Dom, pomieszczenia, przedmioty, budowa zdań.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Muszę się nauczyć jednego całego rozdziału z niemieckiego.
Rozdział obejmuje: określanie miejsca zamieszkania, mówienie o tym, gdzie chiałbym mieszkać i dlaczego tam, nazywanie pomieszczeń w domu i wykonywanie w nich czynności, nazywanie mebli i sprzętów w pokoju, okbrażlać położenie przedmiotów oraz mówić, gdzie kłade, stawiam lub wieszam rzeczy, dodatkowo uzyskiwać podobne informacje od innych.

Ogólnie słówka znam, żadna filozofia nauczyć się słówek typu Wohnung - mieszkanie.
To nie stanowi dla mnie problemu. Schodki zaczynają się przy gramatyce. Nie potrafię budować zdań i odmieniać wyrazów.

Chciałbym się po prostu nauczyć składni zdania np. "Łóżko stoi przy oknie" lub "Lampa wisi nad biurkiem" oraz składni przy przenoszeniu przedmiotów np. "On powiesił plakat na ścianie" czy "Ja położyłem dywan pod łóżko". Dobrze by było, jeżeli moglibyście mi też napisać jak odmienia się die, der, das w zdaniach gdzie określamy miejsce i w zdaniach, gdzie jest przenoszenie przedmiotu.

Bardzo proszę o pomoc.
No, to się naucz.
Zakładka "nauka".
A, ta filozofia z "Wohnung", to jak to jest? Der Wohnung? Czy jak?
Nie mam zamiaru uczyć się niemieckiego jako ogółu, interesuje mnie tylko podany wyżej dział.
Ta filozofia, to słówka po polsku i niemiecku. Tłumaczenie. Tłumaczyć nie jest trudno, gorzej zbudować zdanie.
a, co ci napisałam?
Worüber habe ich mir bis jetzt eben gnädigerweise kreuz und überzwerch die Zunge fransig geredet? Tłumacz.
To nie jest takie trudne, jak sama uważasz.

»

Pomoc językowa