liczba mnoga...jak zrobic?odpiszcie!!

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie i zarazem prosbe. czy ktos moglby mi w tym watku wyjasnic jak w jezyku niemickim twozymy liczbe mnoga rzeczownikow? tylko prosze jak najszybciej!!!
1.zmieniamy rodzajnik na die
2. nic nie robimy ze slowkiem - der Sessel - die Sessel, Der Lehrer - die Lehrer
3. dodajemy jakas koncowke (rozne sa) das Mädel - die Mädels, der Hund - die Hunde,
3. dodajemy koncowke + robimy umlaucik w srodku slowa der Mann = die Männer

tyle ze czasem sami niemcy maja watpliwosci co do liczby mnogiej na wlasne oczy widzialem jak sie nie mogli zdecydowac na liczbe mnoga od katedry i od mopa :P
a jeszcze np sa takie dziwolagi

der SS-mann die SS-leute
czyli trzeba rodzajnik na die. potem koncowke taka jaka jest w odmianie czasownika. dobrze rozumiem?"umlaucik w srodku slowa der Mann = die
>Männer"niestety tego zdania w cudzyslowiu nie rozumiem juz... nie wiem o co chodzi... prosze napisz!
z tymi koncowkami to jest roznie bo mozna dodawac -s -e -en -er (wiecej nie pamietam). a z tym umlautem to jest tak ze w niektorych slowach oprocz zmiany rodzajnika i dodania koncowki trzeba w srodku wyrazu umlaut zrobic
wiem o co chodzi z koncowkami. tylko nie wiem co to jest umlaut?prosze napisz co to jest. i moze wiedz co to jest deklinacja?
aaaa

umlaut to te kreseczki wzglednie kropeczki nad samogloska

a deklinacja to odmiana przez przypadki :)
dzieki wielkie!a skoro juz tu jestes i znasz niemiecki to moze powiedz mi od czego zaczac w gramatyce i czasach a czego sie uczyc potem?
z gory dzieki za odpowiedz:)
prosze poradz mi czego sie uczyc najpierw a czego potem... za pare dni wyjezdzam i potrzebuje pomocy. a potem zamiezam kontynuowac nauke wiec mi sie to bardzo przyda! prosze jeszcze raz!:)
takich najprostszych zwrotow z jakichs rozmowek....

a gramatyka na razie sie nie przejmuj jak zaraz wyjezdzasz
wiesz...ale prosze powiedz mi! bo ja sie uwielbiam uczyc jezykow(naprawde) sprawia mi to przyjemnosc, a juz zwlaszcza mozliwosc pogadania z kims. a ze wyjezdzam do austrii nie chce przegapic takiej lekcji:) wiec prosze powiedz bo zaczelam sie uczyc wczoraj:) jak sie dowiedzialam ze wyjezdzam i juz sie troche nauczylam. wiec prosze poradz mi:)
prosze pomoz mi!!!:)
odpowiedz jest:

1. takich najprostszych zwrotow z jakichs rozmowek....

2. a gramatyka na razie sie nie przejmuj jak zaraz wyjezdzasz

Ich stimme zu. Vokabel, Vokabeln, Vokabeln...
wiesz... nie rozumiem tego ostatnigo zadania...ale prosze napiszcie mi czego z gramatyki sie uczyc najpierw!plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!
tlumacze:

Zgadzam sie. Slowka, slowka, slowka.
dobra. dzieki za wytlumaczenie:) ale (tak wiem. jestem uparta) prosze napiszcie mi czego z gramatyki sie najbardziej uczyc teraz! co sie najbardziej przydaje? odpiszcie prosze
no to tak

1. odmiana czasownikow
2. czasy (prasens, prateritum, perfekt, futur 1, reszte mozesz sobei darowac).

a te wszystkie sprawy zwiazane z liczba mnoga rodzajnikami i ich odmiana to na razie zostaw w spokoju ja sie tyle lat niemca ucze i dalej rodzajnikow i zaimkow pewien nie jestem....
heh... nareszcie mi naprawde pomogles. dzieki wielkie za pomoc w liczbie mnogiej i za podpowiedz czego sie uczyc:)! jeszcze raz dziekuje!!! jesli cie nie prosze o za duzo to mam jeszcze jedno pytanie: czy znasz jakies strony na ktorych znajde jakies pomoce do nauki niemieckiego? albo slowka? prosze odpisz jesli cie nie zameczylam tymi pytaniami! i jeszcze raz dzieki!
fajnie wytłumaczone jest to w repetytorium bęzy...;] pozdro;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa