Strona Bierna(Passiv) Sprawdzenie moich zdań.

Temat przeniesiony do archwium.
Właśnie rozpoczynam "przygodę" z stroną bierną, uczę się sam języka niemieckiego i jest mi ciężko choć nie odpuszczam bo bardzo chcę umieć ten jezyk.Proszę o wyrozumiałość.:)

1)Beim Frisör schneidet man Haare -> Haare werden von Frisör geschnitten.
2)In Warschau stellte man das Gemälde von Caravaggio aus.-> Das Gemälde ist von Caravaggio in Warschau ausgestellten.
3)Niemand hat mich informiert-> Ich bin von niemand informiert worden
4)Er hatte dich angerfuen-> (??????) nie mam pojecia jak to zrobic
5)Die Krankenschwester musste das Fieber messen->Das Fieber muss von der Krankenschwester gemessen werden.
6)Kann man in der Stadt eine neue Schule errichten?->(???)
7)Man will eine neue Straße bauen-> Eine neue Straße soll gebaut werden
8)Mein Bruder hat mir einem langen Brief geschreiben-> Einen langen Brief ist von mein Bruder geschreiben worden.
9)In Polen zensierte man alle Zeitungen-> Alle Zeitungen in Polen wurden zensiert.
10)Sie haben mich dazu gezwungen->Ich bin dazu gezwogen
8)Mein Bruder hat mir einem langen Brief geschreiben-> Einen langen Brief ist von mein Bruder geschreiben worden.
Powoili, zanim zaczniesz stronę bierną, obejrzyj niemieckie przypadki.
Strona bierna to nie tylko prozaiczne przestawianie wyrazów w zdaniu.
Co to "geschreiben"? Zakładam, że literówka, ale nie jestem pewna...
10)Sie haben mich dazu gezwungen->Ich bin dazu gezwogen
Co to "gezwogen"? No, i gdzie tu bierna?
http://conjd.cactus2000.de/
Dzięki za odpowiedz :) Przypadki postarm sie poprzypominać. Tak tam jest literówka miało być geschrieben.Z tym "gezwogen" też literówka miało być gezwungen ;p
Czy mam rozumieć,że pozostałe zdania są dobrze zrobione, czy też muszę poprawić je?
Nic nie rozumuj. Bez przypadków nie ma sensu rąbać strony biernej, albowiem zdania będą do kitu po innej stronie. Zaproponuj coś porządnego.
Przypadki postarm sie poprzypominać= takie teksty znamy. Nawet "postaram" nie chce ci się napisać bez literówki.
Bałem się że ty mi odpiszesz z tego co widzę niezła z Ciebie "kosa" na tym forum, nie patyczkujesz się z nikim :) A ja lubię takie osoby (czyt, wymagające) Do strony biernej zaraz przysiąde i zwróce uwagę na te cholerne przypadki.Tylko powiedz mi, czy znasz jakąś dobrą stronę gdzie bedzię w miare łatwo wyjaśniona strona bierna bo nie wiem czy dobrze rozumuje te zdania czy nie. Bedzie to wielka pomoc dla mnie , jeżeli byś mi to powiedziała.
Jakbyś sama poszukała, to byłoby znacznie szybciej. Wklepać w wyszukiwarkę "strona bierna - niemiecki" i masz nagle setki stronek. Kosa, czy nie kosa - jeśli chcesz się uczyć, to i nie będziesz się kosy bała.
Jestem on tak dla sciscłosci - fakt stron jest multum ale nie każda dobrze opracowana dla takich laików jak ja :P
a skąd o tym wiesz? Przecież strona bierna nie zmienia się, jak pogoda.
Może i nie zmienia sie jak to ładnie napisałaś pogoda , ale to tak samo jak z daniami, jedno ładnie podane lepiej smakuje niż wszytsko zmiksowane bo i tak w brzuchu sie wszytsko zmiksuje nie? :]
heeeeee?
No chodzi o to mówiąc krótko że poszukuje dobrej strony gdzie"ładnie i przejrzyscie" opsiana jest strona bierna a nie gdzie jest wszytsko opsianae tylko nic z tego neie wynika(tak, tak spotkałem się z takim stronami do nauki języka) Chyba, że Cię pomęcze jeszcze i powiesz mi co mam źle w tych moich zdaniach ^^
OK. Jaka stronka ci się najbardziej nie podoba?
Ale... mów prawdę!
Podawaj linka. Spojrzę na to moim orlim okiem.
Już znalazłem stronę dobrą, co nie zmienia faktu,że nadal nie ma kto sprawdzić moich "wypocin" czy dobrze to rozumuje, znajdzie sie ktoś odważny kto podejmie się tego?
Cytat: Avokiwi
znajdzie sie ktoś odważny kto podejmie się tego?

no to poprawiaj wszystko
Aha, dobrze wiedzieć ,że mam wszystko źle ^^ Liczyłem,że chcociaż jedno bedę miał dobrze :P
No, to jaki jest link do tej stronki, co ci się najbardziej podoba?
http://materialy.niemiecki.cp.win.pl/ No spójrz swoim orlim okiem ^^
Nie było tak od razu?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie