Pomoc w rozszyfrowaniu skrótu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam problem z rozszyfrowaniem skrótu, który czasami występuje na niemieckich pismach z II WŚ. Ten skrót to J.V. Podam przykład:

Der Oberbürgermeister
J.V.
(-) Schiffer.

Dwa inne I.V. oraz I.A. rozszyfrowałem - In vertretung oraz Im Auftrage, a z tym mam problem. Będę wdzięczny za pomoc.
J.V.
Czy aby na pewno J (jot)?
edytowany przez irkamozna: 11 cze 2012
Na pewno.
http://img337.imageshack.us/img337/4259/skrot.jpg
I to na 100% nie są inicjały.
Jagdverband Litzmannstadt
Dziękuję za pomoc, ale to chyba nie to, chociaż skrót pasuje. Czy jest możliwe, żeby popełniono pomyłkę lub z innych przyczyn podpisano dokument srótem J.V., zamiast I.V.? Raczej to mało prawdopodobne, ale wolę się upewnić. Pisma pochodzą z najwyższych szczebli władz samorządowych, także nie sądzę, żeby pracowały tam osoby innej narodowości niż niemiecka, więc pomyłka wynikająca z nieznajomości jezyka na pewno nie wchodzi w rachubę.
Poszukaj w necie, a znajdziesz dużo na ten temat.
Sprawa wyjaśniona, a gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, to podaję rozwiązanie - juristisch vertreten. Dziękuję i pozdrawiam.
Cytat: kapitan_sowa
Sprawa wyjaśniona, a gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, to podaję rozwiązanie - juristisch vertreten. Dziękuję i pozdrawiam.
a, może juristisch verbunden? W tamtych czasach? Wątpię...
Cytat: kapitan_sowa

dzięki, ja nie znalazłem
Pytałem znajomego Niemca - historyka i okazało się, że skrót "JV", w przypadku dokumentów, z całą pewnością oznacza "Jetzige Vertreteung" lub "Jetziger Vertreter". Pozdrawiam.
A, czyj to Vertreter, że taki on jetziger? Kogo on vertretuje w tym dokumencie, hę?
Powiedziałeś o tym historykowi, kapitanie? Pokazałeś mu ten dokument, koniu boży?
Ten historyk jest strasznie cienki, bo to Pisa-Historyk.
Już na siłę naginasz skróty:
jak vyżej = j.v.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Brak wkładu własnego