Jestem tegoroczną maturzystką i mam zamiar zdawać niemiecki na poziomie rozszerzonym. Robię sobie matury z kilku ostatnich lat, piszę rozprawki, opowiadania itp, z rozumienia ze słuchu mam bardzo dobre wyniki, tak samo z rozumienia tekstu czytanego. Niestety, zadania leksykalno-gramatyczne sprawiają mi największe trudności... Znam teorię dotyczącą gramatyki, wiem kiedy co i jak się stosuje, a mimo to robię błędy - nie zawsze, ale w większości. Szczególny problem mam z zadaniami, których polecenia brzmią: "Dokonaj transformacji podkreślonych części zdań..." - jeśli mam część zdania i np. "obwohl" czy "weil", to umiem przekształcić dalszą część zdania, ale jeśli mam tylko jedno słowo, a potem kropki, to gubię się w tym. W większości rozumiem to, co czytam, a jednak mam z tym problemy.
Stąd moje pytanie: czy są jakieś godne polecenia książki, które pomogą mi w tego typu zadaniach? Szukam również jakiegoś repetytorium, w którym znalazłabym rozbudowane słownictwo z zakresu rozszerzonego - bo jak na razie te, które mam, zawierają słowa dość łatwe (mimo że są z poziomu rozszerzonego), które czasami zdarzają się w tekstach na maturach, ale jednak pojawiają się tam słowa typu "unvorstellbar" czy "ohrenbetäubenden", a tego typu wyrazów w żadnej z moich książek nie ma.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)