imperfekt

Temat przeniesiony do archwium.
Bettina und Thomas kommen ,wie geplany ,am Freitagnachmittag in Salzburg an . Vom Bahnhof fahren sie mit dem Bus in die Franz -Josef Straße wo Grete und Erich , Frunde der Familie wohnen>Sie freuen sich sehr über den Besuch ; das Gastezimmer isc schon vorbereitet. Bettina und thomas machen sich schnell frisch nach der Reise ,die Rucksacke packe sie nicht aus das machen sie später .Dann machen sie ihren ersten Spaziergang in der Stadt. Sie isc sehr schon ! Sie genießen die Atmosphare bewundern die architektur und die schmalen Gassen .Morgen Wollen sie einen Stadtrundgang machen und moglischt viele sehenwurdigkeiten besichtigen . Heute gehen sie nur in die getreidegasse -sie wollen dort mozart geburthaus sehen .

Prosze kogos ładnie o zmienienie tago tekstu na imperfekt ;( wiem ze powiecie ze to lenistwo ale naprawde nie od 11 rano siedze nad niemieckim moja pani profesor zadaje tylko ze nie ejst realne zrobic wszytko ;( wiec prosze was bardzo;((
moge ci formy imprefektu podac wstaw sobie:)
kamen, fuhren, wohnten freuten war machten packte mache war genossen bewunderten wollten
pozniej czas terazniejszy mfg
tam machten ma byc po packte:)
tak tylko ja nie wiem co z sein i haben ;( i w niektorych zdaniach sie wogole nie da zrobic ...
trzeba zmienic te co podalem tam w jednym wypadku zamiast ist ma byc war tak to zostaw i naucz sie tych form:)
to w kolejnosci jest itd
no a co z tym sein i haben bo podali mi ze 1 zdanie ma byc : bettina und thomas SIND gekommen
jesli ma to byc w imprefekcie to betti i thom kamen ..... an.
sind.... gekommen to perfekt
boze ;( to teraz calkiem zglupialam no ma bc przeszly
mam to zmienic na perfekt z tym haben i sind ale sa tam tez zdania ktore muszą byc w imperfekcie i to maja byc zdanie takie jak:wszystkie zdania gdzie jest ze : oni chcieli czyli Sie mochten- to to musisz zmienic na imperfect czyli sie wolten
wszystkie czasowniki modalne np... woolen tez ma byc w iperfekcie
sa 2 przeszle perfekt i imprefekt
ale wiesz juz o co mi chodzi?? ja sie tu zaraz poplacze ;(
jeżeli ma być z czasownikiem posiłkowym "sein", albo "haben", to to jest Perfekt, a nie Imperfekt.
niektore maja byc w perfekcie niektore w imperfecke
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa