List

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie! Mam ogromną prośbę, otóż zadane mam do stworzenia list
"Jesteś na wymianie młodzieżowej w Berlinie.
Napisz list do koleżanki z Austrii a w nim:
Poinformuj że jesteś w Berlinie, opisz program pobytu i wskaż interesujące miejsca, napisz co zwiedzałeś, poinformuj że miasto Ci się spodobało i chcesz tam wrócić"

List ma ten mieć około 140-160 słów... Niestety mój Niemiecki jest bardzo...bardzo słaby i udało mi się stworzyć coś takiego. Myśle że początek i koniec mogą być.

Halo Monik!
Vielen Dank fur deinem letzten Brief, ich habe nich drubr sehr geruber . Berlin ist gut. Wir haben heute eine Stadtrundfahr gemacht. Gesten waren wir am deutsche Oper, Branderburgen Tor, fersehen tour. Um 8:00 uhr ich frustucke, von 9:00 bis 11:00 wir haben frei. Um11:00 Uhr wir gehen zur Deutsche Oper ,spater gehen wir zur bundskan zlarant(nie umeim tego przeczytać) . Um 13 uhr qir essen Mittag. Um 14 Uhr haben wir den Reichstag besucht und das haus der kulturen besucht . Um 17:00 wir abend brot. Um abend wir gehen zur Kino, dann zuricht zunhause fur das Johr.
Das ware alles fur heute

Prosze o wyrozumiałość. Poziom to liceum (oczywiście nie językowe) lecz idziemy od podstaw.
Macie może pomysł na jakieś zwroty ktore można dodać.? Albo cosik:) ?
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam!
,spater gehen wir zur bundskan zlarant(nie umeim tego przeczytać)
A perzczyac to optrafszi? Za lewniwy/a jesteś, żeby z papiórka odpisać? Asbolutnie nei rzoumi, co ty tma błekoczesz. Nie masz wstydu?
Po prostu nie potrafie ! mam to napisane na kartce w postaci notatki ! śpieszyłęm się i zamazany wyraz.

A tak aporpo Ciebie.... To ty naucz się poprawnie po polsku pisać a potem krytukuj innych, przytoczmy ,
"A perzczyac to optrafszi?"
" Asbolutnie nei rzoumi, co ty tma błekoczesz."

A więc czy ty masz wstyd pisać .?
Ja mam też zamazane wyrazy i kartka jest zapaćkana keczupem z wczorajszej pizzy i śpieszę się, jak diabli, bo nikt mi nie chce pomóc, a muszę podrapać kota. A ty jesteś taka niesprawiedliwa dla mnie. Taka bezuczuciowa, prozaiczna i zimna rzaba! Już się rozryczałem z rozpaczy, że mnie nikt nie kocha, a ja nie mam naprawdę, naprawdę na nic czasu, pliss, pliss, plisss!
Nikt Cie nie prosi o wyśmiewanie ! Oceniasz osoby nie znając ich, nie każdy ma dar do tego języka, przepraszam Cię bardzo ale daruj sobie takie posty jak i tak nie masz zamiaru w niczym pomóc.
Pozdrawiam i przyjemnego weekendu.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie