Jak jest po niemiecku...

Temat przeniesiony do archwium.
Jak powiedzieć po niemiecku ,, Możemy mieć jedną lekcje . "
Proszę o pomoc,i z góry dziękuję. :)
Hmm... a uczysz się niemieckiego? Bo do ułożenia takiego zdania (chociaż nie znam też kontekstu) potrzeba dwóch czasowników w tym jeden odmienić oraz rzeczownika z odpowiednim rodzajnikiem.
Moja propozycja: nie proś o tłumaczenie tylko napisz i poproś o ewentualne sprawdzenie poprawności. Tym sposobem więcej się nauczysz :)
To nie jest żadna "pomoc językowa". Takie zdanie potrafi zrobić najdurniejszy słownik. Tylko trzeba się przysiąść. Jaki to problem językowy?
Uczę uczę ale słabo mi to idzie. :)
i nie jestem pewna.
jest tak :
Nur am nächsten Tag, können wir um Hilfe, oder Erklärung bitten , und wenn wir mehr probleme haben , können wir( TU ZACZYNA SIE PROBLEM) EIN? EINEN? Lektion mit dem Lehrer mehr haben.
Jaki jest twój problem "językowy"? Pisanie rzeczowników z dużej litery, czy też "czatowanie" na forum, bo nie masz z kim pogaworzyć?
Powiem tylko tyle, zastanów się zawsze z jakim przypadkiem łączy się dany czasownik. Haben jest tak ważnym czasownikiem, że powinnaś patrząc na niego wiedzieć od razu, że biernik. Większość (bo nie wszystkie, wyjątków się trzeba wyuczyć) czasowników ma biernik i celownik odpowiednio do polskich. Mieć - kogo? co?
edytowany przez cezar0357: 04 gru 2011
ale irkamozna ma rację..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie