2 krótkie listy do napisania

Temat przeniesiony do archwium.
Proste słownictwo, krótkie. oto treści:

1. napisz list do kolegi z niemiec i poinformuj go o swoich planach wakacyjnych. zapytaj się czy nie pojechałby z Tobą.

2. Beate podobało się w Anglii a Tobie nie. Napisz list w którym wyrazisz swoją opinię.
może podam treści listów.

1.:
Cześć Paul!!

Co u Ciebie słychać?? Już niedługo wakacje i zastanawiam się, czy masz już plany. Ja mam zamiar pojechać na miesiąc do pracy, a drugi miesiąc przeznaczyć na zabawę. Pracować będę w supermarkecie i wszędzie gdzie będzie możliwość zarobienia. Natomiast na drugi miesiąc pojadę nad jakieś jezioro lub w góry i tam spędze trochę czasu. Chciałbyś się do mnie dołączyć?? Odpisz!

Karol

2.: Cześć Beate!!

Dostałem Twój list w którym mówiłaś o świetnie spędzonym urlopie w Anglii. Podobało Ci się z tego co pisałaś i pytasz mnie teraz o moje zdanie... No cóż, mi się nie podobało. Kraj jest smutny, deszczowy i cały mój pobyt unosiła się tam mgła. Ludzie też są tacy jakby zamyśleni i nie nawiązują kontaktów. Może kiedyś tam jeszcze pojadę z Tobą i będzie fajnie. Do zobaczenia!

Karol

Cos w tym stylu, nie koniecznie tak samo.
1.

Hallo Paul,

wie geht's dir? Die Sommerferien sind schon in zwei Wochen und ich möchte gern irgendwohin fahren. Hast du vielleicht etwas vor? Ich träume von einer Reise ins Ausland, zum Beispiel nach Italien. Mein Freund war dort und sagte, das ist der schönste Staat in der Welt. Ich muss das selbst sehen. Hättest du vielleicht Lust mit mir zu fahren?

Viele Grüße,
Karol

2.

Lieber Beate,

diese Reise nach England fiel mir nicht so gut. Ich langweilte mich dort sehr. Das Wetter spielte nicht mit, ich musste im Hotel bleiben und fühlte mich schlecht. Du gingst in der Disco, also hattest du so eine Beschäftigung, aber ich bin nicht so gesellig. Ich freue mich doch, dass du dort viel Spaß hattest.

Mit freundlichen Grüßen,
Karol.
dziękuję :)
Nie ma sprawy, byleby pomogło ;)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia