modale

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Czy ktos mogłby mnie oswiecić i uswiadomić dlaczego w zdaniu
1.Herr Alt.... geheiratet haben, obwohl er immer vom Jungesleben geschwärmt hat - musi byc (soll) wpisane a nie np. dürtfe przeciez oba wyrazają przypuszczenie(!?).
podobnie w zdaniu
2.Der Lastwagen ... bei Rot über die Kreuzung gefahren sein.
Jedenfalls wird das so von Augenzeugen dargestellt.
Albo np. w zdaniu
3." Sie ist höstwahrscheinlich Ausländerin" Sie .. Ausländerin sein
dlaczego dürtfe a nie np. mag?
4.albo "Es ist sehr wahrscheinlich, dass wir uns schon begegnet sind"-> wir ... uns schon einmal begegnet sein musi byc dürtfen a nie np. mag albo kann?

w tych zdaniach tak granica jest naprawdę cienka ale jezeli ktos z was moze mi ja jakos bardziej udowodnic, rozjasnic to byłabym wdzięczna.. jezeli macie takze inne cwiczenia (tu sa przykłady z Bęzy.) do tego tematu z odpowiedziami to byłoby super jakbyscie sie podzielili! Pozdrawiam!
pomoze ktos? bardzo proszę!;)
http://www.mein-deutschbuch.de/lernen.php?menu_id=31
1. Herr Alt.... geheiratet haben, obwohl er immer vom Jungesleben geschwärmt hat. -> "Hoerensagen" -> soll
2. Der Lastwagen ... bei Rot über die Kreuzung gefahren sein.
Jedenfalls wird das so von Augenzeugen dargestellt. -> "Hoerensagen" -> soll/ (oder "Vermutung" -> "duerfte", "koennte")
3. Sie ist höchstwahrscheinlich Ausländerin. Sie .. Ausländerin sein -> Vermutung -> "duerfte"/ "koennte","muesste"
4. Es ist sehr wahrscheinlich, dass wir uns schon begegnet sind. Wir ... uns schon einmal begegnet sein. -> Vermutung -> "duerften", "koennten", / Schlussfolgerung -> "muessten"
." Sie ist höstwahrscheinlich Ausländerin" Sie soll Ausländerin sein

soll sein oznacza prawdopodobnie jest
tak samo jet z innymi zdaniami Herr Alt prawdopodobnie sie ozenil mimo ze byl zadowolony z niezaleznego zycia
tak samo z tym samochodem prawdopodobnie przejechal na swietle czerwonym
Cytat: Diego44
tak samo jet z innymi zdaniami Herr Alt prawdopodobnie sie ozenil mimo ze byl zadowolony z niezaleznego zycia
tak samo z tym samochodem prawdopodobnie przejechal na swietle czerwonym

ale to widzieli naoczni swiadkowie a nie np. sprawozdawca
Temat przeniesiony do archwium.