Bardzo proszę o sprawdzenie tego listu.
Treść polska:
1. Drogi ...
Dziękuję za Twój list. Przeczytałam go z przyjemnością.
2. Właśnie rozpoczął się mój rok szkolny. 25 uczniów i uczennic uczęszcza do mojej nowej klasy. Myślę, że z niektórymi z nich mogłabym się zaprzyjaźnić. Najbardziej lubię Olę, ale znamy się już od 3 lat. CHodzimy razem na zajęcia taneczne w centrum miasta. Jest bardzo miła, jesteśmy w stanie godzinami ze sobą rozmawiać.
3. Moja nowa wychowawczyni nazywa się .... . Jest nauczycielką biologii i wygląda na starszą niż jest w rzeczywistości. Mimo to jest bardzo pomocna.
4. W szkole możemy sobie wybrać różne zajęcia dodadkowe. Ja wybrałam zaj. taneczne i malarskie. Jednak to nie sztuka jest moim ulubionym przedmiotem, a biologia i chemia. Chodzę na nie z przyjemnością, żeby wysłuchać wspaniałych i interesujących wykładów.
5. Nie mam zbyt dużo wolnego czasu, ale staram się odwiedzać dawnych przyjaciół. Wtedy idziemy do kina, jeździmy na rolkach lub spacerujemy i rozmawiamy. Chciałąbym, żebyś tu był.
6. Mam nadzieję, że szybko do mnie przyjedziesz. Czekam niecierppliwie na Twój list.
Wersja niemiecka :
1. Liebe ...
danke für Deinen Brief. Ich habe ihn mit Freude gelesen.
2. Ich habe gerade der Schulanfang gehabt. 25 Mitschüler und Mitschülerinen besuchen meine neue Klasse. Ich meine, dass manche Leute meine Freunde sein können. Am meisten mag ich Ola - ich kenne sie seit 3 Jahre. Wir gehen zusammen an Tanzunterricht im Stadtzentrum. Sie ist sehr nett und wir sind fähig zur stundenlangen Unterhaltung.
3. Meine neue Klassenlehrerin ist Frau ... . Sie ist Biologielehrerin und sieht alt aus. Trotzdem ist sie sehr hilfsbereit.
4. In die Schule können wir verschiedene Nachunterrichte besuchen. Ich nahm Tanzen - und Malenubterricht. Mein Lieblingsfach ist aber nicht Kunst, sondern Biologie und Chemie. Ich mag an diese Fäche kommen, um wunderbare und interresante Vorlesungen zu hören.
5. Ich habe nich viel Freizeit, aber ich reflektiere meine Freunde af besuchen. Dann gehen wir ins Kino, fahren In - line Skates oder spazerieren und uns unterhalten. Ich möchte Du hier sein.
6. Ich hoffe Du willst bald zu mir kommen. Ich warte auf Deinen Brief sehr ungeduldig.