hilfe mit zustandspassiv und vorgangspassiv BITTE!!!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 62
poprzednia |
Mam problem. Nie potrafię zrozumieć reguły Zustandspassiv Konjunktiv II Plusquamperfekt i to samo z Vorgangspassiv. Mam dwa przykładowe zdania...

Gestern waren die Laden geschlossen worden.
Gestern waren die Laden geschlossen gewesen.

Niech ktoś pomoże, błagam. NIE UMIEM TEGO SOBIE LOGICZNIE WYTŁUMACZYĆ, CO ONE W OGÓLE ZNACZĄ?
Moko ci wytłomaczy.
Cytat: niuniel
Moko ci wytłomaczy.

Kto to Moko? Jestem nowa na forum
Cytat: chillenbaby
Moko ci wytłomaczy.

Nie tylko na tym. Moko nie lubi crosspostingu.
Moko ci wytłomaczy.

Nie tylko na tym. Moko nie lubi crosspostingu.

Kto to MOKO? zapytałam o jedną rzecz na dwóch forach chyba i od razu spam robię? Widzę, że ludzie bardzo pomocni, myślałam, że po to jest to forum i dział POMOC JĘZYKOWA
NIE UMIEM TEGO SOBIE LOGICZNIE WYTŁUMACZYĆ, CO ONE W OGÓLE ZNACZĄ?
Nie zagaduj. Ucz się. W międzyczasie zajrzyj do słownika i zobacz Vorgang i Zustand. Może się uspokoisz.
[/quote]Nie zagaduj. Ucz się. W międzyczasie zajrzyj do słownika i zobacz Vorgang i Zustand. Może się uspokoisz.[/quote]

Nie da mi nic sprawdzenie znaczeń tych słów, bo je znam. Po prostu nie umiem sobie przetłumaczyć tych zdań i nie widzę różnicy między nimi, a słownik nic tu nie pomoże.
Pomoże, pomoże, bo zdania są bardzo wyraźnie napisane (pomijam już błędną liczbę mnogą).

hansilein, ten leniwy pyskacz należy do ciebie! Bierz go!
niuniel Ci nie pomoże. To jest typ "trolla". Każdy jego post jest za przeproszeniem gówno warty i zniechęcający do nauki. Najlepiej nie odpisuj na jego odpowiedzi i poczekaj na rzetelną osobę.
Cytat: gruntplay
Niemiecki to nie moja pasja. PO PROSTU MI SIĘ NUDZIŁO. ... nie chcę zaśmiecać forum.
czekaj tatka latka.
Każdy myślący człowiek po przeczytaniu wszystkich moich postów potrafi sobie wydedukować że napisałem to tylko po to aby skończyć durną konwersację która została rozpoczęta przez ciebie. Niestety bez skutku.
PS źle zacytowałeś
@Chillenbaby mam nadzieję że znajdziesz jakąś NORMALNĄ osobę która Ci pomoże. Przejrzyj sobie profil niuniela. Nie jesteś jedyny/jedyna. :)
Moko ci wytłomaczy.
Wytłomaczył. Alles klar?
chillen, pisz do mnie na priv, mogę pomóc

dla całej reszty forumowiczów, "ignoruj użytkownika" i po kłopocie
Cytat: hans_szmit
chillen, pisz do mnie na priv, mogę pomóc
dla całej reszty forumowiczów, "ignoruj użytkownika" i po kłopocie
chilli, pisz do niego, on zbiera prywatne kontakty, bo go to niezdrowo podnieca. On jest nawet lepszy od Mokiego. hansia jeszcze nie znasz, ale poznasz. On ci "szystko" wyjaśni. Tutaj jest dużo zboków.
Piszcie do niego wszyscy na priva i nie wygłupiajcie się przed porządnymi ludźmi! Kapito?
edytowany przez niuniel: 11 maj 2014
Dzięki Hans. Ta opcja pomogła.
edytowany przez gruntplay: 11 maj 2014
Cytat: gruntplay
Dzięki Hans. Ta opcja pomogła.
w czym?
Pozamykajcie najlepiej wszystkich użytkowników i będzie prawdziwy spokój. Własny talerz pomidorówki jest najlepszy. Nie daj Boże z niego wyglądać.
A, niemca i tak nic nie umiecie, sieroty boże.
Hmm, no ciekawie tu, nie ma co.
A niemca, norma, że się nie zna. Dopuki się nie jest tam, nie ma do czynienia na codzień z tym jezykiem, doputy ciężko jest cokolwiek napisać o jakiejkolwiek znajomości języka obcego. Takie pisanie, czy tu czy gdzieś indziej chodźby najlepsze gramatycznie, nie daje żadnej gwarancji odnalezienia się w środowisku, jakby nie patrzeć obcym dla nas..
Ach i znowujże gadam!

Ale piekny dzisiaj dzień! Tak leje, że hoho. ;D
Gosia, a co tu "ciekawie"?
Ja jestem tu nowy, ja tego nie ogarniam!

To normalne polskie dzieciaki, co się za każde guwienko obrażają i chcą zrobić z tego forum zadane.pl bez poziomu i bez niemca.
Tym dzieciom trzeba tłumaczyć, jak WOP-ista krowie na granicy, że jest guziczek "ignoruj użytkownika", bo wgapiają się tylko w swoje nieudolne prysiudy polskie i marudzą tylko. Im trzeba wszystko pokazać i nosem nadziobać.
Na przykład, że jest jeszcze guziczek "Nauka", albo "ćwiczenia", to też nie wiedzą.
Ale, te dzieciątka "ignorują", bo przecież ich sraczka jest najlepsza. Przez ignorowanie - nie widać, że ktoś wytyka błędy.
Jasne?
Potem pojadą na Saksy do roboty i nie wiedzą, jak kupić w aldiku kartę SIM. Słownictwo im do tego potrzebne. Ale, do słownika samemu zajrzeć? Nigdy w żyćciu!
"Okresów" im się w niemieckim zachciewa.
Przyłażą tu tylko, żeby pogaworzyć i oczekują "miłości" za nieuctwo, bo Pani w szkole ma tylko licencjat i za samo przyjście do szkoły te lenie dostają już piątkę.
Tutaj jest tylko polska "obrażalnia".
Bo Lukara to wcale nie obchodzi.
I, co tu takie "ciekawe"?
Kurde, no w sumie mało to ciekawe jest.
No bo tu jak ktoś chce nauczyć.. To odrazu wróg jest. W sumie, trochę za daleko poszło mi z tym ciekawe. Ale tak jak piszesz "dzieciaki", lepszego określenia na to nie ma. Mój mały też wszystko robi, aby tylko nie zajrzeć do jakiejś książki, woli baje oglądać. Taki wiek, trudny wiek, a będzie podobno jeszcze gorzej/że to początek dopiero. A ja już mam czasami dość. Norma, takie życie.
A żeby nie marudno było, może ktoś wie jak to przetłumaczyć:

"Wszak istnieje coś takiego jak zarażenie podróżą i jest to rodzaj choroby w gruncie rzeczy nieuleczalnej.".

Ale tu wszyscy pewnie mnie też już zignorowali, bo gadam za dużo. Więc popatrzę jeszcze troche na ten cytat i chyba dam se spokój. ;p
Ale fajnie byłoby to mieć. Ok, idę sobie na filma. :)
To normalne polskie dzieciaki, co się za każde guwienko obrażają i chcą zrobić z tego forum zadane.pl bez poziomu i bez niemca.

Tak, polskie dzieciaki, którym ty stary pierdziel, emigrant z faszystowskimi skłonnościami będziesz mówił jacy oni sa źli. Niemieckie dzieci nie są leniwe, garną sie do pracy i nie mają swojego zadane.pl.
Na przykład, że jest jeszcze guziczek "Nauka", albo "ćwiczenia", to też nie wiedzą.
Ale, te dzieciątka "ignorują", bo przecież ich sraczka jest najlepsza. Przez ignorowanie - nie widać, że ktoś wytyka błędy.

No jasne, ty im wytykasz błędy z tym swoim rewelacyjnym niemieckim. Ty siedząc na tych swoich przemoczonych i śmierdzących pampersach pokazujesz całe zidiocenie emerytów na emigracji. Ktoś cię tu nazwał trollem ale ty jestes przede wszystkich olanym przez własną babę ciulem. Nawet nie chcą ci dawać pod opiekę wnuków twoje dzieci. Boją się że nie pohamujesz swoich pedofilskich skłonności. Nikt cie tu nie moze juz traktować poważnie i dlatego jestes ignorowany.
Prosze wszystkich o niereagowanie na dupka niuniela i jego debilną wielbicielkę gosia465.
Potem pojadą na Saksy do roboty i nie wiedzą, jak kupić w aldiku kartę SIM. Słownictwo im do tego potrzebne. Ale, do słownika samemu zajrzeć? Nigdy w żyćciu!

Nie zauważyłeś stary faszystowski baranie, że to już nie jest to pokolenie, które jak ty czuje się w Aldiku jak w lepszym świecie? Dla ciebie Aldi to szczyt luksusu na który oni spoglądają z pogardą.
Właśnie poprosiłem Admina o podanie bliższych danych komputerowych tego dziecka, które tu tak osobiście macha chorągiewką. Poczekamy, zobaczymy, gdzie się zobaczymy.
No to się bardzo ciesze, być może będzie szansa, że odpowiesz za swoje trollowanie i prześladowania wielu użytkowników na tym forum. Twoją chorągiewkę nie tylko wyrwiemy ci ale złamiemy ci twoją faszystowską łapę.
co ty se prosić chcesz to sobie ty możesz wsadzić, ale w d..kę.. ;p
ja pierdziu, dobrze się czujesz?
a, zreszto szkoda słów na ciebie.
Cytat: bostonka
No to się bardzo ciesze, być może będzie szansa, że odpowiesz za swoje trollowanie i prześladowania wielu użytkowników na tym forum. Twoją chorągiewkę nie tylko wyrwiemy ci ale złamiemy ci twoją faszystowską łapę.
Ciesz się. bardzo dobrze. Obejrzyj przy okazji paragrafy dot. "nawoływania". To już nie zwykłe trollowanie, synku. Co ci mam tłumaczyć? Przecież wiesz sam. Im więcej, tym lepiej. bardzo to lubią polscy prawnicy. Będziesz se mógł łamać, co chcesz.
Dobrze, że nic nie poprawiłeś, bo mogę teraz cytować do oporu. Ha!
Kodeks karny
Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r.
Art. 256. Propagowanie faszyzmu lub totalitaryzmu
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zniesławienie - naruszenie czci zewnętrznej
Naruszenie dobrego imienia następuje przez popełnienie przestępstwa zniesławienia. Przestępstwo to uregulowane jest w art. 212 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553 z późn. zm.). Polega ono na pomówieniu innej osoby o takie cechy lub postępowanie, które może ją poniżyć w opinii publicznej albo narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. Wynika z tego jednoznacznie, iż konieczną przesłanką przestępstwa zniesławienia jest warunek, aby konsekwencje zarzutu uczynionego w stosunku do określonej osoby, oprócz wywołania przykrych przeżyć u zniesławionego, stwarzały co najmniej zagrożenie wywołania niekorzystnych skutków na płaszczyźnie społecznej, zawodowej.
Zniesławienie może być popełnione tylko umyślnie w formie zamiaru bezpośredniego lub ewentualnego. Dla popełnienia omawianego czynu wystarczy zatem, że sprawca przewiduje możliwość zniesławienia określonej osoby i godzi się na to. Natomiast nie ma znaczenia, czy stawiany komuś zarzut faktycznie wywołał zmianę w odbieraniu określonej osoby przez opinię publiczną (wyrok SA w Katowicach z 27.02.2003, I ACa 1048/02). Aspekt ten będzie miał znaczenie przy określaniu przez sąd wysokości zadośćuczynienia, na którą wpływ ma zarówno treść zarzutu zniesławiającego, jak również odzew społeczny na poczynione naruszenie dobrego imienia.
Przestępstwo to zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub jej pozbawienia do lat 2.
edytowany przez niuniel: 12 maj 2014
no to sobie zmarnowało życie dziecko..
wystarczy kopiuj, data i skąd.. więcej nie trzeba.
a, w sądach teraz wszystko możliwe, będzie go to sporo kosztowało. ale, to już nie mój problem. :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 62
poprzednia |

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie