dociekliwy19:
"viel i wenig to nie sa raczej przymiotniki, tylko przyslowki, ktore stopniuja sie podobnie jak przymiotniki, wiec w czym problem?"
Odpowiadam dociekliwemu19 :)
Otóż "problem" to może za dużo powiedziane ale faktycznie dylemat wziął się stąd, że przykładowo kultowe ;) Nowe Repetytorium ... S. Bęza, w dziale: "Stopniowanie przymiotników" podaje cytuję: "Przymiotniki o stopniowaniu nieregularnym:" i tu razem z: gut, hoch i nah pojawia się właśnie "viel" i "wenig" co wzbudziło we mnie podobne odczucie jak w Tobie, że to raczej nie są przymiotniki, tylko przysłówki! Niestety nie zechciano tych pięciu "przymiotników" przetłumaczyć na język polski - a szkoda, bo może zrozumiałabym co autor miał na myśli klasyfikując "viel" i "wenig" w grupie przymiotników.
W tej samej książce w rozdziale "Przysłówek" - "viel" się pojawia i to nawet z tłumaczeniem! "viel - dużo" i to jest już tutaj oczywiste: Przysłówek: jak? dużo :)
Natomiast skąd się wzięło "viel" i "wenig" w przymiotnikach - nie potrafię zrozumieć ...
Dominika Dzida - bardzo dziękuję za sprawdzenie zdań i przykłady, gdyby jeszcze się komuś nasunął jakiś przykład zdania gdzie byłby użyty stopień wyższy lub najwyższy od viel i wenig to chętnie zanotuję kolejne przykłady.
Mnie się nasuwa: "Ten program jest bardziej (więcej) skomplikowany niż myślałam."
Ale to też ewidentnie moim zdaniem dowodzi tego, że viel czy wenig to przysłówki (dokładnie przysłówki liczby) a nie przymiotniki.
Im dłużej myślę, tym bardziej widzę, że Dominika Dzika słusznie napisała:
"nie zastanawiaj się, czy to przymiotnik czy przysłówek" :)
Podsumowując "viel" i "wenig" wg. wspomnianej
książki do gramatyki to przymiotniki i jednocześnie przysłówki, ja sie w nich nie potrafię doszukać formy, która odpowiada na pytanie jaki? jaka? jakie?
---------------------------------------------------------------
III. Moich pytań ciąg dalszy :) i bardzo proszę o sprawdzenie podanych przykładów.
Systematyzując zagadnienie stopniowania przymiotników mam dalej:
A. Przymiotniki – stopniowane regularnie.
przykład: billig tani, billiger tańszy, der, die, das billigste najtańszy
B. Przymiotniki – stopniowane z przegłosem.
przykład: klug mądry, klüger mądrzejszy, klugste najmądrzejszy
c. Przymiotniki – stopniowane z a,o,u ale bez przegłosu.
przykłady:
brav grzeczny, braver grzeczniejszy, der die das bravste najgrzeczniejszy
faul leniwy, fauler bardziej leniwy, faulste? najbardziej leniwy
schlank szczupły, schlanker szczuplejszy, der, die, das schlankste najszczuplejszy
D. Przymiotniki – gubiące samogłoskę „e”
przykłady:
teuer drogi, teurer droższy, der, die, das teuerste najdroższy
dunkel ciemny, dunkler ciemniejszy, der, die, das dunkelste najciemnieszy
sauer kwaśny, saurer kwaśniejszy, der, die, das sauerste najkwaśniejszy
sauber czysty, jak się stopniuje? z "e" czy bez "e"?