probuje przetlumaczyc ten tekst jednakze mam wielkie problemy. kazdego kto jest w stanie prosze o pomoc. gdyz sam dopiero ucze sie niemieckiego a trafilem do klasy o wyzszym poziomie niz moj wlasny . oto zdania:
1.Chiny leżą we wschodniej azji. 2.W chinach mieszka najwiecej ludzi na swiecie 3.Stolica Chin jest Pekin 4.Najbardziej znanym zabytkiem jest Chinski mur. 5. W chinach sa 2 pory roku: pora deszczowa i sucha. 6. Bambus dziko rosnie w chinach 7.najczesciej uprawianą roslina w chinach jest ryż 8. W chinach zyja misie Panda 9 Chinczycy jedza paleczkami. 10 w chinach sa osmiopasmowki(drogi)11.Chinską walutą jest yuan12. Chiny sa bardzo zróżnicowane klimatycznie. 13. na poludniu jest wiecej opadów niż w polnocnej czesci chin 14. najpopularniejsza religia w chinach to buddyzm 15. Chiny to bardzo interesujacy kraj
a oto co udalo mi sie przetlumaczyc(prosze o korekte i ewentualne przetlumaczenie reszty zdan jesli ktos znalazlby chwile czasu:
1.China liegt im ost Asien. 2.In China wohnt am groBsten mensch in der welt 3.der mainstadt von china ist pekin 4. am bekanntesten house im china ist chinisch mauer 5. IM china sind zwei jahrezeit: dur und ragen 6. nie wiem
7.am meisten zuchten pflanze ist bambus 8.im china wohnt panda 9. dalszych zdan nie potrafie przetlumaczyc
naprawde bardzo prosze o pomoc