Fernsehen - proszę o sprawdzenie !

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !
Bardzo proszę o sprawdzenie mojego zadania.
Temat:
Twoi rodzice pozbyli się telewizora, ponieważ uznali, że nie jest wam potrzebny. Napisz list do swojego niemieckojęzycznego przyjaciela. W liście uwzględnij następujące informacje:
- jaką decyzję podjęli rodzice i z jakich powodów
- co zmieniło się w życiu rodzinnym i jakie są skutki decyzji rodziców
- jaka była twoja reakcja na decyzję rodziców i jak próbowałeś ją zmienić
- gdzie oglądasz teraz twoje ulubione programy i jak oceniasz decyzję rodziców z perspektywy czasu.

Liber Uli,
es tut mir Leid, dass ich so lange nicht geschrieben habe, aber ich habe Probleme mit meiner Eltern.

Meine Mutti und mein Vater wurde den Fernseher los. Sie sagen mir, dass er schon nötig nicht ist. Meine Mutter sagte mir, dass sie des Fernsehers verkaufte, weil habe ich schlechte Noten. Erachten sie, dass das die Schuld des Fernsehens. Sie sprachen, dass ich zu viel Zeit vor dem Fernseher verbringe. Ich war sehr schlecht. Meiner Meinung, dass ist Unsinn. Ich probierte sie zu überzeugen, dass das Fernsehen positiv ist. Ich sagte ihnen: "das Fernsehen verbessert die Allgemeinbildung und ubermittel die Infationen". Aber sie hören mich nicht.
Seit dieser Zeit verließe Zwei Monate. Jetzt haben wir mehr Zeit für sich. Wir gehen ins Kino oder im Zoo. Ich habe bessere Noten. Jch verbringe mehr Zeit mit meiner Freundin. Wir sehen zusammen unser Lieblingsprogramme im Martin Haus.
Ich denke, dass das war gute Idee. Ich kann leben ohne das Fernsehen.

Das ist alles für heute. Bitte schreibe mir bald !

Dein
XYZ
Cze! Wpadłam na chwilkę na forum, więc nie mam zbytnio czasu,żeby wszystko sprawdzić,ale od razu zauważyłam,że na początku masz błąd: powinno być: LIEBER [!]
~ ,weil ich schlechte Noten habe...
Aaaa w prawym rogu powinna być data: np. Lublin, den 13. März 2007 Jahr
Paaa =)
I jeżeli jesteś kobietą to na końcu musi być np. Deine Ola
.... a jak mężczyzną, np. Dein Martin
i zazwyczaj na końcu pisze się pozdrowienie | tzn. ładniej to wygląda |
np.

Viele liebe Grüße
Deine Anna

A także może być "PS" ,np.
PS: Grüß Claudia von mir ! \Pozdrów ode mnie Klaudię\ Dobra idę, bo miałam wejść na chwilę... Później tu wrócę.. na kiedy masz to zadanie?
Tak, wiem o dacie i o Deine etc. o lieber też, ale pisałam to na chybcika, ponieważ potrzebuję tego na jutro.

Była bym Ci dozgonnie wdzięczna, gdybyś sprawdziła to całe !
A i dziękuje już za to co sprawdziłaś :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie