List do sprawdzenia, potrzebny pilnie na jutro :<

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, specjalnie założylam tu konto, ponieważ potrzebuję pomocy w sprawdzeniu listu. Muszę nauczyć się go na pamięć i jutro napisać na kartkówce dlatego zależy mi na jak najszybszym sprawdzeniu go. Moja sytuacja z niemieckiego jest kiepska, a ten język to dla mnie czarna magia... List pisałam z PONS-em.

Polecenie:
Twój kolega z Niemiec napisał w e-mailu, że w jego klasie pojawiła się nowa uczennica, która nie jest akceptowana przezklasę a on chciałby jej pomóc. napisz do niego e-mail wktórym:
-podziękujesz za otrzymany list i opowiesz o swojej reakcji po jego przeczytaniu
-zapytasz o powody złego traktowania dziewczyny i opowiesz o podobnej sytuacji w twojej klasie
-poinformujesz kto i w jaki sposob przyczynił się do rozwiązania konfliktu
-wyrazisz zadowolenie z powodu jego checi przyjscia kolezance z pomocą i nadzieję na załagaodzenie sytuacji.

Mój list:
Lieber Johannes,

Vielen Dank für Deinen Brief. Ich habe mich darüber sehr gereut.

Erzählen Sie mir etwas mehr über diese Situation? Warum ist dieses Mädchen schikaniert? In meiner Klasse war eine ähnliche Situation, eine neue Schuler wurde nicht akzeptiert. Der Grund war seine Herkunft. Abir ist aus Somalia. Half ihm Lehrer der Geographie. Im Unterricht Abir erzählte uns von Ihrem Land, Kultur und Religion. Wir alle ihn mit großem Interesse zugehört. Er hat seitdem gewonnene Anerkennung und er ist nicht schikaniert. Er hat eine Menge Freunde.

Ich bin froh, dass du neuen Mädchen interessiert. Ich hoffe das es Ihnen gelingt, die Situation zu beruhigen. Ich freue mich, bald von Dir zu hören.

mit freundliche Grüßen
Marika
edytowany przez Rika96: 19 maj 2014

»

Pomoc językowa - tłumaczenia