga sąsiadowi w pracach na polu. Dzieci pomagają rodzicom. Ludzie są przyjaźnie nastawieni do życia i do innych ludzi. Wszyscy wiedzą że na wsi jest bezpiecznie i nie ma częstych kradzieży. Na wsi nie ma mowy o nudzeniu się przed telewizorem w wolnym czasie. Na wsi ciągle cos się dzieje. Latem organizowane są zabawy taneczne, które wszystkim się podobają. A zimą najbardziej lubię kulik, a potem zimowe ogniska po nim. Gdy chodziłam do szkoły musiałam dojeżdżać do niej do miasta. Ale to nie był problem dlatego ze prawie każdy ma samochód i jeżdżą autobusy. Do ośrodka zdrowia lub sklepów można też łatwo dojechać.
Natomiast w mieście widzę więcej wad niż zalet. Ludzie cały czas się spieszą. Nie potrafią docenić to co mają. Całe ich życie opiera się na gonitwie za pieniędzmi. Przez to w mieście rośnie przestępczość i liczba samobójstw. Na ulicach nawet w nocy nie ma ciszy i spokoju. W dużych miastach jest niebezpiecznie spacerować w nocy samemu. Powietrze jest zatrute salinami od samochodów i wielkich fabryk.
Choć pracuje w mieście nigdy nie wyprowadzę się ze wsi. Nie zamienię swojego domu, ogrodu i pola na mieszkanie w bloku czy kamienicy. W mieście czuła bym się zamkniętą w puszce, a tutaj mam mnóstwo przestrzeni. Gdy będę miała dzieci chciała bym je tutaj wychować bo tu jest bezpiecznie.
Auf dem Land wohe von Kind auf (der Geburtsort). Es ich nicht meine Absicht einfahe sich in sie Stadt. Die Leute sagt, dass “uberall gut dor wo nicht haben”. Ich aufpasse nicht in die Stadt war besser als in meine das Land.
Auf dem Lande seche ich mehr vorteil als nachteil. Hier sich erzogen werde und habe schon die Erinnerung mit Kindheit. GroBe vorteil ist das jeder jennen sich mit jeder, darum die Leute ist fur sich freundlich. Der Nachbar helfen der Nachbar ein Feld bebauen. Das Kinder Helfen die Eltern. Die Leute ist freundlich die Einstellung in das Leben und in andere die Leute. Alle wissen, dass auf dem Land ist sicher, nicht haben oft der Diebstahl. Auf dem Land haben keine sachen um die Langweile sich vor den Fernsehen in Freizeit. Der Sommer Organisierung sich die Vergnugen der Tanz, welcher sich gefallen. Im Winter besser gemeinsame Schlittenfahrt, dann Winter Lagerfeuer. Wenn ich Schule gegange ich muss fahren in die Stadt. Aber das nich war Problem weil jeder haben das Auto und fahren dem Bus. In das Poliklinik oder der Laden moglich dort fahren.
Dagegen in die Stadt seche ich viele nachteil als vorteil. Die Leute ganze die Zeit sich beeilen. Nicht konnen, nicht richtig einschatzen das was haben. Ganze das Leben an lehnen in der Jagen zu das Geld. Niemand nicht sich kennen, nicht haben das Freundlichkeit unter der Nachbar. Durch das in die Stadt wachsen die Kriminalitat und die Zahl in Nacht nicht hat die Stille und die Ruhe. In die groBe Stadt ich gefahrlich Spazierengehen in Nacht allein (selbst). Die Luft ist die vergriftung von das Autos und groBe die Fabrik.
Obwohl ich arbeite in der Stadt nie nicht einziehen (ausfahre) sich dem Land. Nicht veranderen seine das Haus, der Garten und das Feld in die Wohnen der Block oder gemauertes Wohnhaus. In die Stadt sich fule schlieBe in die Dose. Ich hier habe groBe der Raum. Wenn sein habe die Kinde ich móchte hier erziehen, weil hier ist sie siecher.
Do góry jest tekst po polsku a na dole moje próby przetłumaczenia i pomoze mi ktos to poprawić? jestem kiepska w tłumaczeniu tekstów :( nie musi bys słowo w słowo tak samo ale zeby kontekst był ten sam
dziekuje :)