uzycie czasownika mogen

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam pytanko, bo im dłużej ucze sie niemieckiego to coraz wiecej pytan...chodzi mi mianowicie o poprawne uzycie czasownika mogen...czy porawne jest zdanie Ich mag Fussball spielen. Kiedys mnie uczono ze tak, teraz sie spotkałem ze jest to niepoprawne. z góry dziekuje za pomoc
Cytat: ms1506
Hej, mam pytanko, bo im dłużej ucze sie niemieckiego to coraz wiecej pytan...chodzi mi mianowicie o poprawne uzycie czasownika mogen...czy porawne jest zdanie Ich mag Fussball spielen. Kiedys mnie uczono ze tak, teraz sie spotkałem ze jest to niepoprawne. z góry dziekuje za pomoc

czasownika mogen nie ma. Poza tym i tak przyjdziesz dopiero za 3 dni jak w ogole to po co to wszystko.
edytowany przez heniekh: 09 lis 2016
poprawnie bedzie :ich spiele gerne fusball. Ich mag fusball spielen bedzie oznaczalo w tym przypadku, ze mam ochote isc pograc w pilke
Cytat: miodek31
poprawnie bedzie :ich spiele gerne fusball. Ich mag fusball spielen bedzie oznaczalo w tym przypadku, ze mam ochote isc pograc w pilke
No, znowu się nie popisałeś. Pożarłeś ten nieistniejący czasownik. I, czego? O, co tobie właściwie biega?
.. w dodatku i tak źle napisałeś. Bałaganiarsko!
edytowany przez heniekh: 10 lis 2016
heniekh frajer
Miodek z wyrazami szacunku dla twej herr ekscelencji ale gdzie znalazles w tym zdaniu ,,mam ochote "?
Das Modalverb mögen hat zwei Hauptbedeutungen, nämlich den Wunsch haben, etwas zu tun oder an etwas
oder jemandem Gefallen finden.
Magst du heute ins Kino gehen?
Magst du einen Kaffe ? itd, itp ..
Cytat: miodek31
Das Modalverb mögen hat zwei Hauptbedeutungen, nämlich den Wunsch haben, etwas zu tun oder an etwas
oder jemandem Gefallen finden.
Magst du heute ins Kino gehen?
Magst du einen Kaffe ? itd, itp ..
Co zdecydowanie, po analitycznym przeanalizowaniu wcześniej, czy później zrozumianego (albo i też zasadniczo nie!) i zapodanego opisu, dobitnie dowodzi, iż u obu frajerów ta odpowiedź:
"poprawnie bedzie :ich spiele gerne fusball."
jest bezwzględnie właściwa, mimo permanentnego braku Modalverba "mogen", czego zastosowanie jest tematem tego threada.
Miodek31 dobrze prawisz , bomba . Liczylem na taka odpowiedz .Ale heniekh pierdolisz jak potluczony.
Miodek31 dobrze prawisz , bomba . Liczylem na taka odpowiedz .Ale heniekh pierdolisz jak potluczony.
Temat przeniesiony do archwium.