Kunst als mein Hobby-wypracowanie

Temat przeniesiony do archwium.
Potrzebowałabym pomocy przy przetłumaczeniu następującego tekstu :
Sztuka jest bardzo wszechstronna, można nią nazywać zarówno dzieła wielkich malarzy, kompozycje wybitnych twórców,a także sport czy wiele innych. Pomaga nam ona zrozumieć otaczający nas świat i zasady, które nim kierują, a niektórym także odnaleźć sens życia . Moim ulubionym rodzajem sztuki jest literatura . Ulubiona książka to "wyznania gejszy" autorstwa Artura Goldena. Książka ta opowiada o losach nastoletniej dziewczyny, która została sprzedana do domu dla młodych gejsz. Wzbudza ona we mnie mnóstwo różnych emocji. W niektórych momentach mam ochotę płakać wraz z bohaterką, w innych zaś dzielę z nią radość. Akcja toczy się w czasach drugiej wojny światowej, został w niej przedstawiony obraz ówczesnej Japonii, który nadaje książce smutny nastrój. Na podstawie "Wyznań Gejszy" został nakręcony film. Film to także dziedzina sztuki bardzo lubiana przeze mnie . Idealnie oddaje nastrój panujący w książce i pozwala nam na chwilę zapomnieć o całym świecie . Tak samo muzyka z filmu jest niezwykle wzruszająca i należy do mojej ulubionej. "Wyznania Gejszy" są idealnym przykładem na to, że z jednego utworu można wyodrębnić aż trzy gatunki sztuki. Jest to moja ulubiona książka, film oraz muzyka .
W którym miejscu możnaby ci pomóc? Nix dojtsz?
Chodzi mi o caly tekst. Częśc z niego umiem przetłumaczyć,ale proszę o pomoc przy całości.
Pomoc = ktoś coś zrobił i trzeba go wesprzeć.
Gotowiec = ktoś nic nie robi.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa