Witam. Za zadanie mam przetłuamczenie poniższego tekstu... Lecz nie ze wszystkim sobie poradziłem. Prosze więc o pomoc i poprawienie...
Opowiadanie o sobie
Nazywam się Tomek ***. Pochodzę z Polski. Mam 16 lat i mieszkam we Wrocławiu. Nie mam rodzeństwa. Chodzę do I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Tuwima we Wrocławiu. Moja mama ma na imię Anna, ma 46 lat i zajmuje się domem. Mój tata nazywa się Tadeusz i ma 47 lat. Jest fotoreporterem i prowadzi własną firmę. W domu mamy jednego królika. Nazywa się Brutus. Moje hobby to fotografowanie i robienie filmów. Zbieram bilety komunikacji miejskiej, znaczki pocztowe oraz stare monety. W mojej kolekcji znajduje się ponad 5000 biletów, 1000 znaczków oraz 150 monet. Słucham muzyki klasycznej, rap, reggae, techno, trance i house. W wolnych chwilach spotykam się z przyjaciółmi, rozmawiam z ludźmi przez komunikatory i przeglądam Internet. Lubię pływać, jeździć na rowerze i grać w piłkę nożną. Lubię oglądać filmy sensacyjne i katastroficzne a także komedie. Mój ulubiony serial jest produkcji niemieckiej i nosi nazwę "Alarm fur Cobra 11". Mój język ojczysty to polski. Uczę się także niemieckiego od 3 lat, a angielskiego od 6. W przyszłości chciałbym pracować jako informatyk w dużej firmie komputerowej.
Ich heisse Tomek ***. Ich komme aus Polen. Ich bin 16 Jahre alt und ich wohne in Wrocław. Ich habe keine Geschwister. Ich gehe nach ersten Tuwimliceum in Wrocław. Meine Mutti heisst Anna, sie ist 46 und zajmuje się domem. Mein Vater heisst Tadeusz und er ist 47 Jahre alt. On jest fotoreporterem i prowadzi własną firmę. In Hause wir haben eine Kaninchen. Er heisst Brutus. Meine Hobby das ist fotografiren und Filmen machen. Ich sammeln eine Fahrkarten, Briefmarken und alte Munzen. In meine Kollektion es gibt ponad: 5000 Fahrkarten, 1000 Briefmarken und 150 Munzen. Ich hore Klassik Musik, Rap, Reagge, Techno, Trance und House. W wolnych chwilach ich treffe mit meine Freunden, rozmawiam z ludźmi przez komunikatory i przeglądam Internet. Ich schwimme, fahren am Fahrrad und Fussball spielen gern. Ich sehe -Sensation, Katastrofen Filmen und Komedie. Mein lieblingst Serial ist Deutsch Produktion und er heisst "Alarm fur Cobra 11". Mein Muttersprache ist Polnisch. Ich lerne euch Deutsch seit dritte Jahre und Englisch seit sechte Jahre. W przyszłości chciałbym pracować jako informatyk w dużej firmie komputerowej.