Werder (Havel) hatte schon immer einen guten Klang bei Weinliebhabern.
Hier bewirtschafteten beispielsweise Mitte
des 18. Jahrhunderts 30 der gerade mal 192 Einwohner über 200 Weinberge mit insgesamt 100 Hektar Fläche, von denen sie rund 1.650 Hektoliter Wein gewannen.
Doch Obstbäume und Beerenobststräucher boten sich mehr und mehr als kostengünstige Alternative zum
Kelterweinbau und als Grundlage für Obstbrände an und verdrängten die Rebstöcke fast vollständig aus Brandenburg. 1945 mussten die letzten dran glauben – in Zesch bei Teupitz.
Werder (Havel) miał już zawsze dobrą opinię wśród miłośników wina.
Tutaj, przykładowo w połowie XVIII w., 30 z zaledwie 192 mieszkańców gospodarowało ponad 200 winnicami z ogółem 100 ha powierzchnią, uzyskiwali z nich 1650 hl wina.
Jednakże drzewa owocowe i krzewy jagodowe nadawały się co raz bardziej, jako opłacalna alternatywa dla tłoczni uprawianej winorośli oraz jako podstawa dla trunków "Obstbrand". Jednocześnie prawie całkowcie wyparły one winorośla z Brandenburgii.
W roku 1945 w Zesch-koło Teupitz, przyszła kolej na ostatnie winorośla.
I, proszę mi wprowadzić inną skalę oceny, niż dwustopniową-git majonez lub porażka. Dobrze by było również z waszej strony wskazać ewentualne błędy.
edytowany przez klemens001: 02 lip 2014