Czy to zdanie jest poprawnie?

Temat przeniesiony do archwium.
Znalazłam w książce zdanie:
Normal ist für mich jemand, der er selbst bleibt.

Czy to jest na pewno poprawnie i czy nie powinno być bez "er"?
A, wiesz już, co to zdanie oznacza?

(po siedmiu latach powinnaś)
edytowany przez niuniel: 03 kwi 2015
Dla mnie normalny jest ktoś, kto zawsze pozostaje sobą.
Jak dla mnie to "er" ewidentnie nie pasuje i powinno być "der selbst bleibt", bo podmiotem jest "jemand". Ale może się mylę.
Znalazłaś w książce.. Nie znalazło by się tam "raczej" jakby było złe -chyba. Jest poprawne.
Ale tłumaczenie mogłoby być dosyć ciekawe ;) Normalnym jest ten, kto sam jest. Hmm, jakby tak zmienić na fajnym jest ten kto jest sam, znacznie ciekawiej brzmi.

A jeszcze lepiej: fajnie jest samym być. O to wg mnie najfajniej brzmi. Ot sobie pogadałem. Brak zajęcia..
Założyłam tu konto chyba w gimnazjum, więc ma ponad 7 lat, ale przez ten czas miałam 3 lata przerwy w nauce niemieckiego i od niedawna odświeżam sobie wiadomości. ;)
Cytat: kasiunia2213
Założyłam tu konto chyba w gimnazjum, więc ma ponad 7 lat, ale przez ten czas miałam 3 lata przerwy w nauce niemieckiego i od niedawna odświeżam sobie wiadomości. ;)
To pewnie masz już licencjat z germanistyki, c'nie?

Dla licencjatowistów:
PONSio pomaga, jak diabli.
edytowany przez niuniel: 03 kwi 2015
No nie, bo studiuję matematykę :D
Na niemiecki chodzę tylko dodatkowo na kurs 2 razy w tygodniu. Kiedyś chciałam zrobić drugi kierunek filologię germańską, ale na matmie mam tyle roboty, że nie dałabym rady.
No, to, jak z odpowiedzią na moje pytanie przy pomocy PONSia?
Jeżeli mówisz o tym słowniku: http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie
to na przykład nie ma tam zwrotu "selbst bleiben", podobnie jak w kilku innych. Tym bardziej nie znalazłam nigdzie, żeby akurat w takim przypadku był wymagany zaimek. Może czegoś nie rozumiem, ale dla mnie to po prostu zdanie typu: Der Junge, der einen Hund trägt, ist sehr schlank. Czyli: w drugiej części zdania pozostaje ten sam podmiot.
ale jest "er selbst", prawdali?

Nie cuduj z podmiotami, to prosty zwrot.
No racja, w ten sposób nie kombinowałam. Dzięki :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie