przedtlumacznie z niemieckiego na polski

Temat przeniesiony do archwium.
bardzo prosze o przetlumacznie. nie musi byc az takie dokladne, chodzi mi tylko aby dowiedziec sie o co mniej wiecej chodzi w tym tekscie

Mein Lieblingsbuch ist das Werk von Kipling unter dem Titel "Das Dschungelbuch" . Ich lese dieses Buch immer dann, wenn ich traurig bin und Probleme bekomme. Es zeigt mir ganz genau: Das Gute siegt immer über das Böse - auch wenn es vielleicht Jahre dauert. Das Schicksal des Dschungelkönigs Mowgli ist für mich ein Beweis, dass ich ein Teil der Natur bin. Wir vergessen oft, woher wir kommen - und es kommt zur Zerstörung unserer Umwelt. Wir vergessen auch oft, dass alle Tiere Lebewesen sind - sie fühlen den Schmerz genauso wie wir, können aber eigentlich kaum weinen. Der Roman von Kipling sagt deutlich: Die Natur ist ein Ganzes. Ich möchte mein Lieblingsbuch allen Leuten empfehlen. Es ist des Lesens wert.
Moją ulubiną książką jest dzieło Kiplinga pod tytułem „Księga dżungli“ Czytam ją zawsze gdy jest mi smutno lub mam problemy. Tak książka mi udawadnia: dobro zawsze zwycięża nad złem- nawet jeśli trwa to wiele lat. Los królowej dżungli Mowgli jest dla mnie dowodem, że ja też jestem częścią natury. Często zapominamy skąd pochodzimy- to zaś prowadzi do tego że niszczymy nasze środowisko. Zapominamy także, że wszystkie zwierzęta są żywymi istotami, czują ból tak samo jak my, tylko nie potrafią płakać. Powieść Kiplinga mówi wyraźnie- Natura jest Całością. Chciałabym moją ulubioną książkę polecić wszystkim ludziom. Jest warta przeczytania.
Moja ulubiona ksiazka to dzielo Kiplinga pod tytulem "Ksiega Dzungli". Czytam ta ksiazke zawsze gdy jestem smutny/a i mam problemy. Pokazuje mi ona: dobro zawsze zwycieza zlo, nawet gdy to trwa wiele lat. Los krola dzungli- Mowli, jest dla mnie dowodem, ze jestem czescia natury. Czesto zapominamy, skad pochodzimy - i dochodzi do niszczenia naszego srodowiska. Zapominamy czesto takze, ze wszystkie zwierzeta to
zyjace stworzenia - czuja bol tak samo jak my, ale wlasciwie nie potrafia plakac. Powiesc Kiplinga mowi wyraznie: natura to jedna calosc. Chcialbym polecic moja ulubiona ksiazke wszystkim ludziom. Jest warta przeczytania.

pozdro!=)
oops, powtarzam sie, sorki;-)

« 

Pomoc językowa