hej mam do napisania wypracowanie na temat:
"gdzie wolisz kupowac w supermarkecie czy małym sklepie i dlaczego?"
po polsku napisałam i poszukałam w słowniku wielu przydatnych zwrotów.. byłabym wdzięczna gdyby mi to ktoś przetłumaczył
oto tekst:
Wolę kupować w supermarkecie. Jest to wygodniejsze. Można obejrzeć dany przedmiot lub produkt. Są wózku jeżdżące oraz koszyki ręczne. Można jednorazowo zrobić większe zakupy. Podczas zakupów w supermarkecie spotyka się wielu ludzi. Jest kilka kas więc zakupy są szybsze. Często organizowane są promocje i wyprzedarze. Jest więcej towarów niż w małym, osiedlowym sklepie. Łatwiej kupić to czego się szuka.Minusem kupowania w dużych sklepach są kolejki i kradzieże. Jest mało kontaktów i rozmów z ludźmi.Jednak w supermarkecie można kupować taniej i korzystniej. Przed budynkiem są duże parkingi co zapewnia wygodę. Ja najczęściej robię zakupy w supermarkecie bo sprawia mi to przyjemność.
a to zwroty i słownictwo:
es gibt FahrkÖrber -są wózki jeżdżące
ein große Parkplatz- duzy parking
ein großes Angebot an Waren -duży wybór towaru
es gibt viele Kassen -jest dużo kas
es gibt viele funktionieren nicht - kasy nie działaja
biliger - taniej
schneler-szybciej
mehr Waren - więcej towaru
ausverkäufe -wyprzedaze
viele Menschen-dużo ludzi
wenig Gespräche -mało rozmów
keine kontakre
viele Diebstehe -dużo kradzieży
ich mache am besten Einkäufe im Supermarkt -najczesciej robie zakupy w supermarkecie
im Supermarkt kann ich schneller billiger und preiswerter kaufen -w supermarkecie kupuje się szybciej taniej i korzystniej
Potrzebuje 15 zdań nie muszą być całkiem takie same, ważne żeby były zgodne z tematem z góry dziękuję. Pozdrawiam.