Konjuktivy.

Temat przeniesiony do archwium.
Mógłby ktoś mi pomóc?

Otóż uczę się niemieckiego w szkole, ale staram się wybiegać dużo ponad program i proszę o pomoc. Uczę się już 5 lat, ale miałam takie nauczycielki, że yhm i ehm, dopiero w ostatnie dwa lata się czegośtam nauczyłam.

Chciałabym żeby ktoś napisał mi przykłady (tylko przykłady! nie potrzebuję instrukcji jak to się robi) zdań i ich tłumaczenia z

Konjuktivem w czasie teraźniejszym
- || - w Perfekcie
- || - w Futurze
- || - w Imperfekcie
oraz Konditionals.

Byłby ktoś w stanie?
Aha i w jakim wieku uczą tego w szkołach? W liceum?
Perfekt: Ich habe gefragt - Pytałem
Futur: Ich werde fragen - będę (się) pytał
Imperfekt: Ich fragte - pytałem

chodzi o to?
Konditional Ich würde fragen.
So ehrlich gesagt, ja nie znam tego na pamięc jako regułke, bo taka nauka nie ma głębszego sensu. (ale to tylko moje zdanie)
Przeciętny Niemiec używa czasamy Kon I ale Kon II tylko żadko, np. normalnie żadko ktoś powie Ich ginge tylko ich würde gehen, nie Ich flöge tylko ich würde fliegen, ale to już inna bajka ;)
Ich würde fragen - zapytałbym się
a czy ktoś prosił o regułkę?

chodzi o przykłady Konjunktivu nie Indikativu...
Guten Abend...
W jakim wieku uczą się tego w szkołach?
Ciężko na to pytanie odpowiedzieć. To wszystko zależy od programu, ale myślę że chyba liceum. O Konjunktivie Imperfekt i Plusquamperfekt to chyba mówi się już w gimnazjum (z tego co pamiętam) przy okazji zdań warunkowych rzeczywistych i nierzeczywistych. O Konjunktivie Pefekt i Präsens przy mowie zależnej...

Konj. Präsens: Es lebe unsere Mutter! - Niech żyje nasza mama!
Konj. Perfekt: Peter sagte, dieses Kind habe Hunger gehabt. - Piotr powiedział, że dziecko było głodne.
Konj. Futur: Sabine antwortet, sie werde morgen ein Examen ablegen. - Sabina odpowiada, że będzie jutro zdawać egzamin.
Konj. Imperfekt: Hätte ich Zeit, gingen wir spazieren. - jeśli będę miał czas, pójdziemy na spacer.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nur deutsch