Ethnizität

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 76
poprzednia |
Witam, bardzo proszę o sprawdzenie mojego wypracowanie. Mam problemy z rodzajnikami i końcówkami przymiotników. proszę o wyrozumiałość i cierpliwość przy czytaniu tekstu.

z góry bardzo dziękuje :)

Ethnizität ist ein Begriff, der ein Konzept einer Gruppe von Menschen bezeichnet, welche sich durch den Glauben an gemeinsame Abstammung und Kultur konstituiert. Dabei werden gewisse kulturelle Elemente wie Sprache, Religion, Territorium, Geschichte und Brauchtum als auch nach außen sichtbare Abgrenzungszeichen verwandt. Es wird betont, dass die Mitglieder der ethnischen Gruppe nicht immer gleiche Nationen sein müssen. Weiterhin soll betrachtet werden, dass jede Gruppe eigene Kommunikationsformen entwickelt hat. Im diesem Sinne hat die Sprache integrierende als auch exkludierende Funktion im Rahmen von Prozessen, die innerhalb einer Gruppe und zwischen verschiedenen Gruppen stattfinden.
Beim Begriff der Sprachgruppe können wir 3 Typen erwähnen: nationale, regionale und ethnische Gruppen. Ferner ist zu bemerken, dass die Einteilung in Homogene und Heterogenegruppe auftritt. Es muss jedoch betont werden, dass keine Homogenität der Gruppe existiert. Dabei ist politischer und identitärer Entwicklung wichtig, zu welcher Gruppe die Sprecher gehören und ob die Sprache in Frage ihre Erst-, Zweit- oder Drittsprache ist. Dagegen eine Sprachgemeinschaft ist in der Moderne meistens durch relative Heterogenität ausgezeichnet. Es wird angenommen, dass eine Sprachgruppe durch eine gemeinsame Erinnerungskultur gekennzeichnet ist. Unter dem Begriff Erinnerungskultur verstehen wir der Zusammenhang politisch- ideologisch- sprachlicher Diskurse und Mythen, die sich in Form von symbolischen Diskursen darstellt.
Zusammenfassend lasst sich sagen, dass für den Begriff der ‚Sprachgruppe‘ drei verschiedene Kriterien gelten:
1. Das Bewusstsein- Der Sprecher muss die Sprache sehr gut kennen, um die Gruppe zu gehören. Er identifiziert sich mit der Sprache.
2. Heterogenität- Die Mitglieder einer Sprachgruppe gehören verschiedenen gesellschaftlichen Gruppen an.
3. Erinnerungskultur- Sie bildet ( i nie mam pojęcia ja tutaj ująć to krótko i zwięźle)
Erinnerungskultur- Sie bildet...
Na ktorym roku juz jestes?' Od czwartego roku zaczyna sie demencja!
Skoncz te "naukowe" wypracowania i wez sie za gramatyke. Szkoda ludzkiego zycia na ten belkot. Widze, ze wsadzilas prawie wszystkie "naukowe" zwroty, jakie ci podalem!
Niestety nie jest to moja wola pisania tych "żenujących" wypracować, lecz wola mego profesora...a w mym wypracowaniu nie ma ani jednego twojego zwrotu.
Jeśli oddam szmirowate wypracowanie z błędami nie zaliczę :/
Nicht maulen! Beschäftige dich mehr mit der deutschen Grammatik!
Dygresyjka: ucz sie na dobrych przykladach. oto linki, tak nienawidzonej wikipedii:
http://de.wikipedia.org/wiki/Ethnizit%C3%A4t
wow dzięki za cynk, nie wiedziałam, że coś takiego jak wiki istnieje...ale przecież mam przerobić tekst z książki a nie z wiki! I Tak jak napisałam na początku, proszę o sprawdzenie błędów gramatycznych
Wiesz, co to oznacza: recherchieren? Nie bezmyslnie rabac bez przygotowania, lecz szukac wszedzie odpowiedzi. Internet ma tysiace zrodel. Wykorzystaj je sensownie. To nie zaden cynk. Przed 30 laty tego jeszcze nie bylo, wiec szlo sie do biblioteki publicznej i czytalo sie materialy zrodlowe aby pojac, o co chodzi. Kapujesz aluzje? U ciebie czas sie zatrzymal. Mamy dzisiaj rok 2010! Wiele sie juz dawno zmienilo. Wykorzystaj to. Nie mamy czasu na dlubanie w wykopaliskach!
mam nadzieje, że nigdy nie byłeś i nie będziesz nauczycielem, bo zero w tobie zdolność pedagogicznych, nie wspominając o cierpliwości i chęci pomocy...
Wsadz sobie te peagogicznosc w nos i rusz ten twoj gruby tylek, leniwcu!
ja jestem najlepszym nauczycielem swiata i jestem takze bezstresowow wychowany, wiec nie dostawaj mi tu czkawy z litosci nad twoja nieporadnoscia!
Z twojego powodu gramatyka niemiecka sie nie zmienila i nie zmieni. Popyskuj jeszcze troche, to na pewno twoje zadanie sie samo rozwiaze! Juz inzynier Lenin mowil, ze uczyc sie trzeba, chocby od diabla. ale ty przeciez nie wiesz, kto to byö inzynier Lenin! Dla ciebie to jest nowa ruska wodka. Jeczaca babo!
współczucia dla twych uczniów...wiedza to nie wszystko...trzeba też ją umieć przekazać..a ty zakładasz,że wszyscy twoi ucznie to debile
w twoim przypadku pasuje. Pyskuj, pyskuj. Ja mam czas i bardzo lubie pie...yc o du...e Maryni.
zastanawiam się tylko, po co siedzisz na tym forum, skoro i tak nie pomagasz nikomu tylko wszystkich krytykujesz?
Grzeszysz, babo! ty keszcze wielu rzeczy nie rozumiesz, bo czekasz na odrobienie lekcji za ciebie. A, ja? Nie mam zamiaru sie u ciebie przepraszac za to, ze TY narobilas bledow od cholery i cut-ciut. otworz baniak i zrozum, o co chodzi. Ja twojej pomocy nie potrzebuje.
Ach szkoda czasu na ciebie! Szkoda tylko, że psujesz renomę tego forum. Zawsze byli tutaj przyjaźni i życzliwi ludzie..a nagle jakiś bongo-(zobaczcie jak dużo wiem)bongo...
chyba wynajęli cię z innego serwisu żeby skutecznie odstraszyć od tego forum...
Trzeba bylo tak od razu. I czego sie baba tyle narzucala? Bejbe, ja jestem Nostradamus. Wiesz, kto to byl? To nie bulka w Mac Donalds!
Wiesz, jaka jest renoma tego forum? odrabianie lekcji za leniwcow, ktorzy nic nie chca sie uczyc. Te czasy juz dawno minely! Nie widzisz? To, tak samo, jak z Wikipedia. Dobry cynk?
A, gdy sie opamietasz wreszcie, to przyjme cie z otwartymi recyma. Wcale nie jestem na ciebie zyly, czy, jak to sie tam u ciebie nazywa.
mialo byc:L zly
skończyłeś? A czy teraz mogę liczyć na poprawę błędów gramatycznych..ja nic nie widzę złego...a na pewno są jakieś byki...
Nie skonczylem. Odmownie. Zachecam cie do powrotu na poczatek naszej wymiany zdan. Niemiecka gramatyka. Skonczylas twoja pyskowke, klotliwa babo? Gotowcow nie ma u Nostradamusa.
No, i zeby ci nie bylo nudno, to maly przyklad. jak myslisz, gdzie tu jest blad gramatyczny. Podpowiadam: koniugacja.
Der Sprecher muss die Sprache sehr gut kennen, um die Gruppe zu gehören.
um zur Gruppe zu gehoeren?
Und warum "zur" Gruppe? Urplötzlich? Vorher war es ja "die" Gruppe. Kannst du mir das erklären? Es ist ganz anders, als vorher. Woher weisst du das alles? Das fragt dich der beste Lehrer Nostradamus.
eee.... gehoeren + zu
zu + Dat
e Gruppe
die-> w Dat.= der
zu der Gruppe= zur Gruppe
------------------- =
zur Gruppe

??????
Hej! Pedagogisch sollte ich dich loben, oder? ich lobe dich! Gut gemacht. Wissenschaftlich!
Dann machen wir weiter. Was glaubst du, was hier falsch ist?
Ferner ist zu bemerken, dass die Einteilung in Homogene und Heterogenegruppe auftritt. (vergiss das "ferner ist zu bemerken" = est ist nur nla....bla). Vorsicht! Der Satz ist sehr gefährlich!
danke :) chciałam zrobić tak wcześniej, ale coś mi nie pasowało...za dużo tych zu...ale "um...zu" trzeba zostawić...no i gehoeren zu również...:) jakieś jeszcze błędy wykrywasz w mym okrutnym dziele?
Czytalem dzisiaj takie twoje zdanie: Ach szkoda czasu na ciebie!
nagle masz czas na mnie? Ciekawostka...
nie wiem czy Einteilung może auftretten...
i nie wiem czy jest rekcja Einteilung in (podział na)..może Einteling auf?Nie...bez sensu...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 76
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Szkoły językowe