Pomozecie??Prosze...

Temat przeniesiony do archwium.
Mam naprawde wielka prosbe...Czy znalazlaby sie osoba,ktora przetluczylaby 3 moje krotki teksty?Dla was to latwizna,a dla mnie...Ehh,poprostu nie umiem tego zrobic :(

1.Obrazek przedstawia 3 osoby:2 dziewczyny i jedengo chlopaka.Oni bawia sie w morzu.Sa szczesliwi i radosni.Pierwsza dziewczyna ma na imie Erika i ma 20 lat.Jest ubrana w fioletowy kostium kapielowy.Ma dlugie,blond wlosy.Chlopak ma na imie Peter i ma 21 lat.Jest ubrany w ciemny podkoszulek i ma czarne wlosy.Druga dziewczyna ma na imie Miriam i ma 20 lat.Jest ubrana w niebieskie bikini.Ma krotkie blond wlosy.Pogoda jest ladna i sloneczna.

2.Obrazek przedstawia 2 chlopakow.Oni znajduja sie w gorach.Jezdza na nartach.Pierwszy chlopak jest ubrany w kombinezon.Kombinezon jest zolto-pomaranczowy.Chlopak ma gogle.Ma na imie Hans,ma 20 lat i ma blond wlosy.Drugi chlopak ma na imie Tomas i ma 20 lat.Jest ubrany w czarny kombinezon,opaske i gogle i ma czarne wlosy.

3.Obrazek przedstawia 3 starsze kobiety.One siedza na lawce i rozmawiaja.Lawka jest biala.Kobiety znajduja sie w parku.Pierwsza kobieta jest ubrana w biala sukienke.Ona ma siwe wlosy.Druga kobieta jest ubrana w biala bluzke,biala spodnice i czarne buty.Ona ma krotkie ciemne wlosy.Trzecia kobieta jest ubrana w ciemne ubranie i ma czarne wlosy.Na drzewie kwitna kwiaty.W parku jest duzo pieknych,kolorowych kwiatow.
Zaczynam od obrazku trzeciego, ot tak od końca...
Może tłumaczenie opisu poprawią inni :-)

3. Das Bild stellt drei ältere Damen dar. Sie sitzen auf einer Bank und sich unterhalten. Die Bank ist weiß. Die Frauen sind in einem Park. Die erste trägt ein weißes Kleid. Sie hat graue Haare. Die zweite Frau hat eine weiße Bluse, einen weißen Rock und schwarze Schuhe an. Sie hat kurze dunkle Haare. Die dritte Frau trägt einen dunkler Anzug und hat schwarze Haare. Die Bäume blühen. Im Park gibt es viele schöne, bunte Blumen.
No to kombinuję dalej, ale pogoda się u nas poprawia i chyba zrobię wyskok na łono natury... ;-)

2. Das Bild stellt zwei Jungs dar. Sie sind im Gebirge. Sie fahren Ski. Der erste Junge trägt einen Skianzug. Der Skianzug ist gelb-orange. Der Junge trägt Schutzbrille (Skibrille). Er heißt Hans, ist 20 und hat blonde Haare. Der zweite Junge heißt Thomas und ist 20 Jahre alt. Er hat den schwarzen Skianzug, ein Stirnband und Schutzbrille an und hat schwarze Haare.

PS: Hallo liebe Leute, ich weiß nicht, ob ich hier mit den bestimmten und unbestimmten Artikeln nicht falscht bin...bitte um eine Korrektur ;-)
selbstverständlich nicht falscht sondern falsch >:]
1. Das Bild stellt drei Personen dar: zwei Mädchen und einen Jungen. Sie baden im Meer. Sie sind glücklich und froh. Die erste Mädchen heißt Erika und ist 20 Jahre alt. Sie trägt einen violetten Badeanzug. Sie hat lange, blonde Haare. Der Junge heißt Peter und ist 21. Er hat ein dunkles Unterhemd (vielleicht besser: ein dunkles T-Shirt ?) an und hat schwarze Haare. Die zweite Mädchen heißt Miriam und ist 20. Sie trägt einen blauen Bikini (ist im blauen Bikini). Sie hat kurze, blonde Haare. Das Wetter ist schön und sonnig.
wielkie dzieki :*
Dzięki za dzięki :-)
Zajrzyj tu jeszcze wieczorem, na pewno jeszcze ktos rzuci na to okiem i ewentualnie poprawi :-)
Pozdro ;-))
In den Beschreibungen habe ich ein paar Kleinigkeiten (Tippfehler) bemerkt.

1.
DAS erste Mädchen...
DAS zweite Mädchen...

3.
"Sie sitzen auf einer Bank und sich unterhalten." Hmmm... Sollte hier nicht "und unterhalten sich" sein?
trägt einen dunkleN Anzug...

Grüße
Dzięki kasik_999,
oczywiścię "das erste Mädchen". Hm...w tym drugim chyba też masz rację.
Na pewno jeszcze inni to sprawdzą, ale póki co, Tobie bardzo dziękuję, że rzuciłaś na to okiem i poprawiłaś. Mam nadzieję, że autorka tych opisów śledzi poprawki.
Cieszę się że tak wspaniale współpracujemy na forum :-)
Pozdrawiam Cię i życzę miłego długiego weekendu :-))
Uściślam:
Powiedziałam: "w tym drugim -> chyba" -> dotyczyło to szyku "unterhalten sich". Natomiast oczywiste jest, że w dalszej treści zrobiłam literówkę i musi być: "dunklen Anzug"
Jeszcze raz pozdro :-)
......Der Junge trägt eine Skibrille......Er hat einen schwarzen Skianzug , ein Stirnband und eine Skibrille an. Seine Haare sind schwarz...

Der Rest stimmte so.

LG, Ines
Hallo Ines_B,
hast Du herzlichen Dank für Deine Berichtigung.

Darf ich aber noch fragen: Wie sollte man schreiben: "Sie sitzen auf einer Bank und sich unterhalten" oder "Sie sitzen auf einer Bank und unterhalten sich" Es geht hier um richtige Wortstellung. Danke im voraus!
Grüße :-)

Hallo kozka,
powtarzam opis obrazka 2. po korekcie Ines_B:

2. Das Bild stellt zwei Jungs dar. Sie sind im Gebirge. Sie fahren Ski. Der erste Junge trägt einen Skianzug. Der Skianzug ist gelb-orange. Der Junge trägt eine Skibrille. Er heißt Hans, ist 20 und hat blonde Haare. Der zweite Junge heißt Thomas und ist 20 Jahre alt. Er hat einen schwarzen Skianzug, ein Stirnband und eine Skibrille an. Seine Haare sind schwarz.

Pozdrowienia :-)
Richtig heißt es: Sie sitzen auf einer Bank und unterhalten sich.

Liebe Grüße,
Ines
Danke Ines_B für blitzschnelle Antwort, dann alles ist klar :-)

Kozka, popraw proszę -> tak jak mówi Ines_B i Kasia_999:
"Sie sitzen auf einer Bank und unterhalten sich"
Kasia, nie gniewaj się, ale nie byłaś pewna więc spytałam Ines, która jest Niemką nie mówiącą i nie rozumiejącą po polsku, ale chętną do pomocy :-)

Ines, danke nochmals!
Tschau :-)
gerne :-))

LG, Ines
Dziekuje wam za pomoc :)))
Eklerka, jasne, dlaczego miałabym się gniewać? Sama zaznaczyłam, że pewna nie jestem, poza tym też uważam, że najlepiej to wiedzą chyba sami Niemcy :D Dlatego też chętnie czytam posty Mokotowa i Ines ;-)
Pozdr.
kasik_999
Hi Kasik_999,

no to jesteśmy zgodne.
Dopóki prawdziwi Niemcy chcą nam pomagać na forum, to szlifowanie języka jest po prostu komfortowe. Również pomoc germanistów Polaków jest tu na wagę złota (pozdrowienia dla Marleny, która bardziej "kuje" teraz francuski :-) !
Pozdrawiam wszsytkich forumowiczów :-)))

PS: Dzisiaj chyba "babski" dzień. Chłopaki dziwnie milczą, chyba nie balują, a może...? >:)
Też się cieszę, że jesteśmy zgodne. Nie będzie kłótni na forum ;-)
Co robią panowie, to nie wiem, ale faktem jest, że w necie (również na innych forach) mniejszy ruch, ale co się dziwić, długi weekend i taaaka pogoda nie trafiają się często... Pozdrówki dla wszystkich co jednak zostali w domciu :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa