Na jutro mam do napisania list z niemieckiego na temat ferii zimowych, ktore chcialbym spedzic z moja kolezanka (mam ja spytac czy chce ze mna je spedzic gdzie pojechac itp.) Nie jestem orlem z niemieckiego co pewnie zobaczycie po tym co napisalem:
Liebe Julia,
vielen dank für Deinen letzten Brief. Ich habe lange nicht geschrieben, entschuldige bitte! Ich habe eine fragr. Wann hast du Winter ferien? Ich habe meine Winter ferien am 03.02, ob du sie mit mir verbringen mochtest? Wo wurdest dugern fahren und warum? Ich will nach Paris fahren vom Reiseburo 'OrtelTravel'. I TERAZ CHCIALBYM NAPISAC, ZE JEZELI MOJA OFERTA JEJ ODPOWIADA TO MOZEMY SPOTAKAC SIE W WARSZAWIE I Z TAMTAD POLECIEC DO PARYZA BUSEM Z BIURA (treffen wir uns am besten in Warszawa und hier aus fahren wir beide mit dem reise-bus nach Paris) DO TEGO JESZCZE NA KONCU JAKIES ZAKONCZENIE DOPISZE.
Bede niezwykle wdzieczny, gdy odpiszecie i pomozecie mi oraz ewentualnie poprawicie bledy (napiszecie jak ma byc). Czekam wiec ze zniecierpliwieniem i pozdrawiam!