pomocy!!! umorzenie mandatu po niemiecku

Temat przeniesiony do archwium.
Witam chciałabym was prosić o pomoc w napisaniu wniosku o umorzenie mandatu.
Dodam że jestem zielona jeżeli chodzi o język niemiecki więc dlatego ten wątek. a teraz przejde do treści takiego wniosku.
Wniosek o umorzenie mandatu
Chciałbym złożyć wniosek o odwołanie się od zapłaconego mandatu z dn. 30.10.2012 na kwotę 500 Euro.
Dnia 21.02.2014r zatrzymały mnie Zolle i kazali zapłacić wyżej wymieniony mandat. Zapłaciłem od razu razem z odsetkami 529,55 euro. Okazało się że dnia 30.10.2012r nie jechałem autem tylko mój kierowca. Nie zatrzymała go żadna policja, ani urząd celny, czy tez inne służby. Nie dostał on żandego mandatu, na mój adres nie przyszło nic pocztą. Nie wiem dlaczego musiałem zapłacić ten mandat oraz jakie auto obejmował ten mandat. Proszę o umorzenie tego mandatu oraz zwrot zapłaconej kwoty w wysokości 529.55 euro.
Do wniosku dołączam ksero mandatu zapłaconego dnia 21.02.2014.

To by było na tyle, jezeli ktoś przetłumaczy mi choć jedno zdanie bedę bardzo wdzięczna. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
robisz sobie fajne jaja
może i jaja ale prawdziwe :) a tak na serio muszę napisać jakiekolwiek odwołanie bo nawet nie wiem za co ten mandat i liczę że przyślą mi pismo z wytłumaczeniem.
gosiaczku, tutejsze forum jest czyste. Tu nie ma co sprzątać. Tu można jeść z podłogi!
Hehe, widzę tą czytość. Toś mnie rozbawił tak na początek dnia. ;)
Cytat: agniecha_83
może i jaja ale prawdziwe :) a tak na serio muszę napisać jakiekolwiek odwołanie bo nawet nie wiem za co ten mandat i liczę że przyślą mi pismo z wytłumaczeniem.
Toś, sobie poradził z policiantami jak ci wlepiali mandat, a nie umiesz wyklepać jednego zdania w tym języku? Wybacz, ale to podejrzanie na pierwszy rzut oka wygląda, już nawet nie wgłębiając się wewnątrz.
Piękny dzień. Die Sonne scheint, tra-la-la...
A, tam. Pochmurno jest. Zaraz pora wstawać, filma włańczać -i odrazu, to słoneczko Twoje mi się udzieli. ;p
Cytat: agniecha_83
Witam chciałabym was prosić o pomoc w napisaniu wniosku o umorzenie mandatu.

Można to napisać np. w tym stylu:

Hiermit möchte ich gegen das am 30.10.2012 verhängten Bußgeld von 500 Euro Einspruch einlegen. Am 21.02.2014 bin ich von den Zollbeamten angehalten, die mich aufgefordet haben, das o.g. Bußgeld zzgl. Verzugszinsen zu begleichen, was ich an der Stelle auch getan habe. Es stellte sich aber später heraus, dass am 30.10.2012 nicht ich sondern mein Fahrer mit dem Fahrzeug gefahren ist. An dem Stichtag wurde er weder von der Polizei noch vom Zoll oder anderen Verkehrsdienst angehalten. Ihm wurde keinen Strafzettel verpasst und bei mir ist kein Bußgeldbescheid eingegangen. Nun weiß ich nicht, warum ich den Strafzettel habe begleichen müssen und welches Fahrzeug er betraf. Nehmen Sie bitte den Bußgeldbescheid zurück und zahlen Sie bitte den von mir entrichteten Gesamtbetrag von 529,55 Euro zurück. Eine Kopie des am 21.02.2014 bezahlten Strafzettels lege ich diesem Einspruch bei.

Mit freundlichen Grüßen
edytowany przez TopBolek: 07 mar 2014
Und man sollte undbedinkt dazu schreiben:
wenn ich wüsst, an wen ich das alles übergewiest habe, dann könnte ich es auch aufs Konto von Bolo und niuniel oder nur an niuniel numschieben.
Cytat: niuniel
Und man sollte undbedinkt dazu schreiben:
wenn ich wüsst, an wen ich das alles übergewiest habe, dann könnte ich es auch aufs Konto von Bolo und niuniel oder nur an niuniel numschieben.

Ja nie mam nic przeciwko temu, ale agniecha - jak zrozumiałem - przede wszystkim oczekuje jakiegoś wyjaśnienia. Potem może nam coś przeleje na konto...:)
nic nie zrozumiałeś!
Czytać umić po polski!
No widzisz.. i znowuj żeś wypłoszył Bola, a On taki dobry z niem., -a już bym pomyślała.. Oo kurde dwóch nauczycieli będę miała. :D Achh, oki trzeba następnego filma załączyć.
NIc tu nie wypłoszyłem!
On jest sterowany polskimi porami posiłków.
Po śniadaniu, przed obiadem oraz po drugiej kolacji po nocy.
edytowany przez niuniel: 07 mar 2014
dzięki kochani, dokładnie chodzi o to żeby mi wyjasnili co i jak a poźniej oddali kasę ( o ile to u nich możliwe) , a jeżeli chodzi o płacenie mandatów to u nich nie ma że nie, albo płacisz albo pod bankomat, i nie ma wyjaśnień co i jak, a że nie zna się niemieckiego to się płaci a poźniej wyjaśnia.
wiedziałem, że mogę ci pomóc. Chętnie to zawsze robię!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie