list

Temat przeniesiony do archwium.
Planujesz dłuższy pobyt za granicą połaczony z nauką. Sformułuj list do prywatnej szkoły z internatem w szwajcarii. W liście napisz:
-przedstaw sie
-zapytaj o warunki przyjęcia do szkoły i wymagane dokumenty
-terminy zgłoszeń, test językowy
-zapytaj o dodatkowe info o szkole, jej ofercie
-warunki panujące w internacie, sposoby spędzania wolnego czasu.
moja wersja

Sehr geehrte Damen und Herren,
ich habe Ihre Anzeige im Internet gefunden.
Ich bin an Ihrem Angebot interesiert.
Ich muss im October nach Schweiz fahren, also also will ich im euerer privaten Schule lernen. Ich möchte wissen welche Bedingungen muss ich ausführen, um zu lernen in euerer Schule ich kann. Welche Ausweise muss ich euch liefern?
Ich m(o)chte wissen wenn ist die Aufnahmepr(u)fung und die Frist der Anmeldungen.
Welcher Qualität euere Internate sind? Was kan man hier machen in Freizeit?

brak jest: zapytaj o dodatkowe info o szkole, jej ofercie; całkowicie nie wiedziałem jak to ugryźć :/ Z góry dzięki za help
mam to na jutro, więc jeśli ktoś może pomóc to można coś napisać, np gramatyka albo co innego...
-an... bin ich interessiert, lepiej
-in die Schweiz ... druga czesc zdania jest bez sensu, ja nie widze powiazania- brak spojnosci. moze lepiej z tego powodu mam zamiar.. Die Absicht zamiar, wtedy konstrukcje z zu masz
-po welche szyk koncowy
-spelniac warunek ja bym dal erfuellen
-um ... zu lernen(konstrukcja um zu, um czesc zdania zu czasownik)
-Dokumente albo Urkunden, Ausweis(to legitymacja/dowod wiec raczej paru ich nie masz)
-wann, wenn to nie to znaczenie. wann to kiedy jesli pytasz o cos co ma byc w danym czasie, wenn opisuje sytulacje(np. kiedy wrocilem do domu...).
-wie sind eure...
-in der Freizeit
-was kann...machen(po modalnych czasownik na koniec zdania)

to co zauwazylem, prosze i pozdrawiam.
druga rzecz, ze konstrukcja listu lezy i nie zostaly spelnione wszystkie punkty wlasciwie:( zapomniales/las na przyklad sie przedstawic a to pierwszy punkt:D:D:D
wersja 1.1 :/
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich heiße XYZ. Ich habe Ihre Anzeige im Internet gefunden. An Ihrem Angebot bin ich interesiert. Ich will im euerer privaten Schule lernen. Ich möchte wissen welche Bedingungen muss ich erfuellen, um in euerer Schule ich kann zu lernen. Welche Dokumente muss ich euch liefern? Ich möchte wissen wann ist die Aufnahmeprüfung und die Frist der Anmeldungen. Welche Versicherung sie haben für eurer Schüler? Habt ihr eine Krankenschwester in der Schule? Habt ihr eine Turnhalle? Wie sind eure Internate? Was kann man hier in der Freizeit machen?

coś jeszcze?
Ich will im euerer privaten Schule lernen.
- an, nie moze byc im bo to = in dem.

Ich möchte wissen welche Bedingungen muss ich erfuellen, um in euerer Schule ich kann zu lernen.
- Ich möchte wissen, welche Bedingungen ich erfuellen muss, um in euerer Schule zu lernen.
po welche czasownik na koniec zdania(juz pisalem)

Welche Dokumente muss ich euch liefern?
-zdaje mi sie ze lepiej zamiast lieren, zu_stellen

Welche Versicherung sie haben für eurer Schüler?
-...haben sie...

Wie sind eure Internate?
-jakie sa? moze jak wygladaja: wie sehen sie aus? ale pisz tak jak Ty masz na mysli

wiecej o sobie, limit to 120 slow. NAJMNIEJ, a tu tylu nie ma
Jak napisać: Jak wielu jest uczniów z innych krajów w waszej szkole?
a przy okazji to wielkie dzięki :D bez Ciebie bym poległ na całej lini :/
Wie viele Schüler gibt es bei euerer Schule aus dem Ausland?

napisz do mnie na [gg] , tam zawsze pomoge od razu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa