Leibeigenschaft

Temat przeniesiony do archwium.
wie wuerdet ihr das ins polnische uebersetzen? ich glaube es ist "poddaństwo", bin aber nicht sicher. Diese Begriffe sind irgendwie aehnlich, aber die Woerter sind soo... hm, so ethymologisch anders :]
lol ich hab es gerade im e-dict gefunden, echt poddaństwo :)
panszczyzna könnt´ es auch sein
je nachdem in welchem sinne es gemeint ist*lach*
można też powiedzieć "niewolnictwo"
niewolnictwo to sklaverei i to jest calkiem co innego. tzn po polsku tez to jest calkiem co innego:P
Masz rację, przesadziłam :-(

"...Die Leibeigenschaft bezeichnet eine im Mittelalter weit verbreitete persönliche Abhängigkeit von Bauern von ihrem Grundherren..."

"...Der Umfang der Dienste war aber im Gegensatz zur Sklaverei begrenzt und genau festgeschrieben. Außerdem durften Leibeigene, im Gegensatz zu Sklaven, Privateigentum besitzen, wenn auch keine Immobilien..."

Pozdrawiam :-)))
no tak dokladnie, a poza tym w niemczech na historii koles opowiadal, ze leibeigenschaft w zasadzie bylo gorsze niz sklaverei bo niewolnikom przynajmniej ich wlasciciele dawali jesc pic zyc spac itd a ci leibeigene oprocz tego ze byli de facto niewolnikami, musieli sami sobie zorganizowac jesc pic spanie itp
No właśnie. U mnie w słowniku były obydwa pojęcia przytoczone, więc się nia zastanawiałam i palnęłam głupstwo. Ale Wikipedia - to jest kopalnia wiedzy i stamtąd można bardzo wiele uzyskać na wiele tematów.
Pozdrawiam :-)
pańszszyzna

PAŃSZCZYZNA - bezpłatna i przymusowa praca chłopów na ziemi pańskiej
PAŃSZCZYZNA SPRZĘŻAJNA - wykonywana przez kmieciów (chłop pełno rolny). Sprzężaj stanowiły konie i woły, które kmieć musiał utrzymywać w swoim gospodarstwie
PAŃSZCZYZNA PIESZA - wykonywana przez zagrodników (posiadających kilka morgów ziemi)
http://de.wikipedia.org/wiki/Leibeigenschaft
:-)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84szczyzna
Danke erklerka.

Ich fand Wikipedia immer schon gut, aber soeben habe ich eine neue Funktion herausgefunden.

Man nehme einen Begriff, z. B. "Leibeigenschaft", suche den im deutschen Wikipedia, dann wähle man in der linken Menüleiste eine andere Sprache, Polnisch z. B. - und voilá...
Danke Mokotow, das ist ja wunderbar! Das funktioniert perfekt!
Grüße :-)
ej ale sluchajcie jak to jest ze w rosyjskiej wikipedii pisze, ze na terenie rosji "krepostnoje prawo" zniosl w 1861 roku a na polskiej pisze, ze na terenie zaboru rosyjskiego zniesiona zostala panszczyzna w 1864 roku w nastepstwie powstania styczniowego. Tzn ze co, w 1861 roku zniesiono panszczyzne w Rosji a w tzw "Krolestwie Kongresowym", ktore bylo czescia Rosji nie? a poza tym to nawet jesli to "zabor rosyjski" stanowilo duzo wiecej ziem niz owo "Krolestwo" obejmowalo......
errata: zniosl Aleksander II, zabraklo mi go w tym poscie, lol :)
Wikipedia ist (sorry) saugut. Aber natürlich nicht in jedem Fall perfekt. Im übrigen eine sehr interessante Frage, roberciq!
No to sobie poczytałam:
http://prace.sciaga.pl/26621.html

Kiedy społeczeństwo polskie wysunęło prośbę o autonomię dla Królestwa Polskiego, car Aleksander II odpowiedział: „Żadnych marzeń panowie, żadnych marzeń. Szczęście wasze zamyka się tylko w zupełnym zespoleniu z Rosją!”. Wywołało to falę manifestacji, które zakończyły się ponownym wprowadzeniem stanu wojennego 14 października 1861 roku. Jednak dzięki Aleksandrowi Wielopolskiemu (który obiecał carowi, że uspokoi Polaków pod warunkiem, że dostaną oni konkretne ustępstwa) w Królestwie Polskim zniesiono pańszczyznę i wprowadzono oczynszowanie wsi. Poza tym spolonizowano urzędy i szkolnictwo (powstała Szkoła Główna), a część administracji przeszła w ręce Polski. W 1863 roku doszło jednak do powstania (zwanego styczniowym), gdyż Wielopolski rozwiązał Towarzystwo Rolnicze, zniósł Delegację Miejską i straże obywatelskie, a przede wszystkim ogłosił nadzwyczajną brankę do wojska. Do powstania przyłączyli się również Polacy z zaboru pruskiego. W ostatnim etapie powstania styczniowego, 2 marca 1864 roku car wydał dekret o uwłaszczeniu chłopów.
... :-)
super :) jak czesciej bedziemy tu roztrzasac takie tematy to normalnie moze nawet zdam ta mature z historii ;)
Temat przeniesiony do archwium.