Proszę o sprawdzenie (praca pisana ze słownikiem, pewnie czasy są źle użyte) dziękuję za każdą pomoc.
Hallo Kasia,
Ich danke Ihnen für Ihren letzten Brief. Ich möchte Ihnen sagen, wie ich verbrachte Weihnachten und Neujahr. 24. Dezember Heiligabend folgte zwei Tage Urlaub 25. und 26. Dezember, 31. Dezember war ein fun New Year Eve und feiern das neue Jahr.
Ich verbrachte Heiligabend zusammen zu Hause mit seinen Eltern, seinem Bruder und Großmutter setzte sich für ein gemeinsames Abendessen. Vor dem Abendessen łamaliśmy der Wafer, die składaliśmy will, und dann sang Weihnachtslieder. Um Mitternacht gingen wir gemeinsam in die Kirche während der feierlichen heiligen Messe-Midnight. 25. und 26. Dezember mit seinen Eltern ging an Familie zu besuchen.
Silvester mit Freunden verbracht, werden wir hörten Musik, tanzten und hatten viel Spaß. Wir begrüßen das neue Jahr in bester Spiellaune. Ich hoffe, dass das ganze Jahr über für mich glücklich sein wird.
Und wie man die Ferien aus? Welches sind die vorherrschenden Sitten in Ihrer Familie?
Sie Mit freundlichen Grüßen, XYZ.
Wysyłam też po polsku bo nie wiem czy praca jest zrozumiała.
Cześć Kasiu,
dziękuję Ci za ostatni list. Chciałabym Ci opowiedzieć jak spędziłam święta Bożego Narodzenia oraz Nowy Rok. 24 grudnia była Wigilia, następnie dwa dni świąt 25 i 26 grudnia, 31 grudnia była zabawa sylwestrowa i świętowaliśmy Nowy Rok.
Wigilię spędziłam w domu wspólnie z rodzicami, bratem i babcią usiedliśmy do wspólnej uroczystej kolacji. Przed kolacją łamaliśmy się opłatkiem, składaliśmy sobie życzenia, a potem śpiewaliśmy kolędy. O północy wspólnie poszliśmy do kościoła na uroczystą mszę świętą- pasterkę. 25 i 26 grudnia razem z rodzicami pojechaliśmy odwiedzić rodzinę.
Sylwester spędziłam z przyjaciółmi, wspólnie słuchaliśmy muzyki, tańczyliśmy i świetnie się bawiliśmy .Nowy Rok przywitaliśmy w świetnych nastrojach. Mam nadzieję że cały rok będzie dla mnie szczęśliwy.
A jak wyglądały twoje święta? Jakie zwyczaje panują w twojej rodzinie?
Pozdrawiam Cię serdecznie,
XYZ.