jedno zdanie z dass do sprawdzenia

Temat przeniesiony do archwium.
Ich fliege in den Urlaub mit dem Flugzeug dass ich viel Geld habe . mam pytanie czy jest to poprawnie napisane ?
Lecę na urlop samolotem, że mam dużo pieniędzy.
Już poleciał?
Czy dopiero za trzy dni?
Ich habe entschieden, dass ich in den Urlaub mit einem flugzeug fliegen werde.
(Zdecydowalem, ze polece na urlop samolotem)
"werde" = nie uczyć się tego. (zdanie do bani)
O "rozstrzyganiu"="zdecydowaniu" nie ma tu w ogóle mowy.
Samolot pisze się z dużej litery!
"werde" jest poprawne i uzywane na codzien w jezyku niemieckim.
Samolot - tak - pisze sie z duzej litery - mea culpa.
Z tym "decydowaniem" jest tak, ze zdanie "Ich fliege in den Urlaub mit dem Flugzeug dass ich viel Geld habe " kompletnie nie ma sensu.... To byl tylko przyklad zdania z "dass"...
emi, bardzo mi się podobasz!
Ale, to werde w tym miejscu jest po prostu do bani, bo w jego zdaniu tam nic o tym nie ma. (poza tym jest "po polsku" użyte)
Jegowe zdanie nie ma z "dass" nic wspólnego.
Powtarzam: Langsam mit der Braut!

btw. milczana i tak to nie obchodzi, bo mu zawsze za niego robili robotę...
edytowany przez irkamozna: 04 mar 2013
Cytat: Emi_2610
"werde" jest poprawne i uzywane na codzien w jezyku niemieckim.
Samolot - tak - pisze sie z duzej litery - mea culpa.
Z tym "decydowaniem" jest tak, ze zdanie "Ich fliege in den Urlaub mit dem Flugzeug dass ich viel Geld habe " kompletnie nie ma sensu.... To byl tylko przyklad zdania z "dass"...

1. Prawdopodobnie chodziło o "wenn"
2. Emi_2610 dobrze kombinujesz
Wenn ich viel Geld hätte, würde ich in den Urlaub mit einem Flugzeug fliegen - w tym zdaniu nie pasuje zaden "dass".

@irkamozna: jezeli uwazasz, ze "werde" w tym zdaniu jest po polsku uzyte,albo, ze to zdanie jest "do bani" to sorry ale twoj niemiecki jest bardzo kiepski....
Dziękuję za podsumowanie mojego niemieckiego.
Nareszcie coś o mnie. Uwielbiam to.
Werde gelernt!
gern geschehen :-)
Cytat: milczan95
Ich fliege in den Urlaub mit dem Flugzeug dass ich viel Geld habe . mam pytanie czy jest to poprawnie napisane ?
No, to co oznacza to zdanie, Frau Gelernte?
Dopóki nie wiesz, co ta jętka chciała powiedzieć - nie masz co się napinać.
Zagwozdka, c'nie?
edytowany przez irkamozna: 05 mar 2013
Najpierw naucz sie czytac a potem komentuj - to byl przyklad zdania z "dass" a nie poprawnie napisane zdanie od milczana, ktore ani w prawo ani w lewo nie ma sensu.
Jak jestes taki/taka madry/a to pomoz ludzia, ktorzy tu przyszli z pytaniem o pomoc a nie piszesz tylko bzdury przy kazdym wpisie.
Jak jestes taki/taka madry/a to pomoz ludzia się pisze = ludzią! , ktorzy tu przyszli z pytaniem o pomoc a nie piszesz tylko bzdury przy kazdym wpisie.
Pomogie, jak siem dowię, co ono chciało, a jemu onemu to zwisa, jak kiełbasa u żeźnika.
Ma robić zgaduj-zgadulem?
To zdanie ma sens, lecz ten milczanowy sens jest mi do dziś nie znany. Frau Gelernte. Kapuji?
Wypisuj dalej twoje mondrości. Dużo tu takich wypisywaczy, co to walą po wsiech, jak oślepione boksery.
Jak bys cos miala/mial w glowie, to szybko bys sie zorientowal/zorientowala, ze nie uzywam wogole polskich liter.

A twoj styl pisania nie mowi nic pozytywnego o tobie, wiec moze pomysl 5 razy zanim cos napiszesz.
Jak bys cos miala/mial w glowie, to szybko bys sie zorientowal/zorientowala, ze nie uzywam wogole polskich liter. szybko się zorientowałem/łam, bo mam coś w głowie. Gdybyś jeszcze pisała po polsku, byłoby jeszcze lepiej! Ale, polski szprak - schweres szprak...
A twoj styl pisania nie mowi nic pozytywnego o tobie, wiec moze pomysl 5 razy zanim cos napiszesz.
Ja myślę zawsze 5 razy i dlatego piszę, bo to pozytywne.
A, ty i tak tego zdania nie umisz przetłumaczyć. O!
Złapali Kościuszkiego!
Jak bys cos miala/mial w glowie, to szybko bys sie zorientowal/zorientowala, ze nie uzywam wogole polskich liter.

nie ładnie tak napadać na drugiego forumowicza, skąd u Ciebie takie zachowanie!
piszemy z polskimi znakami, tego wymaga kultura

prawdopodobnie miało być: Ich fliege in den Urlaub mit dem Flugzeug wenn ich viel Geld habe
a, może weil?
A, kto to wie?
Rate mal mit Rosenthal!
milczanowi to dynda! Apokalyptisch!
@Mr_T: nie pisze z polskimi literkami, bo ich nie posiadam - nie sa takze na tym komputerze przewidziane, wiec nie moge ich wlaczyc.
I wiem, ze nieladnie tak pisac ale nie ladnie jest tez komentowac pytan ludzi w taki sposob jak to robi irkamozna....
@Mr_T: nie pisze z polskimi literkami, bo ich nie posiadam - nie sa takze na tym komputerze przewidziane, wiec nie moge ich wlaczyc. nie są przewidziane? Próbowałaś włączyć, Marysiu? A, jaki masz komputer? Szary? No, dla szarych, to nie są one przewidziane. Taka jest jednoznaczna opinia Microsofta. Tu jesteśmy zgodni. Mój jest czarny. Klavierschwarz. Dla czarnego są wszystkie znaki świata przewidziane.
I wiem, ze nieladnie tak pisac ale nie ladnie jest tez komentowac pytan ludzi w taki sposob jak to robi irkamozna....
Nie zaczepiaj się, dziecię Boże.
... i co powiedzialam....... echt traurig- irkamozna
... i co powiedzialam....... echt traurig- irkamozna
a, co powiedziałaś, że takie traurig?
I tak nie potrafisz przetłumaczyć tego naszego ważnego zdania.
rozmowa z toba nie ma dla mnie najmniejszego sensu......
rozmowa z toba nie ma dla mnie najmniejszego sensu......
wiem, bo prostego zdania nie umiesz przetłumaczyć. To jasne.
sorry, nie wiedzialam, ze ty potrafisz.... ale najwidoczniej mialam racje, bo jeszcze nic sensownego tutaj nie napisales....
@Mr_T: nie pisze z polskimi literkami, bo ich nie posiadam - nie sa takze na tym komputerze przewidziane, wiec nie moge ich wlaczyc.

można właczyć polskie znaki, zarówno na Windowsie, jak i na Linuxie (na Mac'u pewnie też, ale nie bawię się zabawkami)
edytowany przez Mr_T: 05 mar 2013
Cytat: Mr_T

można właczyć polskie znaki, zarówno na Windowsie, jak i na Linuxie (na Mac'u pewnie też, ale nie bawię się zabawkami)

Nie moge, bo pisze z firmowego komputera i prawie wszystko jest zablokowane. Jedyne, co moge ustawic, to angielski ale raczej tez mi przy polskich znakach nie pomoze:-)
pewnie tak
Cytat: Mr_T

Nie czytała mojego pierwszego wpsiu? Jestem przyzwyczajony/a, że tutejsze pokemony nic nie czytają.
No, to taka polska ślepota. Ale ujadać potrafi. Oczywiste. Jak mi ciebie żal.
Nic nie potrafisz poza ujadaniem.
jedyna osoba, ktora ujada jestes ty.... widac po tym, co piszesz....nie tylko tutaj ale pod kazdym wpisem w tym forum, bo po prostu nie masz innego zajecia....smutne zycie masz panie Irku
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Studia językowe