Witam,
mam do Was wielką prośbę... Nie było mnie w szkole 2 tygodnie z powodu choroby a teraz muszę napisać pracę domową z niemieckiego:( Błagam o pomoc:( Mam do napisania krótką notatkę o sporcie w Niemczech. Napisałem coś takiego:
Bericht über den modernen Sport in Deutschland
Niemiecka młodzież(Jugendlische) najbardziej lubi grać w koszykówkę(Basketball) i piłkę nożną(Fußball).
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (Bundesinnenenministeriums) przeznacza na sport dużo pieniędzy.
Do 5700 niemieckich klubów fitness(Firness-Studios) przychodzi 3,56 milionów klientów. Miesięczna opłata(Der Monatsbeirag) wynosi pomiędzy 40 i 80 Euro. 25 procent ma trening siłowy(Krafttraining). 700 klubów fitness jest przeznaczona wyłącznie dla kobiet.
Niemieckie kluby sportowe(Sportvereine) mają około 26,6 milionów członków. 2 miliony sportowców(Sportler) uchodzi za niezarejestrowanych. Tendencja ta rośnie.
Granie w piłkę nożną jest najlepszą formą spalania kalorii. Lekarze polecają spalać 2000 kalorii na tydzień uprawiając sport. 10 minut grania w piłkę nożną spala 250 kalorii.
Jeszcze raz błagam o pomoc...:(