proszę o sprawdzenie i porawki ;)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Ich suche Apartment (mieszkanie) zu mieten.
Gibt es eine Möglichkeit für die Anmeldung mir und meine Frau.
Ich arbeite in Berlin und muss ich die Anmeldung besitzen.
Ich bin ruhig, ohne Sucht. Ich habe keine Kinder.
Wann kann ich Apartment sehen?
Napisz po polsku, o chcesz pytać.
1. Zwykłe mieszkanie to "Wohnung", a nie apartament.
2. Jak dostaniesz papiery to idziesz do urzędu i się meldujesz, to nie jest pytanie do osoby wynajmującej.
3. Jak już pracujesz w Berlinie to musiałeś mieć zameldowanie przed podjęciem legalnej pracy.
4. Nikogo nie obchodzą twoje nałogi.
2. Pani u której chciałem wynająć mieszkanie powiedziała że mnie nie zamelduje wiec pytam innej czy jest możliwosć zameldowania.
3. Mam zameldowanie ale mieszkanie opuszczam końcem lipca. (dlatego szukam innego)
4. Jednak niemcy pytają o nałogi.
kam jezeli wynajmujesz od kogos mieszkanie to masz umowe o wynajem zameldowac musisz sie sam idziesz do urzedu meldunkowego w danym okregu w Berlinie dla pewnosci wez ze soba umowe o wynajem jezeli juz ja posiadasz i po wszystkim zameldowanie w danym mieszkaniu to nie problem problem jest z otrzymaniem umowy o wynajecie mieszkania
Meldujesz się sam, w Ordnungsamt danego miasta. Jak spytają o nałogi, można odpowiedzieć, tylko brak dzieci i zwierząt podałabym od razu.
Cytat: kkkkaaaammm
2. Pani u której chciałem wynająć mieszkanie powiedziała że mnie nie zamelduje wiec pytam innej czy jest możliwosć zameldowania.
3. Mam zameldowanie ale mieszkanie opuszczam końcem lipca. (dlatego szukam innego)
4. Jednak niemcy pytają o nałogi.

Niemcy nie tylko pytaja o nalogi ale o 1000 innych rzeczy nikt nie chce miec w mieszkaniu palacza po ktorym tylko smrod zostanie
Cytat: white-apple
Meldujesz się sam, w Ordnungsamt danego miasta. Jak spytają o nałogi, można odpowiedzieć, tylko brak dzieci i zwierząt podałabym od razu.

Bzdura zamilcz jak nie wiesz
edytowany przez Diego44: 04 lip 2012
Einwohnermelderamt tak to sie nazywa po niemiecku
dobrze byloby zebys miala opinie od obecnego wlasciciela i zaproponuj pani zeby sie moze z nim skontaktowala
Dzięki za pomoc:-) teraz
tylko znaleźć mieszkanie a to nie lada wyzwanie:-|
edytowany przez kkkkaaaammm: 04 lip 2012
edytowany przez kkkkaaaammm: 04 lip 2012
Halli Hallo,
zrozumialam to tak, iz wcale ne chcesz sie zameldowac, tylko po prostu szukasz mieszkania u jakiejs prywatnej osoby, potem sie sam ewentualnie zameldujesz!
1) Appartement jest tym samym co male mieszkanko! tylko ze z jezyka francuskiego :-) tu nie ma najmniejszej nawet roznicy
2) dodatkowe wazne informacje: Rucher czy Nichtraucher, Haustiere, i czy grasz na jakims instrumencie muzycznym ;-)
3) w Ordnungsamt na pewno sie nie zameldujesz, co najwyzej w Einwohnermeldeamt i tam juz o nic nie beda sie ciebie pytac (ewentualnie o umowe wynajmu, dowod osobisty, stary adres meldunku)
4) bardzo istotne jest gdzie dokladnie pracujesz (Teil/Vollzeit), czy masz dlugi, czy grozi ci eksmisja, czy byles karany, jakie masz wyksztalcenie, czy masz jakies dodatkowe dochody, gdzie mieszkales w ciagu 3 ostatnich lat a reszta dotyczy informacji osobistych
(to nazywa sie selbstauskunft i ta pani wysle ci to po obejrzeniu mieszkanka emailem albo da ci to od razu do uzupelnienia)
Viel Erfolg!
edytowany przez Bianca89: 04 lip 2012
tylko znaleźć mieszkanie a to nie lada wyzwanie:-|

mieszkanie Scout,Immowelt,Immonet to sa strony na ktorych znajdziesz ogloszenia jest duzo mieszkan i jak bedziesz szukal to musisz sie skontaktowac przez ta strone z wynajemca lub posrednikiem jak pracujesz juz w berlinie to nie bedziesz mial problemu potrzebne ci tylko beda ostatnie 3 Lohnabrechnungen
edytowany przez Diego44: 04 lip 2012
U mnie w ratuszu Einwohnermeldeamt i Ordnungsamt są razem, stąd skrót myślowy i pomyłka. Bianca dobrze Ci radzi.
Scout,Immowelt,Immonet - uwazaj na tych stronach, tu musisz sie liczyc w niektorych wypadkach z dodatkowymi kosztami, placisz maklerowi najmniej 600 euro za posrednictwo,
provisionsfreie Angebote znajdziesz na ebay (najwiecej i najnowsze, bei Kleinanzeigen, Vermietungen) a takze www.wg-gesucht.de albo www.studenten-wg.de (oferty sa dla kazdego i mozesz wybrac sobie jakie mieszkanko cie interesuje, ilu pokojowe czy umeblowane, z prowizja czy bez) a najlepiej jak kupisz na miejscu gazetke i z glowy.
U mnie w ratuszu Einwohnermeldeamt i Ordnungsamt są razem, stąd skrót myślowy i pomyłka. Bianca dobrze Ci radzi.

jak sie na wsi mieszka to trudno
a bez kosztow w berlinie nie pojedziesz
Dzięki wielkie będę działać!
Cytat: Diego44

Nie każdy się pcha do Berlina z mamusią za rączkę :)
tylko jak ktos przez telefon uslyszy jakajacego sie polaka to bez slowa odlozy sluchawke ein Immobilienmakler wezmie od ciebie prowizje ale postara sie zebys mieszkanie dostal
Cytat: Diego44

Nie każdy się pcha do Berlina z mamusią za rączkę :)

ja juz mamusi nie mam a mieszkam i bede mieszkac w malej miescinie gdzie Ordnungsamt i Einwohnermeldeamt w jednym budynku sa ale potrafie odroznic te dwie instytucje i nikogo nie wyslalabym do Ordnungsamt zeby sie tam zameldowal bywam czesto w berlinie ale mieszkac tam bym nie chciala
Nie piszę o tobie, tylko o tych dwóch blacharach na twoim utrzymaniu. Nie interesuje mnie, gdzie bywasz i mieszkasz.
Dzięki wielkie będę działać!

w Berlinie sa czesto mieszkania w takich bardzo niepopularnych okolicach i tam mozna dosyc ladne mieszkanie dostac moze znajdziesz takie biuro jak Gesobau Berlinerallee117 oni wynajmuja mieszkania finansowane z panstwowych pieniedzy potrzebujesz wtedy WBS Wohnberechtigungsschein
Nie piszę o tobie, tylko o tych dwóch blacharach na twoim utrzymaniu. Nie interesuje mnie, gdzie bywasz i mieszkasz.

moje dzieci zostaw w spokoju ok. ty jestes tak prymityvna ze az sie zle robi

padłem
Piszesz z perspektywy mamuśki, która dziecinkom szukała mieszkania i wynajmujesz im mysią norkę za niemałe pieniądze. Sytuacja autora jest inna.

Do autora: strony polecane przez Biankę (zwłaszcza studenten-wg.de) są naprawdę dobre, ale ciekawe oferty bardzo szybko znikają, także jak tylko coś się pokazuje, warto od razu umówić termin, a jak przypasuje od razu zaklepać.
Cytat: Tamod
Nie piszę o tobie, tylko o tych dwóch blacharach na twoim utrzymaniu.

Nie mów, że nie widziałeś tych blondi z zatrzaskującego się solarium.
edytowany przez white-apple: 04 lip 2012
Nie mów, że nie widziałeś tych blondi z zatrzaskującego się solarium.

no niestety nie, gdybym spotkał, miałyby kłopoty z chodzeniem :)
Cytat: Tamod
no niestety nie, gdybym spotkał, miałyby kłopoty z chodzeniem :)

Lubisz skwierczące skwarki? :D
daj sobie zrobic dziecko to moze zlagodniejesz
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego