konjunktiv ?!

Temat przeniesiony do archwium.
Moze mi ktoś wytłumaczyć konjunktiv I und II :)
wiec na przykladach

konjunktiv I

bedzie uzywany w n.p. gazetach, jak ktos cytuje kogos, ale nie uzywa cudzyslowow, wiec man na mysli "..."

Ich sagte, er habe etwas getan, was ihn jetzt traurig mache. (habe, mache - konj I)

Powiedzialem, o cos zrobil, co jego teraz smuci.

Albo jak ktos nie jest pewny, ze ktos cos zrobil/powiedzial, to uzywa konj I.

Tez uzywany jest konj. I, jak prosimy kogos o cos, n.p.

Seien Sie so freundlich und halten Sie die Klappe!

Prosze bardzo, niech pan zamknie gebe!

Konj. II, uzywasz, jak msobie marzysz, czy chcesz cos zrobic/miec/dostac ale to nie jest mozliwe, wiec nie jest (jeszcze) realne.

Ich hätte mehr verdient, denn zur Zeit verdiene ich viel zu wenig.

arobilbym wiecej, poniewaz zarabiam nie tak duzo.

Er hätte noch ein Auto gekauft, aber bis jetzt hat er nicht genügen Kohle.

On kupilby sobie samochod, ale teraz nie ma wystarczajaco duzo pieniedzy.

Sie wäre noch um 10 Kilo leichter, aber sie ißt aber immer bei McDonals.

Ona chcialaby wazych o 10 kilo mniej, ale ona je zawsze u McDonalsa!

Alles klar! ;)
KONJUNKTIV sklada sie z Konjunktiv I i Konjunktiv II

do Konjunktiv I zaliczamy

1. Konjunktiv Präsens
2. Konjunktiv Perfekt
3. Konjunktiv Futur I

do Konjunktiv II zaliczamy

1. Konjunktiv Imperfekt
(czyli präteritum)(ze wzgledu na to ze mozna go pomylic z inna forma zamiast niego czesto uzywa sie tzw formy zastepczej ktora oznacza to samo tylko inaczej sie ja tworzy, ta forma zastepcza nazywa sie Konditional I.

2. Konjunktiv Plusquamperfekt

i teraz tak, generalnie konjunktiv to tryp przypuszczajacy, ale caly konjunktiv I nie sluzy wcale do przypuszczania, tylko uzywa sie go w indirekte rede, czyli mowie zaleznej, co to jest mowa zalezna? po prostu gdy cytujesz kogos czyli np Ania powiedziala "chce mi sie pic" --- to jest mowa niezalezna, a Ania powiedziala, ze sie jej chce pic --- to jest mowa zalezna
mialo byc TRYB a nie tryp oczywiscie :)
do przypuszczania sluzy wiec caly KONJUNKTIV II,

jeszcze raz : do KONJUNKTIV II naleza

Konjunktiv Imperfekt i sluzy on do przypuszczania w plaszczyznie TERAZNIEJSZOSC lub PRZYSZLOSC
Konjunktiv Plusquamperfekt. do przypuszczania odnoszacego sie do PRZESZLOSCI
jak to sie tworzy?

Konjunktiv Imperfekt - tworzysz normalny imperfekt np od czasownika machen imperfekt bedzie ich machte (robilam) a Konjunktiv Imperfekt takze Ich machte (ale przetlumaczymy jako zrobilabym lub zrobilbym) tak wiec jak widzisz formy te czesto sa identyczne z imperfektem czyli po prostu z czasem przeszlym, dlatego zeby bylo wiadomo czy to czas przeszly czy tryb przypuszczajacy wymyslono forme zastepcza o ktorej wyzej pisalam, stosuje sie ja gdy formy sie pokrywaja, jesli sie nie pokrywaja np jak w przypadku ich wäre to nie uzywa sie tej formy zastepczej

np czasownik haben i sein w imperfekt hatte lub war a w Konjunktiv imperfekt

ich hätte ich wäre
du hättest du wärest
er hätte er/sie/es wäre
sie hätte
es hätte
wir hätten wir wären
ihr hättet ihr wäret
sie hätten sie wären

czyli jesli czasownik zawiera a, o , u to dostaje przeglos (te kropeczki na gorze)

jak tworzymy te forme zastepcza?
Konditional bo tak sie to nazywa to tryb warunkowy ktory jest po prostu forma opisowa do trybu przypuszczajacego Konjunktiv II

i jak pisalam stosuje sie ja jesli formy sie pokrywaja czyli np

ich arbeitete znaczy zarowno ja pracowalem, jak i ja pracowalbym/pracowalabym
wiec zamiast ich arbeitete w trybie przypuszczajacym tworzy sie forme zastepcza

ich arbeitete = ich würde arbeiten (pracowalbym)
er studierte = er würde studieren (on studiowalby)
tak wiec ta forma zastepcza sklada sie z czasownika würden odmienionego przez osoby a drugi czasownik zostawiasz taki sam jak w czasie terazniejszym

ich würde arbeiten
du würdest arbeiten
er/sie/es würde arbeiten
wir würden arbeiten
ihr würdet arbeiten
sie würden arbeiten
a jak tworzy sie Konjunktiv plusquamperfekt

tak samo jak zywkly pluskquamperfekt tylko ze czasowniki posilkowe haben i sein dostaja przeglos czyli ich hätte gefragt - zapytalbym, du wir hätten gefragt - my zapytalibysmy, er wäre gekommen (on poszedlby, bylby poszedl)
Eh dzięki WAM :) jutro poćwiczę robienie zadań jak będę miała pytania jakies to sie odezwe bo 3 wrzesnia mam z pasiv konjuktiv i passiv-umschreibungen egzamin, dzięki moze jakos to będzie :)
tutaj znajdziesz wszyskie czasowniki odmienione we wszelkich rodzajach konjunktivu

http://www.canoo.net/services/Controller?dispatch=inflection&input=arbeiten&features=%28Cat+V%29%28Aux+haben%29&country=D&lookup=caseInSensitive

na samej gorze wspisujesz czasownik jaki cie interesuje potem klikasz suchen, a potem klikasz wortformen ( na samej gorze po srodku) powodzenia na egzaminie
No to przed egzaminem pokatuj to:

http://files.getdropbox.com/u/695442/m/Oberstufe%20-%20Umformungsbereich%20C2|C2+%20-%20Band%201.djvu

(od strony 65; Passiv u. Passivumschreibung)

jeśli nie masz jeszcze wtyczki do odczytywania plików djvu, to http://files.getdropbox.com/u/695442/m/Djvu%20Browser%20Plugin%20Original%20from%20Lizard%20Tech,%20Version%206.1%20GERMAN%20for%20Windows%20XP,%20Vista,%202003,%202008,%20Seven%2032%20and%2064%20bit,%20Freeware.zip

no i może jeszcze Konjunktiv (głównie II i Konditional I) w łopatologicznej formie dla dzieci Czernobyla:

http://files.getdropbox.com/u/695442/m/Deutsch%20als%20Fremdsprache%20-%20Konjunktiv%20-%20Pr%C3%A4sentation.pdf
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa