Tłuamczeniowa zagwozdka- bardzo pilne!

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z Was spotkał się może z sytuacją, kiedy do czasownika w drugiej os. l. mn. używa się nagle rzeczownika w liczbie pojedynczej? Jeśli tak, to cóż to za konstrukcja i jak należałoby to przetłumaczyć? Dla zobrazowania podaje dwa przykłady:
Ihr habt gerufen, Kapitän?!
Zeigt Euch, mein Schätzchen!

Przyszło mi do głowy, że może to taki odpowiednik naszego: Wołaliście, kapitanie? czy może to jednak nie o to chodzi? Proszę o uwagi, dodam tylko, że jest mi to potrzebne bardzo pilnie. Dziękuję z góry!
http://de.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6flichkeitsform
http://de.wikipedia.org/wiki/Pronominale_Anredeform
http://marquise.de/de/1700/buerger/anrede.shtml
http://www.schriftdeutsch.de/herladen/Duzen.pdf

Zeigt Euch, mein Schätzchen! = Imperativ der veralteten, höflichen Anredeform (2. Person Plural)
Gdy widzę "bardzo pilne" w tytule,to mi kartofle w piwnicy gniją.
Najpierw pilne, jak czort, a po tem się nikt dniami i nocami nie melduje. To, jak jest? Pilne, czy nie pilne?
Zawodolona, czy nie, kurde...
Dziękuję niesamowicie za odpowiedź, nie wiedziałam za bardzo jak tego szukać nie znając nawet fachowej nazwy tegoż;/ I zadowolona, nawet bardzo, a było to na tyle pilne, że nie miałam nawet czasu podziękować, tylko nie odrywałam się od tłumaczenia, żeby go do rana skończyć. Poza tym nie rozumiem nieuzasadnionej złośliwości komentarza. Dziękuję jeszcze raz za jedyny konstruktywny komentarz!
Cytat: AtakaGermanistka
Poza tym nie rozumiem nieuzasadnionej złośliwości komentarza. Dziękuję jeszcze raz za jedyny konstruktywny komentarz!
Oto wyjaśnienie: bo dla mnie, jak coś pilne, to pilne i siedzę nad tym i kontroluję czy mam odpowiedź. I, natychmiast reaguję po jej otrzymaniu. Dostałaś ją po ok 2,5 godziny.

Ponadto używaj Gugle, to dowiesz się bardzo szybciutko więcej o tym, co ci potrzebne i nie musisz ślęczeć nad tłumaczeniem do rana:
Per wy – formuła zwracania się do drugiej osoby w drugiej osobie liczby mnogiej. Częsta w dawnej polszczyźnie, była używana w zwrotach grzecznościowych (wy, panie; wy, ojcze; wy, matko itp.) i oznaczała szacunek. Po rozpowszechnieniu się w polszczyźnie zaimków Pan, Pani, Państwo z 3 czasownikiem w 3 osobie, forma "per wy" straciła na znaczeniu, a stała się nielubiana przez zwykłych obywateli, gdy uczyniono z niej obowiązkową formę zwrotu rządzącej w PRL PZPR.

Ist Euch eine Höfflichkeitsform?
NEIN
Im plural kann man lieber Ihnen sagen-
Eigentlich wie im englischen. 2.Person sg ----> you
2.Person pl ----> you

im Deutschen --> Singular: Können Sie mir bitte den Kaffe reichen.
Plural : Kann ich Ihnen Kaffe anbieten.?
Also ihnen geht im plural und singular.
Aber Euch ist keine Höfflichkeitsform
diego przeciez bredzisz wcale o to nie chodzilo
Cytat: irkamozna

a doo tego Höflich piszemy przez jedno f

nie bredze tylko ktos usiluje Euch jako forme grzecznosciowa sprzedac a to tylko u komunistow bo u demokratow nie ma
musisz sie przeniesc do sredniowiecza to i znajdziesz twoje Euch do dzisiaj sie mowi Eure Eminenz sieroto mazurska nie mowilas tak do Lolka od Wojtylow? na mazurach nigdy dobrze nie mowiono ani po polsku ani po mniemniecku
musisz sie przeniesc do sredniowiecza to i znajdziesz twoje Euch do dzisiaj sie mowi Eure Eminenz sieroto mazurska nie mowilas tak do Lolka od Wojtylow? na mazurach nigdy dobrze nie mowiono ani po polsku ani po mniemniecku

no to juz zosiu wyjechalas calkiem z innej strony w jezyku literackim nie ma takiej formy grzecznosciowej popytaj sie dudena
Bedeutungen und BeispieleNach obenDativ und Akkusativ von ihr
Reflexivpronomen der 2. Person Plural, Dativ und Akkusativ
Beispiele
ihr irrt euch (Akkusativ)
macht euch (Dativ) keine Sorgen!
(Höflichkeitsform, Singular und Plural, veraltet:) Gevatter, freut Ihr Euch (Akkusativ)?
einander
Beispiel
ihr helft euch [gegenseitig]
moze teraz w koncu cos zrozumiesz zosiu bo ty jestes nie kumata oj nie kumata
zosi my piszemy 2012 a sredniowiecze to juz przeszlosc i to mowi tez pan duden veraltet nie uzywa sie cmok
bylas durna jestes durna i to ci pozostanie do konca dni twoich mazurko
bylas durna jestes durna i to ci pozostanie do konca dni twoich mazurko

skonczyly ci sie argumenty coooo
Temat przeniesiony do archwium.