nauka od podstaw

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Chciałabym zacząć naukę języka niemieckiego od podstaw. Miałam język niemiecki w szkole, ale przez 6 lat kompletnie nic się nie nauczyłam gdyż był to tylko język dodatkowy, więc nauczyciele nie specjalnie przykładali się, aby nas nauczyć. Chciałabym prosić o radę, od czego najlepiej zacząć. Może znacie jakieś podręczniki lub strony internetowe, gdzie można się uczyć niemieckiego. Na sam początek myślałam, aby kupić sobie podręcznik do gramatyki "Wielka gramatyka języka niemieckiego" wyd. EDGAR ale do tego potrzebuję jeszcze jakieś inne książki, które będą zawierały ćwiczenia z czytania i słuchania, więc możecie coś polecić? Dziękuję z góry za każdą pomoc w tym temacie ;)
https://niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/241389#post1527886
wpadnij za trzy dni, może ktoś zechce z tobą pogaworzyć.
edytowany przez niuniel: 25 maj 2014
Cytat: paulina_1995m
Witam.
Chciałabym zacząć naukę języka niemieckiego od podstaw. Miałam język niemiecki w szkole, ale przez 6 lat kompletnie nic się nie nauczyłam gdyż był to tylko język dodatkowy, więc nauczyciele nie specjalnie przykładali się, aby nas nauczyć. Chciałabym prosić o radę, od czego najlepiej zacząć. Może znacie jakieś podręczniki lub strony internetowe, gdzie można się uczyć niemieckiego. Na sam początek myślałam, aby kupić sobie podręcznik do gramatyki "Wielka gramatyka języka niemieckiego" wyd. EDGAR ale do tego potrzebuję jeszcze jakieś inne książki, które będą zawierały ćwiczenia z czytania i słuchania, więc możecie coś polecić? Dziękuję z góry za każdą pomoc w tym temacie ;)

a po co chcesz sie uczyć?
Niuniel- nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale widać, że nie jesteś przyjaźnie nastawiony/a d świata. Cóż mało mnie obchodzą osoby Twojego pokroju, więc się nie wypowiadaj, bo Twoje rady możesz sobie jedynie sam/a schować. Ostatnio edytowany przez niuniel: wczoraj, 15:26

grosser_schwanz- chce się nauczyć, ponieważ w dzisiejszych czasach język angielki już jest uważany za normę, więc nie wystarczy tylko jego umieć, więc chciałabym jak na razie sama dla siebie się pouczyć.

oj
grosser_schwanz- chce się nauczyć, ponieważ w dzisiejszych czasach język angielki już jest uważany za normę, więc nie wystarczy tylko jego umieć, więc chciałabym jak na razie sama dla siebie się pouczyć.

Nie to forum, poucz się barw narodowych następujących państw: Niemcy, Polska, Wielka Brytania.
Myślę, że bardzo dobrze znam barwy narodowe danych państw, a Ty jak widać nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, więc polecam zacząć brać lekcje z czytania ze zrozumieniem, ponieważ napisałam, że ANGIELSKI ZNAM A CHCIAŁABYM ZACZĄĆ UCZYĆ SIĘ TAKŻE NIEMIECKIEGO, ale jeśli Twój umysł jest tak ograniczony, no mogę Ci tylko współczuć. I tymi oto słowami kończę dyskusję, bo nie warto rozmawiać z ludźmi o klasę niższymi ode mnie, którym na dodatek brak kultury.
Coś u ciebie ciągle coś "widać" i ciągle "myślisz".
A, czego ty się tak wysilasz z tym?

...ponieważ napisałam, że ANGIELSKI ZNAM A CHCIAŁABYM ZACZĄĆ UCZYĆ SIĘ TAKŻE NIEMIECKIEGO, ...
Ale tego wcale nie "widać", bo piszesz o tym pierwszy raz!

...ale jeśli Twój umysł jest tak ograniczony, no mogę Ci tylko współczuć.
Twoje wspóczucie możesz sobie wsadzić, Pani Porządkowa!

I tymi oto słowami kończę dyskusję, bo nie warto rozmawiać z ludźmi o klasę niższymi ode mnie, którym na dodatek brak kultury.
Muisz uważać, żebyś się nie uderzyła w sufit, bo twój poziom ciebie po prostu rozsadza i przerasta. Przy tym można pęknąć, jak bombelek!
"Widzę", że ci nauka przeszła. Chciałaś tylko pogaworzyć, ciotuchno.
chciałabyś i chciałabyś, a postępu w przód, oprucz "chciałabym" jak i nie było tak i dalej nie ma.

w necie jest tego mnóstwo. tutaj trochę jest https://niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/240491, ale to tylko jakiś maleńki wycinek. fajne są też http://uz-translations.net/?category=german-deuaudvid&altname=blondynka_na_j281zykach_-_j281zyk_niemiecki_buch_audio, http://uz-translations.net/?category=german-deuaudvid&altname=niemiecki_ze_steffenem_buch_audio.

ale każdy uczy się jak chce. także nie rozumiem marudzenia z twojej strony. marudzenie nic nie daje, trzeba się uczyć.
ona ma wysoki poziom, więc uważaj na nią, bo cię zaraz uporzontkóje!
@paulina - nie masz więc dużej motywacji do nauki (typu wyjazd, praca itp). Niemiecki nie jest jezykiem trudnym, ale trzeba przysiąść (zresztą jak przy każdym) i systematycznie się uczyć
jest kilka książek/programów które mógłbym polecić, zależy czego szukasz
edytowany przez grosser_schwanz: 27 maj 2014
Na takim wysokim poziomie jest tylko jedna książeczka: katechizm.
Cytat: grosser_schwanz
@paulina - nie masz więc dużej motywacji do nauki (typu wyjazd, praca itp). Niemiecki nie jest jezykiem trudnym, ale trzeba przysiąść (zresztą jak przy każdym) i systematycznie się uczyć
jest kilka książek/programów które mógłbym polecić, zależy czego szukasz
a, programy jakie mógłbyś polecić? coś mi by się przydało.. jak możesz, to proszę. ;)
Pralka ma 12 programów. Polecam gotowanie. Bez perfumowania.
Cytat: gosia465
a, programy jakie mógłbyś polecić? coś mi by się przydało.. jak możesz, to proszę. ;)[/quote]
jak dla Ciebie to RTL
jezu, gosia, teraz masz pełne ręce roboty!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa