list nieformalny (120-150 slow) - schulsystem

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
bardzo prosze o pomoc - musze napisac list do kolegi na okolo 120-150 słow - na poziomie sredniozaawansownym :)
co powinno w nim być:
1. spedziłem troche czasu w niemczech i chodziłem tam do szkoły
2. jakich przedmiotów się uczyłem i jak wyglądąły lekcje
3. wskaż roznice pomiedzy system szkolnictwa i oceniania w Niemczech i w Polsce
4. moja opinia na temat niemieckiego systemu oraz opinia na temat szkoły w ktorej sie ucyzłem
________
moze byc np tak (in polinisch) ;-)
Hej Michał,
jak wiesz kilka lat temu wyjechałem z rodzicami do Niemiec - ojciec dostał tam prace. Chodziłem tam do szkoły (gesamtschule), miałem na początku problemy ze zrozumieniem Niemców, ale dawałem sobie radę. W szkole nie miałem problemów - byłem w czołówce klasy. Po 8 latach władałem niemieckim bardzo dobrze, zdałem maturę z niemieckiego, polskiego, geografii i matematyki (wszystkie przedmioty na poziomie rozszerzonym) na ocenę bardzo dobrą. po maturze dostałem się do Uniwersytetu na kierunek ekonomia gospodarcza, gdzie obecnie się uczę - jestem na 1 roku, idzie mi co najmniej dobrze.
Przedmioty w Gesamtschule nie różnią się niczym od gimnazjalnych w Polsce, lekcje prowadzone się w sposób identyczny, każdy nauczyciel jest dość wymagający, ale miły.
Ogólnie system szkolnictwa jest inny niż u Was. u nas podstawówka trwa tylko 4 lata, w wieku 10 lat wybiera się szkole ponadpodstawową (gymnasium, gesamtschule, realschule lub hauptschule). po hauptschule idzie się od razu do pracy, zaś po tych trzech innych można kształcić się dalej. oceny są odwrotne nią w Polsce - u nas 1 to ocena najlepsza, a 6 to najgorsza.
moim zdaniem niemiecki system jest dobry, możliwe ze lepszy od polskiego. moja szkoła (gesamtschule) podobała mi się, miałem wspaniałych nauczycieli, mimo ze nie miałem żadnej ulgi, dlatego ze jestem z urodzenia Polakiem, moi przyjaciele są na tym samym kierunku studiów co ja, spotykamy się codziennie i spędzamy czas ze sobą. juz za miesiąc będę w Polsce, liczę ze się spotkamy znowu po 2 latach.
pozdrów rodziców
Pozdrawia Karol

z góry bardzo dziekuje - aha potrzebuje tego do niedzielnego popoludnia
jezeli do tej niedzieli....to nie masz wiele czasu....prosze zaczynac....moze sie ktos znajdzie, kto poprawi ewentualen bledy.......PRZECIEZ MA TO BYC NA POZIOMIE SREDNIOZAAWANSOWANYM......no czyli ty znasz niemiecki
niemiecki znam :) owszem, ale nie na tyle zeby cos dobrego napisac. a jestem na tym poziomie zaawansowania dziwnym trafem, bo umiem bardzo malo z niemieckiego
potrzebuje napisać list po niemiecku o polskim szkolnictwie a w tym zapytać się danej osoby o niemieckie szkolnictwo
Jak musisz pisać to pisz, pamiętaj że to kategoria pomoc językowa a nie zrób za mnie pracę domową!!!