Wypowiem sie krotko jako zalozyciel tematu. Posluguje sie niemieckim na co dzien (mieszkam w Niemczech). Zrobilem ogromne postepy przez 2 lata, wiem co mowie - doradze wiec i wam.
Ucze sie zawsze sam. Wymyslilem sobie cwiczenie: tlumaczenie polskiego audiobooka (bo jestem SLUCHOWCEM, poza tym to bardziej wygodne niz zagladanie do najpierw do polskiego tekstu) kawalek po kawalku (codziennie co najmniej 15 min) na niemiecki. Nastepnie gdy napotkam jakies wyrazenie, ktore wydaje mi sie CIEKAWE (zaangazowanie emocji w nauke jest waznym czynnikiem!), wrzucam je w program ANKI w smartfonie i powtarzam np. w wolnych chwilach w pracy. Program oblicza optymalne terminy powtorek, takze jak juz raz cos wrzuce w ten program, to mam pewnosc, ze to po kilku powtorkach zostanie w mojej glowie juz na zawsze.
Przy tlumaczeniu dostrzegam od razu, ze gramatyka, jakiej uzywam, nie jest jeszcze tak dobra jak ta w ksiazkach. Przeszukiwanie ksiazek do gramatyki jest potwornie nudne i czasochlonne, wiec pomyslalem, ze najlepszym pomyslem bedzie zapytanie kogos bardziej doswiadczonego w tej dziedzinie na forum. Uzyskalem swietna odpowiedz. Jest to dowod na to, ze majac do dyspozycji Internet i motywacje mozna uczyc sie wszechstronnie bez placenia grubych sum za kursy jezykowe. Polecam moja metode rowniez wam. Naprawde widze efekty, spotykam kolege Niemca po 2 miesiacach, i po chwili rozmowy slysze od niego, ze widac wyrazne postepy.
Chcialbym w tym miejscu goraco podziekowac uzytkownikowi ''xavier_germ'' za pomoc w moim rozwoju osobistym.
Jednoczesnie zwracam uwage uzytkownikowi ''irkamozna'', ze jesli nawet nie rozumie postawionego pytania, i do tego nie dysponuje wiedza, ktora moglaby mi przekazac, to powinna laskawie powtrzymac sie od komentowania. Pomysl o tym, ze jak zadaje pytanie to po to, zeby sie czegos nauczyc, a nie zeby sie z Toba klocic, kto z nas jest madrzejszy. Jest marnowaniem czasu obrazanie obcych ludzi przez Internet. Jak chcesz sie dowartosciowac... zajmij sie czyms tylko ode mnie sie odczep!!!
edytowany przez Spiewaq: 17 lip 2013