List , sprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
prosze o sprawdzenie tego listu

temat zadania
Piszesz list do kolegi z Niemiec w liście piszesz o przyjaźni i podaj:
-gdzie i kiedy poznałeś przyjaciółkę
-jak spędzacie czas wolny
-o czym możesz z nim porozmawiać
-jakie cechy cenisz

Liebe Martin

Viele Dank für Deinem Brief.
Wie geht es dir. Bei mir alles ok.
Das Wetter ist schön und ich habe viele interessant Leute kennengelernt.
Meine beste Freundin heißt Marta. ( nie wiem jak powiedziec gdzie i kiedy sie poznaliśmy ??) Sie hat blue Augen and blonde Haare. Sie ist viele inteligent, nett und sympatisch. Ich mag mit ihr mein Freizeit verbringen, sie ist püntklich. Marta hat fantastische Laune und sie sit energisch.
Ich mag sie, weil sie ehrlich und vertrauenschwündig ist , kann ich auf sie in den Noständen verlassen. Wir hören Music und surfen in Net . Wir spielen Volleyball gern .
Ich warte für Deine Antworte.
Dein Freund - TOmek
Okay. Całość mogłać sobie wydłubać i poskleja z innych wątków tego forum. To też dobra metoda, jeżeli wiesz, co piszesz. gdzie i kiedy się poznaliśmy - nie wiesz.
A wiesz jak jest: my? gdzie? kiedy? się poznać? Dla gdzie musisz znaleźć jakiejś miejsce. Przy kiedy musisz podać datę, albo jakiś miesiąc, czy co. Odpowiedz mi na pytanie (po niemiecku): Gdzie ty jesteś? Ale mów prawdę!
wiem jak jest my , wir, ale reszty nie wiem, całość tekstu sklejałem z różnych wątków i tak to wyszło ,jakbyś był tak mily i mi napisał to brakujące zdanie byłbym wdzięczny
Ja jestem z gruntu bardzo miły. Na pewno to wszyscy zauważyli,ale... jeśli nie rozumiesz, co sklejasz, to musisz poczekać na Mokotowa i Japanesa. Zanim znajdziesz resztę w słowniku, to minie tydzień. Po kiego ci ten niemiecki?
do szkoły rzecz jasna :), nie sklejałem wszystkiego , tylko sobie tym pomagałem , wiem przecież dokładnie co znaczy każde słowo .
czyli to będzie tak ?

Wir besuchen in kraków in May 2010 .
Co oznacza słowo "besuchen"? Poznać się? Masz jakiś słownik poza internetem?
mam słownik , ale w nim nie ma słowa poznać się
powiesz mi jak jest ''poznac sie'' czy mam zakładac nowy temat by o to zapytac
No, to już jesteśmy bardzo blisko...
Twoim zadaniem jest odpowiedzieć na pytanie: kiedy i gdzie się poznaliście. Czyli mniej więcej polska odpowiedź powinna brzmieć:
Poznaliśmy się ...tam-i-tam ... w roku 1948. Zgadza się?
A teraz spojrzyj na to piekielne forum uważnie. Po prawej stronie na brzeżku, tak gdzieś pośrodku jest takie okienko "Słownik DEP".
Może zechciałbyć tam zabłądzić?
Ale nie odpowiadasz na pytanie, co to znaczy "besuchen".
Nie powiem ci. Zakładaj 300 nowych tematów. Trzeba ci "Ala ma kota" szukać?
dobra panie mądry , jest taka opcja , ale zadaniem tego forum jest chyba też pomoc innym której od pana chyba się nie doczekam
besuchen-odwiedzac

Wir kennenlernen in Kraków in May 2010 sich .

Dobrze to jest ?
Prawie. Odmień jeszcze przez osoby "sich kennenlernen" i pasuje. Nie zapomnij o posiłkowym "haben".
Wir haben kennenlernen in Kraków in May 2010 mich .
teraz ?
Jeszcze masz 6 prób. Ty masz nerwy, jak postronki! Moje uznanie!
No napnij mózgownicę i musisz tylko znaleźć co do wir pasuje!
http://de.wiktionary.org/wiki/kennenlernen_%28Konjugation%29
a gdzie tu jest błąd ?
Wir haben kennenlernt in Kraków in May 2010 mich .
Mann1 Du wirst immer besser! Wir und mich w jednym zdaniu? Kto kogo poznał? Ty was? Czy naprawdę nie widzisz różnicy? Nawet taka tabela ci nie pomoże? Poczekaj lepiej na dobroczyńców.
Przy okazji: czasownik na koniec zdania! Zapomniało?
Wir haben sich in Krakow in May 2010 kennengelernt.
Spójrz w te tabele!
Wir haben sich? Sie haben sich. Wir haben uns!!!!!!! Merke es dir.
to nie jest takie proste , uczę się niemieckiego dopiero kilka miesięcy
Nie marudź! Napisz finalne zdanie. Jesteś od niego odległy o 2mm!
willst Du den Text richtig haben? Dann bitte Mokotow...
A to się robi tak: Mokotow, Mokotow, pomóż mi proszę! Ty jesteś moją ostatnią nadzieją i tylko ty mi potrafisz uratować życie! Ja jestem taki słaby z niemca i już ryczę gorącymi łzami, bo mi nikt nie chce pomóc! Mamaaaaaaaa!
nie chcesz pomóc to nie , twoja sprawa , ale chciałbym widzieć Ciebie na innym forum proszącego o pomoc w innej dziedzinie, przez takich ludzi jak Ty , odechciewa się ludziom tu w ogóle zaglądać
cześć
Nie zaglądaj i jęcz dalej nad twoim losem! Morały to sobie możesz w domu prawić.
A byłeś już tuż-tuż przed sukcesem i podciągnąłeś ogon przed metą.
Ich fasse das mal als Bitte auf… :-)

Lieber Martin,

vielen Dank für Deinen Brief. Wie geht es Dir? Bei mir ist alles OK. Das Wetter ist schön und ich habe viele interessante Leute kennengelernt. Meine beste Freundin heißt Marta. Ich habe sie vor vier Wochen im Theater kennengelernt. Sie hat blaue Augen und blonde Haare. Sie ist intelligent, nett und sympathisch. Ich mag es, mit ihr meine Freizeit zu verbringen, sie ist pünktlich. Marta hat immer eine fantastische Laune und sie ist energisch. Ich mag sie, weil sie ehrlich und vertrauenswürdig ist, man kann sich immer auf sie verlassen. Wir hören Musik und surfen im Netz. Wir spielen gern Volleyball.

Ich warte auf Deine Antwort.
Dein Freund
Tomek
Ale on przecież nie prosił...
dziękuje bardzo
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie