watpliwosci maturzysty

Temat przeniesiony do archwium.
tutaj jest arkusz z zadaniami maturalnymi na poziomie rozszerzonym z tego roku

http://www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2005/niem_a2.pdf

mam watpliwosci a propos zadania 10

Luki 2 i 3

wg arkusza odpowiedzi - odpowiednio C i F. W moim rzwiazaniu dalem A i H. Dalej twierdze ze moje odpowiedzi wcale nie sa bledne. Po prostu nie widze, gdzie sa moje bledy w mysleniu. A moze w arkuszu sa bledy?:> Kto mnie oswieci?:)
hmmm czarno widze ta moja mature

ale w koncu

nie matóra lecz henć szczera zrobi ściebie.... ambasadora ;)
Witam,
przeczytałam tekst o kórym mówisz. W arkuszu nie ma błędów.

Luka 10.2- pytanie jest o powody wstępowania do takich grup, allgemein gesagt. W odpowiedzi zostają one wymienione oraz w zdaniu C. Twoja propozycja A mówi o wygladzie skinów i nie pasuje do całosci wypowiedzi. Gdyby było napisane ze że ktoś chce wyglądać jak skin wyróżniać sie to wtedy tak. a tu mamy tylko stwierdzenie co do ich wyglądu.

Luka 10.3 to czynniki które wywołują żądzę zniszczenia. I znowu odpowiedź F jest trafna, bo mówi ze skini odczuwają przyjemność w poniżaniu ofiar itp. Jest to wiec kontunuacja myśli. Odpowiedz H w tym miejscu nie ma zwiazku z tym o czym jest mowa. Nie mówi sie w niej o skinach.

mam nadzieję ze Ci pomogłam trochę
mhm, masz racje, dzieki

wychodzi na to ze niemiecki znam (bo tekst "woertlich" rozumiem), ale na mature po prostu za glupi jestem :]
nie przesadzaj! Übung macht den Meister...
czesc!! mam pytanie! mam problemy z rozumieniem tekstów słuchanych poprostu leca za szybko, macie moze jakis dobry sposob zeby sie tego nauczyc??? poza oczywiscie sluchaniem ich do snu:)
Nie ma innego sposobu niż ćwiczenie słuchania przez rozwiazywanie zadań. Problem wielu osób polega na wąskim zakresie słownictwa. także dużo czytaj, poszerzaj słownictwo i słuchaj tekstów po kilka razy. Za każdym razem usłyszysz więcej.
ja tez nie zawsze wszystko rozumiem.

Wlasciwie to nie rozumiem tylko jak ktos mowi bardzo szybko albo jak jest ze Szwajcarii tudziez innej Bawarii. Te sluchanki do matur to sa banalne.....
dzieki meg60 sprobuje bo musze to jakos opanowac....
roberciq banalne moze i sa tylko ze nie dla mnie ja rozumiem tak z 60% takstu po pierwszym sluchaniu ale na maturce to dojedzie jeszcze stres i ja nie wiem co zrobie....
wozu hast du dann deutsch furs abitur ausgewaehlt falls du nichts verstehst?:]
Zeby zrozumiec Bawarczykow, to po prostu trzeba tam byc, nie ma innej metody.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa