Proszę o pomoc w przetłumaczeniu i sprawdzeniu zad

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc w przetłumaczeniu zadań. Ponieważ byłem chory pewien okres czasu i nie zdąże tego sam napisać z góry dziekuję za wszelką pomoc.

1. Chciałbyś studiować w Niemczech, napisz list do sekretariatu uczelni, w którym:
* poinformujesz o szkołach które ukończyłeś i ocenach na świadectwie maturalnym;
* zapytasz o interesujące się kierunki studiów i możliwość uczenia się języków obcych;
* zapytasz o niezbędne dokumenty i sposób ich przekazania;
* możliwość otrzymania stypendium i miejsca w akademiku.

W bieżącym roku ukończyłem liceum. Egzamin maturalny z języka polskiego i niemieckiego zdałem z wynikiem dobrym. Dodatkowy przedmiot – matematykę zdałem z wynikiem dobrym. Średnia ocen świadectwa maturalnego wynosi 4,25. Interesuję się informatyką i chciałbym pogłębiać swoje wiadomości w tym kierunku. Nadmieniam, że mam drobne osiągnięcia w tej dziedzinie w 2004 roku zdobyłem nagrodę w konkursie miejskim informatycznym. Jestem zainteresowany kierunkami studiów Waszej Uczelni, które były by zgodne z moimi zainteresowaniami. Interesuje mnie również możliwość wyboru języków obcych i dalsza edukacja w ich zakresie. Proszę o przesłanie informacji o niezbędnych dokumentach oraz terminie ich złożenia. Interesują mnie również formalności dotyczące otrzymania miejsca w akademiku oraz stypendium. Proszę o szybkie informację zwrotną.
Z wyrazami szacunku Adrian R.

2. Zabierasz głos w dyskusji na temat ochrony środowiska napisz list do redakcji magazynu ekologicznego w którym:
* przedstawisz główne przyczyny zanieczyszczenia śr. W Polsce;
* oceń stan środowiska w twojej okolicy;
* wskaż działania które podejmuje się celem ochrony śr.;
* co ty osobiście robisz dla śr.

PROSZĘ SPRAWDZIĆ CZY JEST DOBRZE EWENTUALNIE POPRAWIĆ

Liebe Redaktion,
ich möchte das Thema der Natur in meiner Umgebung erwähnen. Viele Menschen interessieren sich nicht dafür, wie ihre Umgebung aussieht. Sie verschmutzen sie nämlich, handeln oft unüberlegt und sie denken nicht an die Konsequenzen. Der Müll ist überall, niemand kümmert sich um die Umwelt. Ich lebe auf dem Dorf, in meinem Wohnort gibt es keine Industrie, dafür gibt es sehr viele Bäume, jedoch tun die Einwohner nichts für den Umweltschutz. Sie sollten den Müll sortieren, dh. Papier, Glas, Metall, Speisereste in die richtigen Container werfen, sie sollten auch das Wasser sparen, das ist das wenigste was sie tun können. Sie könnten auch bei der Wahl der Wasch- und Putzmittel auf der Verpackung den Grünen Punkt suchen, außerdem ist es wichtig, dass man mit Mofa, Motorrad oder Moped nicht die Luft verpestet, die Fahrzeuge emittieren viele Schadstoffe in die Luft. Das verursacht sauren Regen, es wäre also besser, wenn wir aufs Fahrrad umsteigen. Ich weiß, das ist leichter gesagt als getan, aber wir können doch nicht zulassen, das die Natur so leidet. Die Menschen beachten andere Lebewesen nicht, täglich werden die Tiere gequält. Der Mensch interessiert sich nicht dafür, wie die Tiere leben. Er will nämlich billiges Fleisch essen. Das ist leider die traurige Wahrheit.
Ich hoffe, das mein Brief irgendetwas bewirken wird. Wir können doch nicht nur zusehen wie die Natur leidet, wir müssen auch etwas tun.

3. Historia rodziny:

Niezwykła historia mojej rodziny wydarzyła się podczas wakacji 2003 roku. Wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy urlop wakacyjny na Słowacji w górach nad jeziorem. W pogodne dni odbywaliśmy piesze wędrówki po górach. Pewnego razu idąc trudnym szlakiem turystycznym wśród kamieni zobaczyliśmy portfel. Okazało się, że były w nim ważne dokumenty należące do dwóch osób. Po powrocie do ośrodka, w którym mieszkaliśmy zawiadomiliśmy tamtejszych gospodarzy o naszym znalezisku i poprosiliśmy o pomoc w odnalezieniu właścicieli. Po dwóch dniach do ośrodka zadzwonił telefon od właścicieli dokumentów. Ponieważ nasz pobyt kończył się następnego dnia umówiliśmy się z nimi aby oddać im portfel. Właścicielami okazało się młode małżeństwo, które wędrując po górach zgubiło portfel. Małżeństwo bardzo ucieszyło się z odnalezienia dokumentów gdyż groziła im za to wysoka kara pieniężna.

4. Przebywając na wakacjach w Niemczech chcesz odbyć praktykę w biurze turystycznym. Napisz list do biura, w którym:
• przedstawisz siebie i swoje umiejętności językowe;
• podasz powody odbycia praktyki i swoje dotychczasowe doświadczenie w tej dziedzinie;
• zapytasz o niezbędne wymagania i termin odbycia praktyki;
• o zarobki i możliwości zakwaterowania

Jestem zainteresowany ofertą pracy w Waszym biurze turystycznym w okresie wakacyjnym. Nadmieniam, że obecnie przebywam na wakacjach w Niemczech doskonaląc swoje umiejętności językowe. Od wielu lat interesuję się historią i architekturą waszego kraju. Poznałem legendy związane z ciekawymi obiektami historycznymi miejscami. Moim atutem jest dobra znajomość języka oraz łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi. Chciałbym sprawdzić się jako przewodnik po waszym kraju, tym bardziej, że od wielu lat pracuję jako przewodnik po mojej okolicy. Proszę o udzielenie mi niezbędnych informacji na temat wymagań, terminu odbycia praktyki oraz o zarobkach. Interesuje mnie również możliwość zakwaterowania w Waszym mieście.

5. Opowiadanie dowolny tytuł

Swoją największą przygodę przeżyłem podczas wakacji wyjeżdżając wraz z rodzicami na dwu tygodniowy urlop do Tunezji, do miasta Susse. Pewnego słonecznego dnia wraz z całą grupa wyruszyliśmy na największą pustynię świata-Saharę. Podczas drogi zwiedzaliśmy wydrążone w skale domy mieszkających tam ludzi-Berberów. Oglądaliśmy ich mieszkania , próbowaliśmy ich potraw. Byliśmy także w rujnach rzymskiego Koloseum. Przemierzaliśmy wyschnięte słone jeziora, góry o księżycowym krajobrazie, w których Stewen Spielberg kręcił ,,Gwiezdne Wojny\". Ciekawostka wyschniętych słonych jezior są, tak zwane róże pustyni. Jest to skamieniały piasek pustynny tworzący ciekawe formy przypominające kwiaty róży.
W końcu po długiej podróży jeepami dotarliśmy na skraj Sahary. Po krótkim odpoczynku Arabowie pokazali nam jak wsiąść na wielbłąda
i z niego zejść. Wyruszyliśmy na pustynie. Piasek był czysty i miękki jak mąka. Po dłuższym czasie dojechaliśmy do zamku, w którym często są kręcone filmy. Po czterech godzinach wróciliśmy na skraj pustyni, po czym przeszliśmy do hotelu, w którym mieliśmy spędzić noc. Hotel ten był zbudowany na wzór starego arabskiego zamku. Czułem się tam, jakbym znalazł się w środku bajki. Chociaż byliśmy na pustyni, w zamku było kolorowo od egzotycznych roślin i kwiatów. Ku zaskoczeniu wszystkich, oprócz pięknej trawy i ciekawych roślin, na dziedzińcu zamku-hotelu, ujrzeliśmy duży basen z bardzo czysta wodą. Po kolacji razem z moim bratem i kilkoma chłopakami z naszej wycieczki poszliśmy się, więc wykąpać po ciężkim dniu.
Niestety na drugi dzień musieliśmy wracać do Susse. Podczas drogi powrotnej udało się nam zwiedzić drugi co do wielkości na świecie meczet.

6. Wygrałeś kasę w lotto..

Od wielu lat systematycznie gram w Lotto. Do chwili obecnej nie miałem żadnych trafień. Dziś był ten niezwykły dzień. Po sprawdzeniu wyników losowania okazało się, że trafiłem 5 liczb. Pobiegłem do totalizatora i okazało się, że wygrałem niezła sumkę pieniędzy. Długo zastanawiałem się co z taką kwotą zrobić, jak je z korzyścią spożytkować, tak aby podwoić sumę. Postanowiłem część z nich przeznaczyć na wycieczkę dookoła świata. Resztę pieniędzy mam zamiar wpłacić na konto, albo zainwestować w akcję giełdowe. Na bieżąco zacząłem śledzić notowania giełdowe i firmy, których notowania rosną. Prześledziłem wcześniejsze gazety giełdowe i wybrałem dwie firmy i zakupiłem ich akcje. Mam nadzieję że mój wybór okaże się trafny i moja wygrana powiększy się.
podaje na wszelki wypadek moj [gg]
Wiem ze jest tego troche ale prosze chociaz czesc PROSZE

« 

Pomoc językowa