Dativ czy Akkusativ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Uczę sie niemieckiego od niedawna.
Niby wiem kiedy używać Akk. , a kiedy Dat. Ale... w niektórych zdaniach nie rozumiem dlaczego jest np. Dat. a nie Akk :/

Np taki dialog z podręcznika:
X: Verzeihung, wie komme ich ZUM Bahnhof?
Y: Ganz einfach: Da gehen Sie die Schillerstraße geradeaus, AM Rathaus vorbei, bis ZUR Telefonzelle. Nach DER Telefonzelle die erste Straße links. Noch ein Stück geradeaus. Da sehen Sie rechts DEN Bahnhof
etc. [dalej nieistotne]

I tak: Wypowiedź X - *wie komme ich...* - jak dojdę, czyli jest ruch :P Dlaczego Dat? Nie rozumiem :(
Wypowiedź Y: Jest AM, ZUR i DER. Nie rizumiem, to nie odnosi się do gehen (znowu ruch) :/ Z kolei na końcu jest sehen i Akkusativ..

Proszę o jakieś proste wytłumaczenie.
Mamy 3 istotne grupy przyimków:

1. tylko z celownikiem (Dativ)
2. tylko z biernikiem (Akkusativ)
3. zmienne - raz z celownikiem (spoczynek) i z biernikiem (ruch).

(jest jeszcze grupa przyimków z dopełniaczem, ale całkiem początkującym się tym głowy nie zawraca)

Lista najważniejszych jest tutaj (naucz się ich na pamięć):

http://fudart.webd.pl/www.german.pl/varia/Syntax+Praepositionen.pdf (dolna tabelka).

Dokładny opis znajdziesz także w tym pliku:

http://fudart.webd.pl/www.german.pl/Nahlik/eTeacher.hlp (musisz znaleźć odpowiedni rozdział). Myślę, że to dobrze wytłumaczone, ale najbardziej polecam Ci zajrzeć do Bęzy lub Grammatik? Kein Problem (tom I).

Bęzę możesz pobrać stąd:

http://rapidshare.com/files/32377894/Beza.djvu.html

do odczytania będzie potrzebna wtyczka dla przeglądarki:

http://lizardtech.com/download/dl_download.php?detail=doc_djvu_plugin&
platform=win

pobierasz plik z rapidshare wg. tej instrukcji:

Pobieranie plików z darmowego serwera rapidshare.com:

1. Klikasz na linku.
2. Przewijasz się do samego dołu strony.
3. Klikasz na FREE.
4. Otwiera się nowa strona i czekasz około 1 minuty do 2 minut (zegar cyfrowy na stronie robi countdown - to takie utrudnienie dla darmowych kont, żeby zachęcić do kupienia płatnego abonamentu).
5. Po 1-2 minut wyświetli się kolejna strona, na której należy tylko przepisać kod z takiego pomazanego obrazka do odpowiedniego pola i zatwierdzić, żeby download wystartował.

Pliki można pobierać co 1-2 godziny z 1 IP, ale jeśli masz Neostradę lub inny Internet, gdzie IP jest przydzielane dynamicznie, to wystarczy, że zresetujesz modem (A)DSL i połączysz się ponownie, by dostać nowe IP i wtedy nie musisz czekać i możesz pobierać niemal od razu.
Dzięki za materiały :) Wezmę się za nie.
Ale jak by to tak w paru słowach wyjaśnić:
[bo potrzebne mi na jutro]

Przypadek rozpoznaje po przyimku(1 lub 2 grupa). Jeżeli przyimek należy do grupy 3 (Dat. lub Akk.) to wtedy rozpoznaje przypadek po ruch/bezruch? Czy tak?
Generalnie właśnie tak. Spoczynek i ruch wynika z kontekstu, logiki danego zdania. Można go zidentyfikować go także po charakterystycznym czasowniku:

spoczynek: sein, liegen, stehen, sitzen, hängen (w sensie "wisieć")

ruch: gehen, laufen, fahren, rennen, legen, stellen, sich setzen, hängen (w sensie "wieszać")

O spoczynek pytamy: wo (Wo sitzt du?)

O ruch pytamy: wohin (Wohin setzt du dich?)
tak

masz przyimki, które łączą się z Dativem, np. zu - wtedy w każdym zdaniu po zu będzie Dativ, obojętnie czy jest ruch, czy go nie ma

te, które łączą się z Akkusativem, np. für - tak samo, nie patrzysz, czy jest ruch, czy go nie ma, tylko dajesz Akkusativ

nad tym ruchem zaczynasz się zastanawiać dopiero w momencie, kiedy masz w zdaniu prziymek, który łączy się i z Dat., i z Akk. wtedy postepujesz wg. zasady: jak nie ma ruchu, to Dativ, jak jest, to Akkusativ, np.

ich stehe vor der Schule - stoję przed szkołą
ich gehe vor die Schule - wychodzę przed szkołę
OK, rozumiem :) Dzięki wam wielkie za wytłumaczenie :)
Jednak spojrzałem jeszcze raz i nie rozumiem tego zdania: Dann sehen Sie rechts DEN Bahnhof.
Chyba że kierunki (rechts, links) też określają przypadek?
Z góry dzięki z odpowiedź. :P
czasownik "sehen" wymaga użycia 4. przypadka (widzieć- kogo? co?), stąd ta forma, nie chodzi o kierunek
oprócz przyimków, które się łączą z odpowiednimi przypadkami, musisz też zwracać uwagę na pytanie, jakie jest w zdaniu ... problem leży w ilości przypadków - my mamy 7, Niemcy tylko 4 : kto co, kogo czego (czyj, czyja, czyje), komu czmeu i kogo co), pozostałe przypadki, jakie mamy w polskim, np. z kim, z czym regulują w niemieckim przyimki, np. masz mit i wiesz, że łączy się z Dativem..... w tym zdaniu widzę kogo co? - to pytania Akkuisativu, czyli den Bahnhof
* czemu ......
OK. Teraz pytania. z. B.:
Wohin steckt Rudolf den Schlüssel?
Wo hängt das Porträt?
Czyli w pytaniach w Akk. się odmienia rodzajnik, a w Dativie nie?

2. I przy okazji. Czy to zdanie jest zbudowane poprawnie? -> Er stellt den Stuhl hinter die Couch.
a masz Ty skarbie jakąś tabelkę odmiany rodzajników?

w każdym przypadku nastepuje odmiana, tylko np. die w Nominativie jest die i w Akkusativie też die ........ das tak samo, tylko der w Nominativie jest der, a w Akkusativie den ... musisz wykuć na pamięć odmianę rodzajnika przez przypadki
Odmieniać umiem, może te przykłady są źle podane :P
Jeżeli w każdym to dlaczego jest DAS Porträt, a nie DEM?
i dalsze przykłady:
Wo steht DER Computer? (jeśli ma się odmieniać to czemu nie DEM Computer?)
Wo steht DIE Stehlampe? (dlaczego nie DER?)

Chodzi mi o *pytania* i zakładam, że te przykłady są prawidłowe.
Aj, dobra poplątałem. Już wiem [chyba] o co chodzi. Sorry za kłopot, dzięki i pozdrawiam ;)
no bo zobacz, jakie są pytania w tych zdaniach :

np.

gdzie stoi komputer - gdzie stoi kto co, a nie komu czemu - gdzie stoi komputerowi :P

gdzie stoi lampa - Nominativ, kto, co - nie: gdzie stoi lampie - komu czemu :)

gdzie wisi potert, nie - gdzie wisi portetowi :D
nie ma problemu, pozdrawiam :)
Tak, tak, już zauważyłem mój błąd :D Jeszcze raz dzięki :]

ps. niedługo i tak pewnie wrócę z nowymi wątpliwościami, ale na dzisiaj starczy :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka