wurde worden.... :(((( pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Pomocy niech ktos mi to wytlumaczy :/
Jak sie poprawnie mowie?....czy pierwsze zdanie dotyczy prateritum? a drugie perfekt?

Die Heizung wurde erneuert.
Die Heizung ist ernruert worden.

Co to "prateritum"? Czy to po niemiecku?
a, co to? ernruert
Cytat: irkamozna
Co to "prateritum"? Czy to po niemiecku?
a, co to? ernruert

prateritum - po polsku a chodzilo mi o "präteritum"
ernruert - blad literowy...mialo byc erneuert.
A, coś o rzeczownikach z dużej słyszało?
Odpowiadaj, co to "präteritum" (falsch geschrieben).
Cytat: irkamozna
A, coś o rzeczownikach z dużej słyszało?
Odpowiadaj, co to "präteritum" (falsch geschrieben).

hmm a wiec wydaje mi sie, ze to jest ten czas Präteritum (czas przeszly) z definicji wynika, ze stosuje sie go w jezyku pisanym....i dlatego pytanie mam czy jest obojetnie jak sie mowi? czy te dwa zdania sa ok? mi sie wydaja ze znaczenie to samo tylko inaczej napisane....
No, to, co to to Präteritum?
Napisz oba zdania w Präteritum. A, potem je porównaj. Od razu zauważysz różnicę.
Die Heizung wurde erneuert. - czas przeszly Präteritum
Die Heizung ist erneuert worden. - czas przeszly, Perfekt.... czynnosci zakonczone w przeszlosci ktore swoje skutki maja teraz.

czyli w mowie codziennej nalezy uzyc czasu perfekt?
tak w mowie spontanicznej codziennej uzywamy perfekt w listach mozemy tez tego czasu uzyc w opisach rezensjach uzywamy Präteritum jakiego czasu uzywamy zalezy wiec od formy wypowiedzi
Dziekuje za wytlumaczenie, ale ten jezyk jest cholernie skomplikowany :///
Jak mialam zajecia z niemieckiego to nie wygladalo tak strasznie, ale w zyciu codziennym mam katastrofe :/ .... ciezko mi rozroznic co jest co, i do tego szybko reagowac ukladajac poprawnie zdania w glowie >.< wyzsza szkola jazdy.
najpierw musisz poprawnie uzywac przyimkow a potem dobrze operowac Dativem i Akkusativem
budowa zdania prostego /czasownik na drugim miejscu/ i wiedziec jakie dopelnienia an ktorym miejscu stoja a potem dochodza zdania zlozone pdrzednie tzw. konjunktionalsätze i juz a i rodzajniki sa bardzo wazne tych trzeba sie nauczyc
Temat przeniesiony do archwium.